Στα «τυφλά» θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό οι μαθητές της Γ’ Λυκείου

Απρίλιος 14, 2019

Ο φετινός απόφοιτος Λυκείου καλείται να επιλέξει σε ποια σχολή ή τμήμα θα εισαχθεί ενώ ακόμα δεν έχει ψηφιστεί στη Βουλή η νέα μορφή -τουλάχιστον- 5 πανεπιστημίων
Μέσα σ’ ένα χρόνο το μηχανογραφικό «γκρεμίστηκε» και… ξαναφτιάχτηκε από την αρχή με τα ίδια παλιά υλικά αλλά με νέα εντυπωσιακή ταμπέλα, τα ΤΕΙ εξαφανίστηκαν από τον ακαδημαϊκό χάρτη, ιδρύονται πάνω από 150 νέα πανεπιστημιακά τμήματα με «fast track» -αμφιβόλου ποιότητας και ακαδημαϊκότητας- διαδικασίες και μαθητές και φοιτητές καλούνται να πάρουν στα… τυφλά μία απόφαση.

Οι αντιδράσεις είναι ήδη σφοδρές και υπάρχουν προειδοποιήσεις ακόμα και για προσφυγή στο ΣτΕ, ένα ενδεχόμενο που θα τίναζε στον «αέρα» το φετινό μηχανογραφικό.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, εδώ και τρία χρόνια, εν όψει εκλογών και τρομακτικής καθυστέρησης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, εφαρμόστηκε βίαια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσα σ’ ένα βράδυ. Στη Βουλή εκκρεμεί η ψήφιση ενός νομοσχεδίου-μαμούθ σχεδόν 400 σελίδων που ιδρύει 100 νέα τμήματα, ενώ νωρίτερα μέσα στον χρόνο είχαν ήδη ιδρυθεί τουλάχιστον 50 πανεπιστημιακά τμήματα.

Ο φετινός μαθητής της Γ’ Λυκείου, που καλείται σε τρεις μήνες να επιλέξει σε ποια σχολή ή τμήμα θα εισαχθεί, δεν γνωρίζει καν το σύνολο των αλλαγών, καθώς ακόμα δεν έχει ψηφιστεί στη Βουλή η νέα μορφή τουλάχιστον πέντε πανεπιστημίων.

Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι ότι οι ιστοσελίδες των πανεπιστημίων, τα οποία έχουν ήδη «απορροφήσει» τα καταργημένα ΤΕΙ, είτε δεν αναγράφουν τα νέα τμήματα είτε δεν παρέχουν ούτε καν την «περίληψη» των σπουδών που θα προσφέρουν σε μόλις λίγους μήνες, από τον Σεπτέμβρη του 2019.

› ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ
Η πολιτική του κ. Γαβρόγλου υπήρξε σαρωτική. Από τον Αύγουστο του 2015 έως και τα τέλη Απριλίου, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, έχει γκρεμίσει και ξαναφτιάξει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Πάνω από 140 τμήματα ΤΕΙ καταργήθηκαν ή θα καταργηθούν και στη θέση τους θα ιδρυθούν περίπου 150 τμήματα εκ των οποίων η πλειοψηφία θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβρη του 2019.

Ειδικότερα, τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ιωαννίνων, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης καταργούνται.

› Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
9 νέα τμήματα στο ΕΚΠΑ • 7 νέα τμήματα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο • 19 νέα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας • 11 νέα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων • 6 νέα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων • 33 νέα τμήματα στη συγχώνευση τριών ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Βόρεια Ελλάδα • 20 νέα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας • 30 νέα τμήματα στα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα της Πελοποννήσου (Πατρών και Πελοποννήσου) • 17 νέα πανεπιστημιακά τμήματα από την ανωτατοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης.

› ΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
• Αριθμός εισακτέων: Περίπου 23.396 επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων απορροφήθηκαν πέρσι από τα ΤΕΙ της χώρας (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι ήδη είχαν συγχωνευτεί τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά). Ο αριθμός εισακτέων πέρσι άγγιξε τους 74.692. Βέβαια, τα φαινόμενα «ξεχειλώματος» τμημάτων με εισαγωγή ακόμα και 400 εισακτέων μέσα σε μία χρονιά ήταν αρκετά. Φέτος, αναμένεται νέα «γενναία» αύξηση της τάξης των 3.000 εισακτέων με τα ίδια ακριβώς θλιβερά φαινόμενα. Φυσικά, οι δημοφιλείς σχολές δεν θα επωμιστούν αυτό το βάρος (σ.σ.: στο παρελθόν έχουν κι αυτές αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα καθώς είχαν βουλιάξει από φοιτητές και σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκολεύονταν και με τα εργαστήριά τους). Τα νέα τμήματα θεωρείται ότι θα μοιραστούν τους αυξημένους εισακτέους.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot