Ήταν μια από τις κρυφές ζήλιες των κατοίκων αυτής της πόλης που ταξίδευαν στην κεντρική Ευρώπη ή σε πόλεις των ΗΠΑ, και στην συνέχεια επέστρεφαν στην Αθήνα.
Στην πόλη που πάντα γοητεύει, αλλά πάντα κάτι έλειπε για να γίνει η αγαπημένη μας πρωτεύουσα. Ήταν η απουσία δημοσίου χώρου προσφερόμενου στους πεζούς, στους ποδηλάτες, στα άτομα με αναπηρία, στους επισκέπτες. Μεγάλο δίκτυο πεζόδρομων, ποδηλατόδρομοι, πράσινο, παρεμβάσεις για να ομορφύνει το "γκρίζο" τσιμέντο, για να μειωθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος.
Κατά καιρούς είχαν εκπονηθεί σχέδια, είχαν εξαγγελθεί έργα, αλλά ποτέ δεν υπήρξε μια ουσιαστική παρέμβαση.
Όπως όμως φαίνεται έφτασε ο καιρός για να γίνει αυτό το μεγαλόπνοο project, πραγματικότητα.
Μπακογιάννης: Το σχέδιο του "Μεγάλου Περιπάτου" στο κέντρο της Αθήνας ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου
Πρόκειται για "το μεγάλο περίπατο" της Αθήνας που εξήγγειλε προεκλογικά ο Κώστας Μπακογιάννης και τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει ως Δήμαρχος Αθηναίων.
Το σχέδιο παρουσίασε χθες στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις και ενστάσεις αντιμετωπίστηκε ευμενώς από το σύνολο της αντιπολίτευσης., σε σημείο τέτοιο που έπεσε η πρόταση οι βουλευτές της επιτροπής Περιβάλλοντος να κάνουν επιτόπιο έλεγχο μετά το πέρας των έργων πάνω σε σέλα. Μόνο η Φωτεινή Πιπιλή παραπονέθηκε ότι δεν ξέρει ποδήλατο (αγαπά να κινείται πεζή) αν και Κώστας Μπακογιάννης την προέτρεψε να πιάσει το τιμόνι.
Πότε ξεκινούν τα έργα
Τα πρώτα έργα ανάπλασης θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και θα ολοκληρωθούν εντός του καλοκαιριού. Το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι κύριες παρεμβάσεις που θα έχουν ορίζοντα 4ετίας, αλλά ήδη από το 2022 θα έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές. Το συνολικό κόστος για να αλλάξει η Αθήνα πρόσωπο θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση του θα γίνει από προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το Πράσινο Ταμείο και την Ευρωπαική Τράπεζα.
"Η λογική αυτού του σχεδίου είναι να επανασυστήσουμε και να επανονοματοδοτήσουμε το κέντρο της πόλης, δηλαδή, να μπορέσουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα και το μεγαλείο της Αθήνας, αλλά ταυτόχρονα να μην συνομιλούμε μόνο με το χθες αλλά και με το αύριο της πόλης δημιουργώντας μια πόλη η οποία είναι φιλική στον κάτοικο, φιλική στον επισκέπτη, στον εργαζόμενο και στον τουρίστα. Μια πόλη με μία αναβαθμισμένη και διαφορετική ποιότητα ζωή" περιέγραψε συνοπτικά τα όσα θέλει να γίνουν ο Κώστας Μπακογιάννης, αποκαλύπτοντας ότι η Στοκχόλμη από τη δεκαετία του 50 έκλεισε τον κύριο εμπορικό της δρόμο χωρίς να κάνει το έργο, απλώς με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και με μία σειρά από ήπιες παρεμβάσεις. Αυτό είναι που κάνουμε και εμείς.
Για να ξεκινήσουμε από τα εύκολα και απ αυτά που θα γίνουν άμεσα. Βάψιμο στα οδοστρώματα, αστικό εξοπλισμό (παγκάκια, ζαρντινιέρες) πολύ πράσινο. Και, βεβαίως, όλα αυτά με όλη την απαραίτητη σήμανση για να έχουμε την οδική ασφάλεια.
Τι έπεται;
Ουσιαστικές παρεμβάσεις στον αστικό ιστό που θα αποδώσουν περίπου 50.000 τμ δημόσιου χώρου δημιουργώντας χώρους που θα είναι φιλικοί προς τους πςζούς συνολικού μήκους 6,8 χιλιόμετρα
Το σύνολο του Περιπάτου εκτός των ήδη διαμορφωμένων οδών Δ. Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, περιλαμβάνει την διαδρομή Β. Αμαλίας, Β. Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Β. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αθηνάς, Μητροπόλεως και Ερμού, καθώς και την περιοχή της Πλάκας και του Εμπορικού Τριγώνου. Η παρέμβαση θα περιλάβει και την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), από την Ομόνοια ως την πλατεία Αιγύπτου για την ενοποίηση του Περιπάτου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε επόμενο στάδιο θα υλοποιηθεί και η σύνδεση του Κεραμεικού με την Ακαδημία Πλάτωνος, ώστε να συμπεριληφθεί στον Περίπατο και ο συγκεκριμένος, μοναδικός αρχαιολογικός χώρος.
Το Εμπορικό Τρίγωνο θα απελευθερωθεί από τα Ι.Χ. οχήματα και θα γίνει φιλικότερο προς τον πολίτη και το περιβάλλον. Το τουριστικό προϊόν της Αθήνας θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. Θα αναβαθμιστεί ριζικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των εργαζόμενων στην πόλη.Θα δημιουργηθούν νέες σημαντικές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
Οι κεντρικοί οδικοί άξονες στους οποίους θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις για την αύξηση των πεζοδρομίων, ενισχύοντας ήπιες μορφές μετακίνησης (πεζοί, ποδήλατα, μοτοσυκλέτες) περιλαμβάνουν την οδό Πανεπιστημίου και την οδό Φιλελλήνων, στο Σύνταγμα.