Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 ο Δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, ως προσκεκλημένος του Έλληνα Ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου.
Εκεί είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συναντήσεις, πρώτα με τον οικοδεσπότη της πρωτοβουλίας αυτής, κύριο Κυμπουρόπουλο, ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και στη συνέχεια με άλλες σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης προσωπικότητες, όπως τον κύριο W. SLUIJTER, επικεφαλή της μονάδας G.3, τον κύριο M. FICHTER υπεύθυνο της μονάδας πολιτικής G1, τον κύριο Α. HIEL, Διευθυντής πολιτικής και επικοινωνίας της ΕΕ για το δίκτυο ενεργειακών πόλεων, με τον κύριο Ν. ΜΑΝΤΖΟΥΦΑ, Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον κύριο Δ. ΚΟΚΟΣΙΟΥΛΗ, εκπρόσωπο της Κοινότητας Πράσινης Ανάπτυξης του προγράμματος Interreg MED, τον κύριο Τ. ΤΣΟΥΤΣΟ Καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων & Αειφόρων Ενεργειών (ReSEL). Με όλους αυτούς τους συνομιλητές είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να προτείνει ιδέες για την επίλυση των προβλημάτων της Χάλκης και των άλλων μικρών νησιών σε Ευρωπαϊκά πλαίσια.
Ο κ. Φραγκάκης είχε επίσης μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή κ. Θεόδωρο Ζαγοράκη, υπεύθυνο για θέματα Αλιείας και Αθλητισμού της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Του ανέπτυξε τα προβλήματα των ψαράδων στο Αιγαίο πέλαγος, ενώ παράλληλα συζήτησε μαζί του για τον αθλητισμό και ειδικότερα το άθλημα του ποδοσφαίρου στις αναπτυξιακές ηλικίες
Την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ο κύριος Φραγκάκης είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί των θεμάτων που αφορούν την Χάλκη και να παραθέσει τις δικές του προτάσεις λέγοντας:
«Κύριο ζητούμενο όπως πάντα είναι η εξεύρεση πόρων. Από εκεί ευτυχώς ή δυστυχώς ξεκινούν όλα .
Θα πρέπει λίγο να κατανοήσουμε σε ποιο περιβάλλον ζούμε και συζητάμε. Εκπροσωπώ έναν μικρό Δήμο που είναι επιφορτισμένος με μια λέξη αρνητικής χροιάς, αυτή της νησιωτικότητας, με όσα αυτή συνεπάγεται. Ο Δήμος μας αναγκαστικά κινείται γύρω από οικονομία της γειτονικής Ρόδου. Για στατιστικούς λόγους κατατασσόμαστε στις ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης , αφού μας παρασύρει σε αυτό η Ρόδος, η Κως, η Μύκονος και η Σαντορίνη, αποκλειστικά λόγω τουρισμού και επάρκειας προσωπικού. Στα νησιά μας όμως υπάρχουν και κάτοικοι τον χειμώνα, υπάρχουν ανάγκες στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, όπως τα λιμάνια. Εάν αποφασίσουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει να κατοικούνται τα νησιά μας τον χειμώνα (ναι, έχει ειπωθεί και αυτό) σταματάμε την κουβέντα εδώ. Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τίποτα παραπάνω.
Επειδή όμως γνωρίζω την ευαισθησία πολλών από εσάς , επειδή Ευρώπη δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες , επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, επειδή τα νησιά μας υπάρχουν και εκτός τουριστικής περιόδου, πρέπει να βρούμε λύσεις στα βασικά προβλήματα των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών μας.
Γίνονται σημαντικές προσπάθειες, κυρίως από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρήματα που προβλέπονται από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ωραίος ο σχεδιασμός, ωραία η πρόθεση, αλλά υπάρχει και η υλοποίηση. Εμείς, ο τελευταίος τροχός της άμαξας , ο τελικός δικαιούχος , θα πρέπει να καταφέρουμε να ανταγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε από την ίδια πηγή χρηματοδότησης, τους μεγαλύτερους δήμους οι οποίοι διαθέτουν δεκάδες μηχανικούς , επιστημονικό προσωπικό και ίδιους πόρους για την σύνταξη μελετών. Προσπαθούμε με τις λίγες δυνάμεις μας να εκμεταλλευτούμε ότι διαθέσιμο υπάρχει από τα «υπόλοιπα» των δυνατών και μεγάλων Δήμων. Όμως έργα πνοής, έργα που θα δώσουν μόνιμη βιώσιμη και αειφορική λύση στα προβλήματα μας, δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν. Θα πρέπει να γίνουν τομές! θα πρέπει ο νομοθέτης να λάβει υπόψη του τα προβλήματα των μικρών και απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας. Η μόνη μας ελπίδα είναι η σύσταση ξεχωριστού ταμείου, με τον όρο «Μικροί ΟΤΑ των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας» . Τι μπορεί να γίνει;
Να ληφθεί μέριμνα για τους «αδυνάτους» . Αυτή είναι εξάλλου και η βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να δημιουργηθεί ένα νέο διαρθρωτικό ταμείο για τα μικρά νησιά, ένα Ευρωπαϊκό ταμείο για τα μικρά νησιά. Ένα ταμείο με πολλαπλό, ολοκληρωμένο αντικείμενο (υποδομές, περιβάλλον, γεωργία, αλιεία, κοινωνικές δομές) μόνο για τα μικρά νησιά. Έτσι δεν θα είμαστε αναγκασμένοι να ανταγωνιστούμε τους δυνατούς και τους ώριμους. Ίσως έτσι καταφέρουμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Για να πετύχουμε όμως σε αυτό το εγχείρημα, θα πρέπει να είμαστε και εμείς ικανοί να υλοποιήσουμε τα έργα. Θα πρέπει να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις της εθνικής νομοθεσίας περί «τεχνικής επάρκειας και ικανότητας». Να δίνεται μια «ευκαιρία κινήσεων» στα μικρά νησιά να ωριμάζουν τα έργα μετά την ένταξή τους. Να είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι και για τις απαιτούμενες μελέτες και για το έργο που θα υλοποιηθεί.»
Η εισήγηση του Δημάρχου Χάλκης για δημιουργία διαρθρωτικού ταμείου αποκλειστικά για τα μικρά νησιά βρήκε απόλυτα σύμφωνους τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, ενώ συζητήθηκε η πρόταση να βρεθεί άμεσα λύση με τη δημιουργία ενός διαχειριστικού φορέα, ο οποίος θα συσταθεί αποκλειστικά για τα μικρά νησιά.
Συζητώντας πιο συγκεκριμένα επί των προτάσεων, ο κ. Κυμπουρόπουλος τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η ομάδα του και ο ίδιος θα αγωνιστούν για να αποκτήσουν τα μικρά και απομακρυσμένα μέρη της πατρίδας μας την αίγλη που τους αξίζει. Τόνισε ότι τα νησιά μας πρέπει να βρουν την ταυτότητα τους και πάλι, γεγονός το οποίο απαιτεί την άμεση επίλυση θεμάτων που περικλείονται στην έννοια της Νησιωτικότητας, είτε αναφερόμαστε σε μικρά, είτε σε μεγάλα νησιά, είτε σε νησιά του Ιονίου, είτε σε αυτά του Αιγαίου. Τα νησιά μας έχουν το καθένα την ταυτότητα και την ιδιαιτερότητά του. Η μοναδικότητα αυτή κάθε νησιού ξεχωριστά με συλλογική δουλειά θα οδηγήσει σε λύσεις, προς μια ποιοτικότερη και πιο οραματική κατεύθυνση .