Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ανάμεσα στις “τοξικές” συστάσεις ΟΟΣΑ για τους φόρους

Φεβρουάριος 12, 2015
jumbo-banner

Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες για τον ΟΟΣΑ και τον ειδικό ρόλο που θέλει να του αναθέσει η κυβέρνηση στην οικοδόμηση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους μας.

Οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ που συντάσσονται κάθε χρόνο για όλες τις χώρες μέλη του οργανισμού βρίθουν από συστάσεις για μεταρρυθμίσεις σε κάθε πεδίο της οικονομίας με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, της αποτελεσματικότητας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα δημοσιοποιήθηκε στα τέλη του 2013 και περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτές που αφορούν στη φορολογία και το ελληνικό φορολογικό σύστημα. Ας δούμε λοιπόν μέσα από τα επίσημα κείμενα του οργανισμού το στίγμα των τεχνοκρατών του αναφορικά με τις αναγκαίες αλλαγές στη φορολογία, αλλά και την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

-περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Αφαίρεση πολλών φοροαπαλλαγών που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις, αφαίρεση των ρυθμίσεων που καθιστούν πιο ευνοϊκή τη φορολόγηση των αυταπασχολούμενων. Στην έκθεση σημειώνεται ότι έχουν γίνει κινήσεις όπως η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η κατάργηση φοροαπαλλαγών (π.χ. για δίδακτρα, ασφάλιστρα).

-κατάργηση των προνομιακών καθεστώτων στον ΦΠΑ και ειδικά αυτού των μειωμένων συντελεστών που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου. Σημειώνεται ότι οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου είναι μειωμένοι κατά 30%.

-ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης, βελτίωση των ελεγκτικών διαδικασιών μέσω της χρησιμοποίησης υψηλότερων προσόντων ελεγκτικό προσωπικό.

-εισαγωγή, τουλάχιστον σε πειραματική βάση, ιδιωτικών υπηρεσιών στη φορολογική διοίκηση. Να σημειωθεί ότι ανάλογη σύσταση έχει κάνει στο υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

-ανάπτυξη και εφαρμογή δεικτών για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας φορολογικών διαδικασιών οι οποίοι και θα δημοσιοποιούνται.

-ενοποίηση υπηρεσιών που εισπράττουν φόρους και εισφορές προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εισπραξιμότητα αλλά και να διευκολύνονται οι διασταυρώσεις για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

-επέκταση του θεσμού της έκδοσης φορολογικού πιστοποιητικού

-αποχή από οποιαδήποτε ρύθμιση φορολογικής αμνηστίας, όπως είναι οι περαιώσεις.

-δημοσιοποίηση και αποτελεσματική δίωξη των σημαντικών φοροφυγάδων. Επιβολή προστίμων «που να έχουν σημασία», δηλαδή να μπορούν να πληρωθούν.

-να εξεταστεί το μέτρο της δημοσιοποίησης των φορολογικών δηλώσεων όλων των φορολογούμενων. Πρόκειται για μέτρο που ισχύει ήδη σε σκανδιναβικές χώρες.

-επιτάχυνση των φορολογικών δικών.

Πηγή:capital.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot