Παρ’ ότι οι αμβλώσεις στην Ελλάδα είναι νόμιμες (για κύηση έως 12 εβδομάδων) ήδη από το 1986 (νόμος 1609/1986), οι γυναίκες που εξασκούν το νόμιμο δικαίωμα τους στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία είναι ελάχιστες. Το Dikaiologitika News αναζήτησε τις απαντήσεις στο γιατί συμβαίνει αυτό.
Ο τελευταίος μήνας έχει αναμφίβολα χαρακτηριστεί από το… δικαίωμα του αγέννητου παιδιού στη ζωή. Το (ολοσέλιδο) πρωτοσέλιδο μιας γνωστής αθλητικής εφημερίδας το οποίο στοχοποιούσε τις αμβλώσεις ακολούθησε η βραχεία (μόλις μερικές ώρες) διαφημιστική καμπάνια στο μετρό της πρωτεύουσας, διαφήμιση που προκάλεσε ένα εξίσου μεγάλο κύμα κατακραυγής. Γυναικείες οργανώσεις, πολιτικοί και από τα δύο φύλα, ακόμα κι ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην άμβλωση.
Η Σίσσυ Βωβού, από τις πιο γνωστές εκπροσώπους του γυναικείου φεμινιστικού κινήματος, μέλος της συλλογικότητας «Το Μωβ» κι από τις βασικές υπεύθυνες της φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2015, λέει στο Dikaiologtika News τα εξής:
« Οι γυναικείες οργανώσεις προετοιμάζουν αυτή τη στιγμή μια σειρά από παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο για να ενημερώσουν τις γυναίκες για το δικαιώμά τους στην άμβλωση. Οι γυναικείες οργανώσεις είναι πραγματικά αγανακτισμένες με όλες αυτές τις καμπάνιες υπέρ του αγέννητου παιδιού.
Στην ουσία το κράτος κι οι δημόσιες υπηρεσίες αποκρύβουν από τις γυναίκες το ότι μπορούν να κάνουν έκτρωση σε ένα δημόσιο μαιευτήριο
sisyvvoufinal
H Σίσσυ Βωβού
Με δύο λόγια, η ιατρική αυτή πράξη κρατείται μυστική και δεν κοινοποιείται. Το αποτέλεσμα είναι οι γυναίκες να καταφρύγουν στα ιδιωτικά μαιευτήρια. Με αυτό τον τρόπο όμως, οι εκτρώσεις καθόλου δεν μειώνονται, απλώς… χρυσοπληρώνονται».
Σύμφωνα με την κα Βωβού για να τα καταφέρουν οι γυναίκες στα δημόσια νοσοκομεία να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στους γυναικολόγους. Όπως μας λέει η ίδια: «δεν θα ξεχάσουμε άλλωστε ότι πριν από 2 χρόνια, μια ομάδα αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο της Σάμου αρνήθηκαν να κάνουν αναισθησίες σε γυναίκες που επιθυμούσαν να κάνουν έκτρωση».
Υπενθυμίζεται, ότι τον Μάιο του 2017, σχεδόν 31 χρόνια μετά τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων στην Ελλάδα, το σύνολο των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου της Σάμου αποφάσισε να σταματήσει να χορηγεί αναισθησία για περιπτώσεις διακοπής κύησης με την επίκληση «λόγων συνείδησης».
Αφού το επιχείρημα δεν ευσταθούσε, επανήλθαν με μια δεύτερη, έγγραφη κοινοποίηση της απόφασής τους να συμμετέχουν σε εθελούσιες διακοπές εγκυμοσύνης μόνο στην περίπτωση που θα κινδύνευε η ζωή ή η υγεία της εγκύου. Τελικά με παρέμβαση του διοικητή του νοσοκομείου αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν.
« Πριν από 2-3 χρόνια επισκεφτήκαμε το τμήμα «Οικογενειακού Προγραμματισμού» στο Μαιευτήριο « Αλεξάνδρα» και συνειδητοποιήσαμε ότι είχε παύσει η λειτουργία του τμήματος» συνεχίζει να περιγράφει η κα Βωβού θέλοντας να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι το ίδιο το Υπουργείο Υγείας δεν ενημερώνει τις γυναίκες για τα σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον οικογενειακό προγραμματισμό.
«Πολλές γυναίκες κι ειδικά από την επαρχία μάς καταγγέλλουν, σταθερά, πολλά χρόνια τώρα ότι τους αρνούνται τις εκτρώσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Οι γιατροί δηλαδή τις αποτρέπουν είτε για ιδεολογικούς- θρησκευτικούς λόγους, είτε για πρακτικούς λόγους, γιατί πολύ απλά δηλαδή δεν υπάρχουν οι γιατροί κι ο εξοπλισμός για να γίνει αυτή τη δουλειά.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης γύρω από τον οικογενειακό προγραμματισμό, την αντισύλληψη αλλά και το τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα αν της τύχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα, η ίδια η φράση ‘ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη’ είναι σχεδόν απαγορευτική ακόμα και να εκστομίζεται. Στην Ελλάδα η άμβλωση είναι ένα θέμα μονίμως κρυμμένο κάτω από το χαλί».
Στα ιδιωτικά μαιευτήρια το 90 % των εκτρώσεων
O μαιευτήρας- γυναικολόγος στην πανεπιστημιακή γυναικολογική κλινική του Αρεταίειου, Νίκος Σαλάκος, μας εξηγεί πως η πλειονότητα των εκτρώσεων γίνεται στα ιδιωτικά μαιευτήρια– ο ίδιος λέει ότι ποσοστό είναι στο 80 με 90% (όπως μας είπε στο Αρεταίειο δεν πραγματοποιούνται περισσότερες από 15 αμβλώσεις όλο το έτος).
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, το οποίο είναι δημόσιο, η διακοπή της κύησης γίνεται πια με φαρμακευτική αγωγή και χωρίς χειρουργική παρέμβαση. «Μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος προχωράμε σε απόξεση» μα λέει ο ίδιος και αναρωτιέται: « Πόσες γυναίκες όμως γνωρίζουν όμως αυτή την πραγματικά πολύτιμη πληροφορία;
O ίδιος ο κύριος Σαλάκος, Πρόεδρος, επίσης, της « Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού» ξεκαθαρίζει πως η ενημέρωση για τον οικογενειακό προγραμματισμό στην Ελλάδα πάσχει, είναι εντελώς αναιμική κι αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ δεν δίνονται κονδύλια για καμπάνιες και προώθηση αυτού του θέματος. «Εμείς ως εταιρεία πραγματοποιούμε επισκέψεις στα σχολεία αλλά από μόνες τους δεν αρκούν» λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Πίσω, στην δυστοκία των δημόσιων μαιευτηρίων να προχωρήσουν στις εκτρώσεις, δωρεάν η άποψη του , προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ είναι πως η άρνηση δεν έχει τόσο να κάνει με τις αντιλήψεις γιατρών κι αναισθησιολόγων αλλά με την …έλλειψη των τελευταίων, ως ανθρώπινο προσωπικό από τα άκρως υποστελεχωμένα νοσοκομεία. «Εδώ υπάρχουν νοσοκομεία χωρίς χειρουργικά τραπέζια, για ποια έκτρωση μιλάμε; Μερικές φορές οι γιατροί προσπαθήσουν να μεταπείσουν τις γυναίκες μόνο και μόνο για αυτό το λόγο- γιατί δεν έχουν τα μέσα και το χρόνο.
giannakospoedinfinal
O Μιχάλης Γιάννακος, πρόεδροςτης ΠΟΕΔΗΝ
Όπως και να χει η έκτρωση είναι μια χειρουργική επέμβαση, κι ως τέτοια προγραμματίζεται. Αν οι γυναικολόγοι λένε στις γυναίκες έλα σε 3, 4 ή 6 μήνες καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι εφικτό να γίνει η άμβλωση στο δημόσιο νοσοκομείο. Υπάρχουν νοσοκομεία στην Περιφέρεια που δεν έχουν καν χειρούργους ή αναισθησιολόγους και δεν γίνεται κανένα χειρουργείο γενικώς όχι απλώς αμβλώσεις οι οποίες φαντάζουν ….πολυτέλεια μπροστά σε αυτές τις τεράστιες ελλείψεις» .
Καταλήγοντας ο ίδιος μας είπε πως είναι τέτοια η κακή κατάσταση στα δημόσια μαιευτήρια που για αύριο, 15 Ιανουάριου η ΠΟΕΔΗΝ έχει προγραμματίσει παρέμβαση στο δημόσιο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» το οποίο σύμφωνα με τον κο Γιαννάκο βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης.