Έκλεισε το χώρο προσωρινής φιλοξενίας ο Δήμαρχος Καστελλορίζου

Φεβρουάριος 26, 2016

Για ανεξήγητους ακόμα λόγους, ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Σαμψάκος, με αστυνομική συνοδεία, έκλεισε χθες το δημοτικό πολιτιστικό κέντρο το οποίο λειτουργούσε το τελευταίο διάστημα ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας των προσφύγων -συγκεκριμένα, από το Δεκέμβριο όταν το νησί δέχθηκε γύρω στους 600 πρόσφυγες-.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το χθεσινό σφράγισμα του χώρου πραγματοποιήθηκε αφού έφυγαν πάνω από 220 άτομα προς Ρόδο (130 άτομα που έφτασαν χθες στο νησί και άλλα περίπου 100 από τις προηγούμενες ημέρες) και στο χώρο είχαν μείνει 5 γυναίκες με 12 παιδιά.

Η Αριάδνη Σπανάκη από την Υ.Α. που βρίσκεται στο νησί σχολίασε στο Κόκκινο:
«Αφού διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες με τα χαρτιά τους, οι άνθρωποι παραμένουν στο νησί αφού καράβι έχει δύο φορές την εβδομάδα. Πολλοί από αυτούς δε, νοικιάζουν δωμάτια με δικά τους έξοδα. Ο συγκεκριμένος χώρος του πολιτιστικού κέντρου έχει μια χωρητικότητα από 80 ως 100 άτομα. Την προηγούμενη εβδομάδα, με τη μεγάλη άφιξη, είμασταν εκεί, προτεραιοποιήσαμε τα γυναικόπαιδα για να κοιμηθούν εντός και οι υπόλοιποι κοιμήθηκαν έξω. Eμείς, οι ΓΧΣ και εθελοντές που βρίσκονται εδώ, τους παρέχουμε κουβέρτες, sleeping bags κλπ.


Ο χώρος εξυπηρετούσε μια ανάγκη, δεν είναι ένα κέντρο με τις απαραίτητες προδιαγραφές, γι’ αυτό και είχαμε προτείνει και καταθέσει επανειλημμένα τις προτάσεις μας στο Δήμο. Μας υπέδειξαν κάποιους χώρους και κάναμε τις προτάσεις μας αναλόγως για να βρεθεί ένα οίκημα. Χθες ξαφνικά και απροειδοποίητα, χωρίς προηγούμενο συντονισμό, αφού τέλειωσε η «επιχείρηση εκκένωσης», μας ανακοινώθηκε ότι το Πολιτιστικό θα κλείσει ενώ υπάρχουν ακόμα κάποια γυναικόπαιδα στο νησί. Ρωτήσαμε τί πρόνοια ή πρόβλεψη υπάρχει. Δεν είχαμε καμία εξήγηση.


Έβγαλαν έξω τις πέντε γυναίκες με τα δώδεκα παιδιά, εμείς τους είδαμε να περιφέρονται έξω από το Λιμεναρχείο, χαμένες, αβοήθητες, σε κακή ψυχολογική κατάσταση, μία ηλικιωμένη και μία έγκυος ανάμεσά τους, τα παιδιά όλα κάτω των 5 ετών. Δεν τους εξήγησε κανείς τι συμβαίνει. Με δική μας μέριμνα και έξοδα του ΟΗΕ, καλύψαμε τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο για 1-2 ημέρες. Αυτό δεν είναι φυσικά μια πάγια κατάσταση…»

Kαι ένα σκοτεινό σημείο που εντοπίζουμε είναι το παρακάτω που μας κατέθεσε η κα. Σπανάκη: «…αυτές οι γυναίκες περιμένουν τους άνδρες τους από Τουρκία. Σημειωτέον, οι άνδρες ήταν μαζί τους, στην ίδια βάρκα, χωρίστηκαν στη θάλασσα, εξετάζουμε τις συνθήκες που έγινε αυτό, πώς επέστρεψαν Τουρκία, θέλουμε να μιλήσουμε μαζί τους, να μας πουν λεπτομερώς το τί έγινε…»

«Στο δικό μου τομέα, στα νησιά της Νότια ς Δωδεκανήσου, εκεί που εντοπίζουμε την έλλειψη χώρου είναι Σύμη και Καστελλόριζο. Η Τήλος έχει φτιάξει το δικό της χώρο και δεν έχει πρόσφυγες από τον Οκτώβριο. Και αυτό είναι το αντεπιχείρημα για όσους λένε ότι αν φτιάξουν ένα χώρο θα το μάθουν οι πρόσφυγες και θα έρχονται».

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΑΣΗ ΔΡ ΣΑΒΒΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε στο Κόκκινο ο δρ. Σάββας Καραγιάννης, πρώην νομάρχης Δωδεκανήσου. Ο κ. Καραγιάννης, εθελοντής ιατρός στον προσφυγικό καταυλισμό στη Ρόδο, μας ενημέρωσε για τη σημερινή του επίσκεψη στον καταυλισμό της Ρόδου, στον οποίο φιλοξενούνται 256 άτομα από Καστελλόριζο, πολλά μικρά παιδιά και νέες γυναίκες, πολλές έγκυες, και αρκετά ηλικιωμένα άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας. «Ο δικός μας καταυλισμός είναι σε θέση να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται στα διάφορα σημεία του νομού, έχουμε όλες τις δυνατότητες και να φιλοξενήσουμε, να σιτίσουμε, να ντύσουμε και να περιθάλψουμε ιατρικά τον κόσμο. Την φροντίδα θα την έχουν στη Ρόδο με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων των εθελοντών και εθελοντριών

stokokkino.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot