ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου»

Μάρτιος 09, 2017

Η Πολιτεία έχει τεράστιες ευθύνες, αφού δεν εφαρμόζει το νόμο για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης βόσκησης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου», επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι στα νησιά της Δωδεκανήσου η ανυπαρξία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ιδιωτικές περιουσίες πολιτών, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και στο περιβάλλον.
Στη Ρόδο, μάλιστα, και στα άλλα νησιά, το πρόβλημα τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες εκατοντάδες αίγες που βόσκουν ανεξέλεγκτα και οι ιδιοκτήτες τους τα διατηρούν σε πρόχειρα καταλύματα και κατά παράβαση των νόμων.
Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, δάση που είχαν γίνει στόχος εμπρηστών, κατά το πρόσφατο παρελθόν, δεν προστατεύονται από την ανεξέλεγκτη βόσκηση, με αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις να κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κρανίου τόπο.
Ακόμη και σε περιοχές που κάηκαν παλαιότερα και για ένα διάστημα απαγορεύθηκε η βόσκηση, σήμερα η προσπάθεια φυσικής αναδάσωσης ακυρώνεται και κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη βόσκηση αιγοπροβάτων.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει την προβλεπόμενη εγκύκλιο για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει για την ολοκλήρωση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους Νομούς Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, ενώ έχει ανοίξει ο ειδικός λογαριασμός για την κατάθεση του αντιτίμου για τη χρήση βοσκοτόπων, το Υπουργείο δεν έχει καθορίσει ακόμα το τίμημα για τη χρήση βοσκοτόπων για τα έτη 2015 έως σήμερα.
Το αποτέλεσμα είναι να ισχύει ακόμα το προηγούμενο καθεστώς που επιτρέπει τη βόσκηση σε όλες τις δασικές εκτάσεις πλην των αναδασωτέων.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2017
Αρ.Πρ.: 3888/3.3.2017


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης εκπόνησης και εφαρμογής Διαχειριστικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης βόσκησης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου»

Κύριοι Υπουργοί,

Στα νησιά της Δωδεκανήσου η ανυπαρξία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ιδιωτικές περιουσίες πολιτών, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και στο περιβάλλον.
Στη Ρόδο, ιδιαίτερα, και στα άλλα νησιά, το πρόβλημα τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες εκατοντάδες αίγες που βόσκουν ανεξέλεγκτα και οι ιδιοκτήτες τους τα διατηρούν σε πρόχειρα καταλύματα και κατά παράβαση των νόμων.
Τα αδέσποτα αιγοπρόβατα έχουν γίνει πολλές φορές αιτία σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στους οδικούς άξονες των νησιών μας και ιδιαίτερα στο νησί της Ρόδου, που λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης η κίνηση των οχημάτων είναι μεγάλη.
Δάση που είχαν γίνει στόχος εμπρηστών, κατά το πρόσφατο παρελθόν, δεν προστατεύονται από την ανεξέλεγκτη βόσκηση, με αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις να κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κρανίου τόπο.
Ακόμη και σε περιοχές που κάηκαν παλαιότερα και για ένα διάστημα απαγορεύθηκε η βόσκηση, σήμερα η προσπάθεια φυσικής αναδάσωσης ακυρώνεται και κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη βόσκηση αιγοπροβάτων.
Παρά το γεγονός ότι με το Νόμο 4351/2015 «Βοσκήσιμες γαίες και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α´ 164) (άρθρα 1-12) ορίζεται λεπτομερώς η έννοια των «Βοσκήσιμων Γαιών» (βοσκοτόπια) και καθορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες για την ολοκλήρωση των «Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης» σε κάθε Περιφέρεια, η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου.
Το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει την προβλεπόμενη εγκύκλιο για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει για την ολοκλήρωση του Διαχειριστικού σχεδίου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους Νομούς Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, για τα επόμενα χρόνια.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι αρμόδιος φορέας για το χαρτογραφικό υπόβαθρο των βοσκοτόπων και την καταγραφή του συνολικού αριθμού των ζώων ανά νησί και περιοχή, δεν έχει ολοκληρώσει την κατανομή έως το 2016.
Παράλληλα, η έλλειψη τροφής για τα ζώα του δάσους τα οδηγεί να στρέφονται για αναζήτηση τροφής στις αγροτικές καλλιέργειες προκαλώντας τεράστιες ζημιές.
Το πρόβλημα είναι μείζον και απαιτείται η άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της Πολιτείας.
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι, ενώ έχει ανοίξει ο ειδικός λογαριασμός για την κατάθεση του αντιτίμου για τη χρήση βοσκοτόπων, το Υπουργείο δεν έχει καθορίσει ακόμα το τίμημα για τη χρήση βοσκοτόπων για τα έτη 2015 έως σήμερα.
Το αποτέλεσμα είναι να ισχύει ακόμα το προηγούμενο καθεστώς που επιτρέπει τη βόσκηση σε όλες τις δασικές εκτάσεις πλην των αναδασωτέων.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Εάν γνωρίζουν τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης στα νησιά του Αιγαίου.
2. Πότε προτίθεται να εκδώσει το αρμόδιο Υπουργείο την εγκύκλιο για τη διαδικασία εκπόνησης και ολοκλήρωσης Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους Νομούς Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, το οποίο θα ισχύει για τα επόμενα χρόνια καθορίζοντας συγκεκριμένες ζώνες βόσκησης.
3. Για ποιο λόγο και ενώ έχει ανοίξει ο ειδικός λογαριασμός για την κατάθεση του αντιτίμου για τη χρήση βοσκοτόπων, το Υπουργείο δεν έχει καθορίσει το τίμημα για τη χρήση βοσκοτόπων για τα έτη 2015 έως σήμερα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot