«Η Κυβέρνηση αντί να ψάχνει επενδυτές από το εξωτερικό, καλό θα είναι να φροντίσει να διατηρήσει τις επενδύσεις που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα», έλεγε χθες στο Capital.grεργαζόμενος στο εργοστάσιο της BSH Hellas- πρώην Πίτσος…
Ο ίδιος μαζί με άλλους 249 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται στο εργοστάσιο της BSH Hellas στο Ρέντη (σ.σ. η εταιρεία απασχολεί συνολικά 500 εργαζόμενους), έχει ενημερωθεί από τη διοίκηση της BSH Hellas ότι η μονάδα της στην Ελλάδα θα λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του 2018. Κάτι που επιβεβαίωσε και επισήμως αργά χθες το απόγευμα η διοίκηση της εταιρείας.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται ο παραγωγικός κύκλος του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα (σ.σ. σήμερα παράγονται 210.000 κουζίνες), ενώ το εργοστάσιο θα συνεχίσει τη λειτουργία του για διάστημα ενός επιπλέον έτους. Για το 2018 η συγκεκριμένη μονάδα έχει εξασφαλίσει την παραγωγή μικρότερου εύρους (σ.σ. 140.000 εντοιχισμένους φούρνους), και μετά θα παύσει η λειτουργία της.
Ήδη «τρέχει” πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το οποίο ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα εθελουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr προβλέπει εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση και την παροχή 4.000 ευρώ για κάθε ένα έτος εργασίας στην εταιρεία. Δηλαδή για έναν εργαζόμενο ο οποίος έχει συμπληρώσει 30 έτη απασχόλησης στην Πίτσος το ποσό θα φθάσει τις 120.000 ευρώ. Σήμερα η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει ένσημα 18-20 ετών στην επιχείρηση.
Το συγκεκριμένο λουκέτο, το οποίο θα οδηγήσει στην ανεργία ακόμη 250 εργαζόμενους, δεν είναι το μοναδικό.
Πριν από λίγες εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό πως η Froneri Hellas διακόπτει τη λειτουργία του εργοστασίου της στον Ταύρο.. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παγωτού στην Ελλάδα το οποίο είχε εξαγοράσει το 2006 η Nestle Hellas από τη ΔΕΛΤΑ Παγωτού και πέρυσι η δραστηριότητα πέρασε στην Froneri (σ.σ. πρόκειται για μια κοινοπραξία στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου, μεταξύ της Nestlé και της R&R που δραστηριοποιείται σε 22 χώρες).
Σχετικά με τους 102 εργαζόμενους της, προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αποζημίωση διπλάσια από αυτή που ορίζει ο νόμος για όσους εργάζονταν στην εταιρεία έως 16 χρόνια ενώ για όσους έχουν ένσημα πάνω από 16 χρόνια η αποζημίωση θα είναι 2,5 φορές τα νόμιμα.
Την ίδια ώρα η πρόθεση της Ελαΐς – Unilever, να πουλήσει εκτός από τις μαργαρίνες της, τα brand ελαιολάδου της και το εργοστάσιο της στην Πειραιώς δεν εγγυάται ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα διατηρήσει την παραγωγή στην Ελλάδα. Νεότερα για το τι μέλλει γενέσθαι αναμένονται στο τέλος της φετινής χρονιάς, αρχές της επόμενης, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης να τοποθετείται σε ένα χρόνο από σήμερα. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι άτυπο ενδιαφέρον για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες και δη για το ελαιόλαδο έχει ήδη εκδηλωθεί από Ισπανική εταιρεία, κάτι το οποίο πάντως δεν επιβεβαιώνεται από την εταιρεία.
Εν τω μεταξύ πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως ανάλογη τύχη θα έχει και το Pummaro (σ.σ. τοματοειδή), το οποίο ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Ελαΐς – Unilever. Κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Πηγές από την εταιρεία ανέφεραν στο Capital.gr πως, «πρόκειται για μια τοπική κατηγορία για την οποία δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια σκέψη για πώληση”.
Για τα τελευταία λουκέτα, και δη για την πρόθεση της BSH Hellas να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Ρέντη ήταν ενήμερη η Κυβέρνηση εδώ και ένα δίμηνο, όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι της εταιρείας. Οι ίδιοι σημείωσαν στο Capital.gr πως είχαν στείλει σχετική επιστολή τόσο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σχετική ενημέρωση είχαν κάνει και σε άλλα μέλη του Κοινοβουλίου.
capital.gr