Επί ποδός είναι οι αρχές στη Ρόδο από το πρωί της Τετάρτης (12/07) μετά από πολλές καταγγελίες για μεγάλο ερπετό στον ποταμό της Κρεμαστής.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, εθεάθη ζώο με ουρά που μοιάζει με αυτή του κροκόδειλου και κρύβεται σε καλαμιές. Μία από τις καταγγελίες κάνει λόγο και για επίθεση σε μηχανάκι στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι.
Πυροσβέστες με κλιμάκιο του Δασαρχείου βρίσκονται από το πρωί και ερευνούν την περιοχή, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάτι.
Να θυμίσουμε ότι πριν 9 χρόνια είχαμε τον κροκόδειλο «Σήφη» στην Κρήτη, ο οποίος είχε εισαχθεί παράνομα στη χώρα και ο ιδιοκτήτης του κάποια στιγμή τον παράτησε στο φράγμα των Ποταμών.
Στην Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου μίλησε ο υπεύθυνος της Ελληνικής εταιρείας Ερπετολόγων στην Κρήτη σχετικά με τις αναφορές μεγάλου ερπετού στον ποταμό της Κρεμαστής.
«Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μάλλον δεν επρόκειτο για κροκόδειλο αλλά lizard monitor. Καταλήγουμε μάλλον στο συμπέρασμα αυτό, διότι ο κροκόδειλος δεν είναι τόσο ταχύτατος όπως οι καταγγελίες αναφέρουν.Μας μιλάνε δηλαδή για ένα ερπετό πολύ ταχύτατο. Άρα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για lizard monitor.
Αν επρόκειτο για lizard monitor δεν θα βρεθεί ποτέ. Είναι πανέξυπνο ζώο. Και η τακτική δόλωσης του είναι πολύ συγκεκριμένη για να πιαστεί. Μπορεί οι ειδικοί να ψάχνουν μέρες στο ποτάμι και να μην το δουν ποτέ και όταν φύγουν να γίνουν και άλλες αναφορές εμφάνισης του.
Συνήθως δεν επιτίθεται σε ανθρώπους αλλά τρέφεται μόνο με ζώα. Για παράδειγμα κότες. Στην περιοχή προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε κοτέτσια. Είναι όμως περίεργο, διότι το συγκεκριμένο είδος δεν επιτίθεται στον άνθρωπο τον φοβάται ενώ εδώ έχουμε αναφορές για επιθέσεις.
Το ζώο αυτό δεν μπορεί να έχει έρθει μόνο του στο νησί. Κάποιος το έχει φέρει από την Αφρική. Τώρα το άφησε ελεύθερο; Του έφυγε; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει«.
Οι σαύρες παρακολούθησης είναι σαύρες του γένους Βαράνος, το μόνο σωζόμενο γένος της οικογένειας των Βαρανίδων. Είναι εγγενείς στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία, και ένα είδος βρίσκεται επίσης στην Αμερική ως χωροκατακτητικό. Αναγνωρίζονται περίπου 80 είδη.
Ο Δράκος του Κομόντο, που είναι η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου, ανήκει σε αυτό το γένος.