Την ανάγκη στελέχωσης νοσοκομείων και κέντρων υγείας με επιπλέον προσωπικό τους καλοκαιρινούς μήνες εκφράζουν οι δήμαρχοι των νησιών, ωστόσο ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς, η παροχή στέγασης του των γιατρών μοιάζει αδύνατη.
Η απίστευτη ιστορία γιατρού στη Μήλο
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μήλος όπου η απίστευτη ιστορία για την στέγαση πνευμονολόγου έχει προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ της υγειονομικής περιφέρειας και του δημάρχου. Η πνευμονολόγος ταλαιπωρείται για περισσότερο από έναν χρόνο, καθώς η δημοτική αρχή δεν επέτρεψε τη διαμόρφωση του περιφερειακού ιατρείου με τέτοιον τρόπο ώστε να διαμένει εκεί. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ της υγειονομικής περιφέρειας και του δημάρχου του νησιού.
«Όταν έρχεται για ένα - δύο μήνες ο γιατρός είναι αδύνατον να βρεις σπίτι, όταν ο γιατρός όμως είναι επικουρικός και έρχεται να μείνει 1-2-3 χρόνια εκεί είναι πιο εύκολα τα πράγματα γιατί ο άλλος το νοικιάζει το σπίτι» ανέφερε στο OPEN ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης.
Μια διαφορετική οπτική για το ζήτημα παρουσιάζει ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου. Συγκεκριμένα τονίζει ότι θα μπορούσε ο χώρος του ιατρείου «να λειτουργήσει ο μισός σαν περιφερειακό ιατρείο και ο άλλος μισός (σαν σπίτι) για να μπορεί να διαμένει ο γιατρός, με κάποια χωρίσματα που πρέπει να γίνουν. Αλλά η απάντηση είναι ότι επειδή είστε σε δικαστική διαμάχη με τον πρόεδρο του κέντρου υγείας, δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή λύση».
Αντιπαράθεση μεταξύ υγειονομικών και δημοτικών Αρχών για την περίπτωση της γιατρού
Ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Μικέλης υποστήριξε ότι η πνευμονολόγος πήρε κλειδί για σπίτι που της δόθηκε αλλά εκείνη δεν το δέχτηκε. «Της έδωσα το κλειδί στο χέρι ένα υπέροχο σπίτι την ειδοποίησα για ένα άλλο σπίτι που ήθελε μέσα στο κέντρο και δεν πήγε ποτέ να το δει. Επιλογή της ήταν, είχε σπίτι το είχε βρει το ίδρυμα στήριξης κέντρου υγείας, το έβαψε σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρού και μετά πήγε και είπε ότι "δε μου αρέσει¨"» υποστήριξε.
Από την πλευρά του ο διοικητής της 2ης υγειονομικής περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του δημάρχου και προσθέτει «η γιατρός αν της είχατε δώσει τα κλειδιά όπως μου λέτε εμένα ενός διαμερίσματος θα έμενε εκεί τώρα, γιατί να κοιμάται στο κέντρο υγείας;»
Προβλήματα και στην Αλόννησο, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο
Πάντως, το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών, νοσηλευτών και πληρωμάτων ασθενοφόρων εντοπίζεται, πάντως, σε όλα σχεδόν τα νησιά και αποκτά ακόμη εντονότερα χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Στην Σκόπελο μάλιστα δεν καλύπτονται όλο το 24ωρο και οι βάρδιες του ασθενοφόρου, ενώ στην Αλόννησο χρέη οδηγού εκτελεί κάποιες φορές ο αντιδήμαρχος και ο δήμαρχος του νησιού.
«Στην Αλόννησο έχουμε το πρόβλημα, στη Σκιάθο και στη Σκόπελο υπάρχουν γιατροί αλλά δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλο το εικοσιτετράωρο οι βάρδιες οι εφημερίες, τα σαββατοκύριακα. κατά διαστήματα γίνονται προκηρύξεις αλλά δυστυχώς δεν πάει κάποιος γιατί τα εκεί οικονομικά κίνητρα είναι λίγα» εξήγησε ο Γιάννης Γάτης, πρόεδρος των εργαζομένων κέντρων υγείας της Μαγνησίας.