«Η επιβολή φόρων στον τουρισμό και μάλιστα αυτού του μεγέθους, με 3% έως 5% για τις διανυκτερεύσεις και 3% στα καταστήματα, θα οδηγήσει στην ανακοπή της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού και στη συρρίκνωσή της.
Θεωρώ δεδομένες τις υφεσιακές συνέπειες σε μια τέτοια περίπτωση. Ακριβότερο τουριστικό προϊόν σημαίνει λιγότεροι επισκέπτες. Λιγότεροι επισκέπτες σημαίνουν μειωμένα φορολογικά έσοδα, πτώση του ΑΕΠ και απώλεια θέσεων εργασίας, αφού πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν», επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουριστική διαδικτυακή πύλη bluebirds.gr, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού της Ν.Δ., κ. Μάνος Κόνσολας.
Μιλάει ευθέως για στοχοποίηση των νησιών και για κατάργηση στην πραγματικότητα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους μεταφοράς προϊόντων και υπηρεσιών από και προς τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Δεν είναι ίδια σε όλα τα νησιά ούτε τα κόστη μεταφοράς, ούτε οι αποστάσεις, ούτε υπάρχουν προβλήματα γεωγραφικής ασυνέχειας του ίδιου μεγέθους. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, αν προχωρήσει σε όλα αυτά τα μέτρα που διαρρέει, εντέχνως, την τελευταία εβδομάδα, θα έχει καταργήσει de facto τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
Επιπλέον, θα έχει καταφέρει να ισχύει, στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αυξημένος φόρος για τη διαμονή και για την εστίαση, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Για να μην μιλήσω και για το επιεικώς κωμικό μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικής κάρτας στα νησιά για αγορές άνω των 70 ευρώ που είναι ουσιαστικά και πρακτικά ανεφάρμοστο.
Σε κάθε περίπτωση η στοχοποίηση των νησιών του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, μόνο αθώα δεν είναι. Επωφελούνται ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί, που διατηρούν χαμηλή φορολογία στον τουρισμό και θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί αν εμείς γίνουμε πιο ακριβοί».
Ο Μάνος Κόνσολας καταρρίπτει το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι: «αν θέλει η κυβέρνηση να μειώσει τη φοροδιαφυγή, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε ρεαλιστικές λύσεις, όπως είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων για τη χρήση της πιστωτικής κάρτας από καταναλωτές και επιχειρήσεις, ο έλεγχος για καταλύματα που δεν έχουν άδεια αλλά και η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων».