Πρόταση του Μ. Κόνσολα για την επαναλειτουργία αιμοληπτηρίων στα μικρά νησιά του Αιγαίου

Μάιος 14, 2022

Την επαναλειτουργία των αιμοληπτηρίων στα μικρά νησιά του Αιγαίου, κάτω των τριών χιλιάδων κατοίκων, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι αυτών των νησιών ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, στα μικρά νησιά δεν υπάρχουν μικροβιολογικά εργαστήρια, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν σε μεγαλύτερο νησί για να πραγματοποιήσουν αυτές τις εξετάσεις.

Τονίζει, ότι το γεγονός αυτό, απαιτεί χρόνο αλλά και δαπάνες, καθώς μπορεί να απαιτηθεί διανυκτέρευση στο μεγαλύτερο νησί, αφού ενδέχεται να μην υπάρχει η δυνατότητα αυθημερόν επιστροφής, ενώ υπογραμμίζει και τη δυσκολία μετακίνησης των ηλικιωμένων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

«Είναι σαφές ότι η Πολιτεία οφείλει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για να μπορούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι κάτοικοι των μικρών ακριτικών νησιών, να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μικροβιολογικές εξετάσεις», επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, προτείνοντας τη επαναλειτουργία των αιμοληπτηρίων στα μικρά νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων, προκειμένου να γίνεται η αιμοληψία από γιατρό και στη συνέχεια τα δείγματα να αποστέλλονται, με τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής, στα εργαστήρια των μεγαλύτερων νησιών.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Κόνσολα προς το Υπουργείο Υγείας.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Επαναλειτουργία των αιμοληπτηρίων στα μικρά νησιά του Αιγαίου»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Στα μικρά ακριτικά νησιά του Αιγαίου, κάτω των τριών χιλιάδων κατοίκων είναι αδύνατη η διενέργεια βιοπαθολογικών – μικροβιολογικών εξετάσεων στον τόπο κατοικίας των πολιτών.

Στα μικρά νησιά, δεν υπάρχουν μικροβιολογικά εργαστήρια, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν σε μεγαλύτερο νησί για να πραγματοποιήσουν αυτές τις εξετάσεις.

Το γεγονός αυτό, απαιτεί χρόνο αλλά και δαπάνες, αφού μπορεί να απαιτηθεί διανυκτέρευση στο μεγαλύτερο νησί καθώς ενδέχεται να μην υπάρχει η δυνατότητα αυθημερόν επιστροφής.

Κυρίως, όμως, πολλές φορές καθίσταται δύσκολη η μετακίνηση για ηλικιωμένους αλλά και άτομα με αναπηρία ή κινητικά προβλήματα.

Είναι σαφές ότι η Πολιτεία οφείλει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για να μπορούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι κάτοικοι των μικρών ακριτικών νησιών, να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μικροβιολογικές εξετάσεις.

Μία ρεαλιστική λύση θα ήταν η επαναλειτουργία των αιμοληπτηρίων στα μικρά νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων, προκειμένου να γίνεται η αιμοληψία από γιατρό και στη συνέχεια τα δείγματα να αποστέλλονται, με τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής, στα εργαστήρια των μεγαλύτερων νησιών.

 

 

 

Η αδειοδότηση των αιμοληπτηρίων στα μικρά νησιά μπορεί να γίνει από τους Ιατρικούς Συλλόγους στους οποίους ανήκουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ιατρεία.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1. Με δεδομένο το πρόβλημα που υπάρχει, προτίθεται να επαναφέρει τον θεσμό των αιμοληπτηρίων στα μικρά νησιά κάτω των τριών χιλιάδων κατοίκων προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες αυτών των νησιών;

 

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot