Υπάρχει plan b για το προσφυγικό-μεταναστευτικό; κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή από τον Δ. Κρεμαστινό

Νοέμβριος 30, 2016

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση και, στη συνέχεια, Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ζητώντας να μάθει το εναλλακτικό σχέδιο της χώρας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, με φόντο την αποστασιοποίηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το ζήτημα αυτό ο Δημήτρης Κρεμαστινός επικοινώνησε με τους δημάρχους της Κω, της Χίου, της Σάμου και της Λέσβου, νησιών που αυτή τη στιγμή πλήττονται από επεισόδια περί της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και, αφού τους ενημέρωσε για τις κοινοβουλευτικές του ενέργειες, τους ζήτησε να τηρήσουν αντίστοιχη στάση.

Η πλήρης Ερώτηση έχει ως εξής:

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Αρ. Πρωτ.: 1535/28.11.2016

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα

Θέμα: Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για το προσφυγικό;

Τα πρόσφατα (αλλά και τα επανειλημμένα) επεισόδια στα hotspots των νησιών του Αιγαίου έχουν δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στους κατοίκους των νησιών. Τα hotspots είναι υπερπλήρη και οι κίνδυνοι που δημιουργούν για τους κατοίκους και για τους φιλοξενούμενους είναι μεγάλοι. Η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται από την αναστολή, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία και τις επανειλημμένες από την άλλη πλευρά δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι συνεπής απέναντι στην Τουρκία η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία σχετικά με το προσφυγικό πρόβλημα και τους μη νόμιμους μετανάστες.

Από πλευράς Ευρώπης, η Καγκελάριος της Γερμανίας κα Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι δεν υπάρχει plan b για το προσφυγικό, το οποίο μεταφράζεται ότι εμμένει στη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας. Όμως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να έχει ένα δικό της εναλλακτικό σχέδιο. Άλλωστε, αυτό είναι αναγκαίο μετά .ην εξέλιξη του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος. Με επανειλημμένες δηλώσεις και θέσεις μου εντός και εκτός Βουλής είχα υποστηρίξει ότι τα hotspots θα έπρεπε να εγκατασταθούν σε μικρά νησιά που δεν έχουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, μετά από συνεννόηση με τους δημάρχους τους. Και τούτο γιατί είχε υποστηριχθεί από πλευράς Κυβέρνησης στις ερωτήσεις που υπέβαλα στη Βουλή ότι τα hotspots δεν είναι δυνατόν να γίνονται στην ενδοχώρα για να μπορούν να επιστρέφουν γρήγορα οι παράνομοι μετανάστες.
Αυτό όμως δεν συνέβη, συνέβη το αντίθετο. Οι παράνομοι μετανάστες εγκλωβίζονται στα νησιά και σήμερα δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα που όχι μόνο βλάπτουν τον τουρισμό αλλά εξαγριώνουν τους κατοίκους των νησιών οι οποίοι με το δίκιο τους ζητούν στα νησιά τους να επικρατεί ηρεμία και να μην καταστρέφονται οικονομικά από τη συνεχή ελάττωση του τουρισμού τους.

Στο πλαίσιο που περιγράφεται, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (Plan B) μεταναστευτικής πολιτικής από πλευράς Κυβέρνησης και ποιες είναι οι ενέργειες της κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτως ώστε η τελευταία να διασφαλίσει την εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot