Σε τροχιά αποθαλάσσωσης εισέρχεται ο κλάδος των υδροπλάνων. Υστερα από παλινωδίες συναρμόδιων υπουργείων και μάχες επιγόνων για τον έλεγχο του θεσμού οι πρώτες πιλοτικές πτήσεις είναι επί θύραις. Hellenic Seaplanes, Grecian Air Seaplanes και Trans Maldivian Airways είναι οι εταιρίες που θα κινήσουν τους κινητήρες της νέας αγοράς για την Ελλάδα φιλοδοξώντας να βάλουν τη χώρα δυναμικότερα στον τουρισμό πολυτελείας, αλλά ταυτόχρονα και στην εξυπηρέτηση των δύσκολα προσβάσιμων νησιωτικών περιοχών.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα των υδατοδρομίων φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Hellenic Seaplanes, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Νικόλα Χαραλάμπους, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, έχει μισθώσει δύο υδροπλάνα και εξετάζει την αγορά δύο ακόμη προκειμένου να ενισχύσει τον στόλο της, με στόχο την έναρξη των πρώτων πτήσεών της στο Αιγαίο μέσα στο φθινόπωρο. Οι επενδύσεις της Hellenic Seaplanes, με βάση το business plan που έχει εκπονήσει, θα κυμανθούν στα 250 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 55 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο κομμάτι της ανάπτυξης των υδατοδρομίων και 160 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αγορά 20 αεροσκαφών μέσα σε έναν ορίζοντα πενταετίας.
Σε τροχιά
«Θα ξεκινήσουμε φέτος πτήσεις σε Τήνο, Πάτμο, Σίφνο. Θα ξεκινήσουμε, αν είναι έτοιμο το υδατοδρόμιο του Αλίμου μέχρι τον Σεπτέμβριο, που υπολογίζουμε ότι θα βάλουμε σε τροχιά το πρώτο υδροπλάνο, ειδάλλως θα ξεκινήσουμε μία μίξη από το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και θα προσγειώνονται τα υδροπλάνα στα υδατοδρόμια των τριών νησιών, δεδομένου ότι τα αεροσκάφη που θα φέρουμε είναι αμφίβια. Τα δρομολόγια που θα κάνουμε θα είναι μία μίξη. Δηλαδή, θα φεύγει το υδροπλάνο από Αθήνα προς Πάτμο, από Αθήνα προς Σίφνο, από Αθήνα προς Τήνο και μετά θα υπάρχει και το island hopping που θα συνδυάζει και τα τρία νησιά», επισημαίνει ο κ. Χαραλάμπους, ο οποίος εκτιμά ότι του χρόνου θα μπορούσαν να είναι έτοιμα 30 υδατοδρόμια ανά την Ελλάδα.
«Ο στόχος μας είναι να συνδέσουμε, κατ’ αρχάς, τα νησιά που δεν έχουν αεροπορική διασύνδεση και, κατά δεύτερον, αφού πλέον μπήκαμε σε μία λογική συνδυασμένης μεταφοράς και συνδυασμού υδατοδρομίων και αεροδρομίων, να αναπτύξουμε και μία συνεργασία με αεροπορικές εταιρίες οι οποίες θα πουλάνε το εισιτήριο από το εξωτερικό προς τα ελληνικά υδατοδρόμια. Δηλαδή, θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει από το Παρίσι προς τη Λέρο που έχει αεροδρόμιο και από τη Λέρο με υδροπλάνο θα πηγαίνει στην Πάτμο μέσα σε 15 λεπτά, οπότε θα είναι πολύ πιο άνετο ένα ταξίδι», λέει ο επικεφαλής της Hellenic Seaplanes.
Μάλιστα, η εταιρία, η οποία αναμένει μέσα στο προσεχές διάστημα την άδεια αερομεταφορέα (AOC-Air Operator Certificate) προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει εμπορικές πτήσεις, έχει ήδη αναπτύξει τη διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται οι αγορές και οι κρατήσεις των εισιτηρίων, με το κόστος ενός εισιτηρίου να διαμορφώνεται περίπου στα 75 ευρώ για μία πτήση διάρκειας 30 λεπτών. «Υπολογίζουμε ότι το εισιτήριο σε μια πτήση μισής ώρας, δηλαδή Αθήνα-Τήνο, θα είναι στα 75 ευρώ, ελπίζοντας ότι θα επανέλθουν και οι τιμές των καυσίμων προς τα κάτω, γιατί τώρα με τις ανατιμήσεις των καυσίμων πιθανόν να κάνουμε κάποιες ανατιμήσεις», επισημαίνει ο Ν. Χαραλάμπους.
Τη δική της θέση στην αγορά των υδροπλάνων «χτίζει» η Grecian Air Seaplanes, η οποία προετοιμάζει το έδαφος για την έναρξη των πρώτων πτήσεών της μέσα στο προσεχές διάστημα. Η Grecian Air Seaplanes ολοκλήρωσε πρόσφατα τη συμφωνία με τη Viking για την αγορά των δύο πρώτων δικινητήριων υδροπλάνων, τα οποία αναμένεται να λάβουν την άδεια αερομεταφορέα και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια στο υπάρχον δίκτυο του Ιονίου και στο δίκτυο των υδάτινων πεδίων του Αιγαίου, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε.
Υπενθυμίζεται ότι η Grecian Air Seaplanes συνδέεται μετοχικά με την Ελληνικά Υδατοδρόμια Α.Ε. Η επένδυση των δύο εταιριών στην πλήρη ανάπτυξή της θα υπερβεί τα 180 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου υδατοδρομίων που θα ξεπεράσουν τα 100 σε όλη την ελληνική επικράτεια. «Η έναρξη των πρώτων δοκιμαστικών πτήσεων με υδροπλάνα θεωρώ ότι θα λειτουργήσει ως επιταχυντής της ανάπτυξης του δικτύου των υδατοδρομίων», επισημαίνει ο Αναστάσιος Γκόβας, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Υδατοδρόμια, βάζοντας στο «κάδρο» των πτήσεων μελλοντικά τη λεκάνη της Αδριατικής. «Η λεκάνη της Αδριατικής θα είχε πολύ ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της αγοράς των υδροπλάνων», συμπληρώνει.
Το ενδιαφέρον της να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά των υδατοδρομίων εξέφρασε κατά το πρόσφατο παρελθόν και η Trans Maldivian Airways, που έχει έδρα στο Μάλε των Μαλδίβων. Η εταιρία, που διαθέτει στο δυναμικό της περίπου 60 υδροπλάνα, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποκτήσει παρουσία στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, επικεφαλής της εταιρίας, που διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο υδροπλάνων παγκοσμίως, πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα επισκέφθηκαν το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας προκειμένου να αποκτήσουν μια εικόνα του εγχειρήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών.
Στην Trans Maldivian Airways αποδίδεται η έναρξη των εμπορικών πτήσεων στις Μαλδίβες και από την ίδρυσή της το 1989 μέχρι σήμερα αποτελεί συνώνυμο για τη σύνδεση των νησιών στον Ινδικό Ωκεανό. Πρόκειται για τον παλαιότερο αερομεταφορέα των Μαλδίβων. Παλαιότερα ανήκε στην Blackstone Group, μετέπειτα πουλήθηκε στην Bain Capital και πλέον το Carlyle Group διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρίας.