15ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου – Νήσων
Όταν άλλαξε ο ρους της ιστορίας ….
Το 2022 είναι επετειακή χρονιά για τα Δωδεκάνησα, καθώς συμπληρώνονται 500 χρόνια από την Β’ Μεγάλη Πολιορκία τους από τους Οθωμανούς. Η επίθεση άρχισε την 1η Αυγούστου του 1522 και ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, με συνθηκολόγηση που έγινε μεταξύ του Σουλτάνου και του Τάγματος των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη. Το νησί της Ρόδου αρχικά και κατόπιν τουλάχιστον 8 από τα νησιά των Νότιων Σποράδων, όπως ονομάζονταν τότε τα Δωδεκάνησα, παραδόθηκαν στους εχθρούς τον Ιανουάριο του 1523 και το Τάγμα αποχώρησε, σηματοδοτώντας την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία των νησιών μας, που ανέτρεψε το κοινωνικό status quo και το πολιτισμικό γίγνεσθαι.
Το 15ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου αποτελεί, ως επί το πλείστον, ένα αφιέρωμα στην αποχώρηση του Ιωαννιτικού Τάγματος από τα νησιά της Δωδεκανήσου το 1522, χρονιά που αποτέλεσε ορόσημο για την ιστορική και πολιτισμική τους εξέλιξη. Το αφιέρωμα αυτό, ανάμεσα σε άλλα, έχει κυρίως σκοπό να κάνει γνωστό το εν λόγω κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, να αναδείξει την πολιτισμική μετάβαση της τοπικής κοινωνίας, να συμβάλλει στην κατανόηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έτσι όπως διαμορφώθηκε από αυτό το σημαδιακό ιστορικό γεγονός και εν γένει, να επιμορφώσει μέσα από ποιοτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, όπως αυτός ήταν πάντα ο σκοπός του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, που γίνεται το πρώτο διανησιωτικό εγχείρημα για την πολιτιστική κληρονομιά της μεσαιωνικής περιόδου, με τη Στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σε αυτή την ειδική «έκδοση» της διοργάνωσης, περιλαμβάνει μία σειρά από 10 μοναδικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε μνημειακούς χώρους της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και 3 ακόμα νησιά της Δωδ/σου (Χάλκη στις 20/10, Κω στις 22/10 και Λέρο στις 23/10). Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 22 Δεκεμβρίου 2022 με ένα Μουσικό Αναλόγιο που θα πραγματοποιηθεί στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αναφερόμενο στο Χρονικό της Β Μεγάλης Πολιορκίας από τους Οθωμανούς, με αφηγητή τον γνωστό Ρόδιο ηθοποιό, Κωστή Σαββιδάκη.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
Το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στον Κινηματογράφου ΟΡΦΕΑ, στις 17:00, που θα περιλαμβάνει:
Η ομιλία θα περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος πληροφορίες για το Ιωαννιτικό Τάγμα που διοίκησε τουλάχιστον 8 από τα νησιά της Δωδεκανήσου για 213 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Κω, και πώς αυτό επηρέασε τον πολιτισμό της περιοχής. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί, μέσα από βίντεο και φωτογραφικό υλικό, πώς αυτή η ιστορική κληρονομιά αξιοποιείται σήμερα μέσα από το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, ενώ θα συζητηθούν και άλλοι τρόποι ανάδειξης.
Εισηγήτρια: Άννα Αχιολά, πρόεδρος και υπεύθυνη σχεδιασμού του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου
«Το Παραμύθι της ΡοδοΔαφνούσας»
http://aegeanews.gr/wp-content/uploads/2022/10/Screenshot_1886-300x209.jpg 300w, http://aegeanews.gr/wp-content/uploads/2022/10/Screenshot_1886-100x70.jpg 100w" alt="" width="601" height="419" class="alignnone size-full wp-image-455416 td-animation-stack-type0-2" style="box-sizing: border-box; border: 0px; max-width: 100%; height: auto; margin: 0px 10px; transition: opacity 0.3s cubic-bezier(0.39, 0.76, 0.51, 0.56) 0s; opacity: 0; display: inline-block;" />
To «Παραμύθι της ΡοδοΔαφνούσας», είναι μία μυθοπλαστική ιστορία της Άννας Αχιολά. Η ιστορία ξεκινά με την Πρώτη Μεγάλη Πολιορκία της Ρόδου (1480μΧ), επικεντρώνεται στο ειδύλλιο μεταξύ μιας όμορφης φτωχής κοπέλας από τη Ρόδο και ενός νεαρού Φράγκου ευγενή και τελειώνει με την πανδημία του Θανατικού (Βουβωνική Πανώλη 1498μΧ) που εξαπλώθηκε δραματικά στο νησί της Ρόδου, όπως και σε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή.
Στην Μουσική Αφηγηματική Παράσταση, η αφήγηση της ιστορίας εναλλάσσεται με παλιά παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και τη Δύση και συνοδεύεται μουσικά από κιθάρα, πνευστά και κρουστά όργανα, δημιουργώντας ένα ονειρεμένο ταξίδι στο χρόνο, γεμάτο μελωδίες και εικόνες μιας άλλης εποχής, που παρόλες τις δυσκολίες της, δημιουργεί μία ευχάριστη διάθεση στο θεατή.
Το παραμύθι είχε γραφτεί αρχικά για να γίνει μία θεματική έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με τον διακεκριμένο φωτογράφο Μίλτον Λουίζ, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ταξίδεψε στο εξωτερικό. Κατόπιν το κείμενο διανθίστηκε και έγινε παράσταση μουσικής αφήγησης.
Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Άννα Αχιολά: Ιδέα – Κείμενο
Επιμέλεια: Φαίη Ρεϊζίδου – Άννα Αχιολά
Παίζουν
Φαίη Ρεϊζίδου: Αφήγηση, Τραγούδι, Θέατρο Σκιών
Γιάνεζ Σπεντόου: Αφήγηση, Τραγούδι, Κιθάρα
Άννα Νικητιάδη: Κρουστά, Νέυ
Το 15ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, είναι μία Συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαιωνικό Ρόδο με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώ οι εκδηλώσεις στο νησί της Κω πραγματοποιούνται με τη Στήριξη του ΔΟΠΑΒΣ Κω
Οι διοργανωτές επιθυμούν να ευχαριστήσουν τον Κινηματογράφο ΟΡΦΕΑ για την Ευγενική Παραχώρηση.
Βρείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα: www.medievalfestival.gr
και στη σελίδα: www.facebook.com/medievalrose.medievalfestival
Επικοινωνία: info@medievalfestival.gr