Μάνος Κόνσολας: Έτσι θα αναβαθμιστεί ο τουρισμός στην Ελλάδα

Οκτώβριος 21, 2019
jumbo-banner

Συνέντευξη στην
Ντονατέλλα Αδάμου
στο κυβέρνηση.gr

O τουρισμός είναι ο πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, τα προβλήματα και σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα είναι πολλά και δισεπίλυτα, με πρώτο το προσφυγικό. Ο υφυπουργός Τουρισμού, ακαδημαϊκός -αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου- και βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας μιλάει στο κυβέρνηση.gr για τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν προκειμένου να εξυγιανθεί, για τις προοπτικές του και όχι μόνο.

 

Αυτή τη σεζόν, που ολοκληρώνεται τουριστικά στα τέλη του μήνα, για ένα μεγάλο μέρος της χώρας σημειώθηκε πτώση στον τουρισμό. Ακούγεται πως ήταν από 18-20%, με ορισμένες περιοχές να ξεπερνούν ακόμα και αυτό το ποσοστό. Λόγω brexit, της χρεοκοπίας της εταιρείας του Thomas Cook που επηρέασε καταλυτικά και πολλές ξενοδοχειακές αλυσίδες στη χώρα, αλλά και δεδομένου του ότι παραδοσιακά ο υψηλότερος αριθμός τουριστών προς την Ελλάδα κατευθύνεται από τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία, πώς η κυβέρνηση σκοπεύει ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα; Ποιες, επί του πρακτέου, είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές μας;
Το πρόσημο για τον τουρισμό διαμορφώνεται από τη συνολική εικόνα. Δε νομίζω ότι η γενική εικόνα είναι αυτή, αφού τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό το πρώτο επτάμηνο του 2019, ενώ, ειδικά τον Ιούλιο τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν στα 3,64 δισ. ευρώ, από 3,28 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μία «διόρθωση» λόγω της κατάρρευσης του Thomas Cook και περιμένουμε να δούμε τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο στόχος μας είναι να συρρικνώσουμε τις αρνητικές συνέπειες από την κατάρρευση του Thomas Cook μέσω ενός νέου και στοχευμένου προγράμματος προβολής και διαφήμισης που θα χρηματοδοτηθεί με 11 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο γιατί θα πρέπει να θυμίσω ότι το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019, η προηγούμενη κυβέρνηση το ξεκίνησε τον Ιούνιο ενώ η τουριστική περίοδος είχε ήδη ξεκινήσει.

Ποια μέτρα στήριξης θα υλοποιήσει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook;
H κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα και με βάση τη δυνατότητα που έχουμε στο δημοσιονομικό πεδίο, ανακοινώσαμε τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων που περιλαμβάνουν:
– Μείωση από 100 σε 80, του αριθμού των αναγκαίων ημερών εργασίας που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί για την καταβολή επιδόματος ανεργίας, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.
– Επέκταση του συνολικού χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα, σε απολυμένους των πληγεισών επιχειρήσεων.
– Ειδικό πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας για τις πληγείσες επιχειρήσεις.
Σε ό, τι αφορά στις επιχειρήσεις, τέθηκαν σε ισχύ τα εξής μέτρα:
– Αναστολή για έξι (6) μήνες της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που πάνω από το 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες του Thomas Cook.
– Απαλλαγή από το φόρο διαμονής.
– Επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση του Thomas Cοοk.
Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για να απλοποιηθεί η διαδικασία έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από τον Thomas Cook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019.

Με ποιο τρόπο θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, που είναι και απ’ τα σημαντικότερα ζητήματα;
Μπορώ να σας πω πρώτα με ποιον τρόπο δεν θα έρθουν. Επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν όσο κυριαρχούν οι ιδεοληψίες, αλλά και ένα γραφειοκρατικό πλαίσιο που θέτει εμπόδια στην οικονομική δραστηριότητα.
Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» απελευθερώνει τις στρατηγικές επενδύσεις, τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης της διαδικασίας έκδοσης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης και αφού παρέλθει η προθεσμία των 45 ημερολογιακών ημερών που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, τότε ο Υπουργός Ανάπτυξης, εντός ενός μήνα, θα πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση που έχει κατατεθεί, αφού πρώτα κάνει σχετική εισήγηση η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Προβλέπονται, επίσης, κυρώσεις για όσους καθυστερούν τις διαδικασίες με αποτέλεσμα να μην τηρείται η προθεσμία των 45 ημερολογιακών ημερών.
Βήμα προόδου αποτελεί η θεσμοθέτηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, μια ηλεκτρονικής βάσης που θα περιέχει όλα τα κρίσιμα δεδομένα που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε επενδυτής ή κάθε πολίτης που επιθυμεί να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα θα μπορεί να έχει απευθείας, μέσω του Διαδικτύου, απλή, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για θέματα όπως π.χ. οι ισχύουσες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία, ο αιγιαλός, τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι.

Το πρόβλημα με το προσφυγικό διογκώνεται. Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό το καλοκαίρι στο πληγέν νησί της Λέσβου -αντιμετωπίζει, ως γνωστόν, το σοβαρότερο πρόβλημα απ’ τη μαζική και πολύ μεγαλύτερη απ’ την προβλεπόμενη προσέλευσή των, όπερ συνεπάγεται και δυσχερέστερες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, αλλά και μέγιστη δυσκολία στην απορρόφησή τους στο νησί- η αύξησή τους ήταν τεράστια, προβληματίζεται παραπάνω. Περί τις 14.000, ενώ το αναμενόμενο ήταν γύρω στις 4.500-5.000. Πώς η Ε.Ε. θα στηρίξει αυτά τα ταλαίπωρα πλάσματα που πολλαπλασιάζονται με το πέρασμα των ετών; Παράλληλα, πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να επαναφέρει τον τουρισμό στο νησί, καθώς και στα άλλα μέρη της χώρας που πλήττονται απ’ το φαινόμενο που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια ραγδαίες διαστάσεις;
Η κυβέρνηση ήδη προχωρεί στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Αυτό, δεν είναι το μοναδικό μέτρο. Για πρώτη φορά θα υπάρξει διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών, οι πρώτοι θα τυγχάνουν ασύλου, ενώ οι δεύτεροι θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.
Θα αλλάξει άμεσα ο νόμος για το άσυλο, ώστε να εκδικάζονται ταχύτατα οι αιτήσεις. Θα πρέπει να πάρουν όλοι το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει νόμους που εφαρμόζονται και η παράνομη είσοδος στη χώρα παραβιάζει το νόμο. Όσοι έρχονται και δεν δικαιούνται άσυλο, θα κρατούνται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την απέλασή τους, ενώ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις του Λιμενικού στα θαλάσσια σύνορά μας.
Από εκεί και πέρα, τα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα η Λέσβος έχουν πληγεί από τη συγκεκριμένη κατάσταση. Είχαμε προειδοποιήσει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι τουρισμός και διαχείριση του μεταναστευτικού σε ένα νησί είναι έννοιες ασύμβατες.
Για να ανακάμψει η Λέσβος θα πρέπει να αποσυμφορηθεί και στη συνέχεια να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης, προβολής και προώθησης του τουρισμού. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, μια νέα καινοτομία και πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού, θα έχει ως κύριο αντικείμενο τη διαμόρφωση αυτού του νέου στρατηγικού σχεδιασμού μαζί με τους φορείς της κάθε Περιφέρειας.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot