Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς όπως είχε αποκαλύψει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, από τις 8 Μαϊου οι Ολλανδοί τουρίστες που επέστρεφαν από διακοπές στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, δεν θα αντιμετώπιζαν περιορισμούς καραντίνας και PCR test. Ακολούθως στις 15 Μαϊου στην απαλλαγή από καραντίνα και PCR, προστέθηκαν και τα Ιόνια Νησιά. Ωστόσο υπήρξε ένα σημαντικό πισωγύρισμα στις 30 Μαϊου, όταν η Ολλανδία έβαλε ξανά τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στην πορτοκαλί ζώνη, επαναφέροντας PCR και καραντίνα.
Η ανακοίνωση
Στην ανακοίνωση που ισχύει από χθες, το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:
“Ο χρωματικός κωδικός για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι τώρα κίτρινος.
Ο χρωματικός κωδικός για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι εν μέρει κίτρινος και πορτοκαλί.
Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν περιορισμοί εισόδου στην Ελλάδα.
Εάν ταξιδεύετε στις Κάτω Χώρες από το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και τα νησιά του Ιονίου, δεν χρειάζεται να έχετε αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής NAAT (PCR) κατά την επιστροφή σας στις Κάτω Χώρες, ούτε χρειάζεται να μπείτε σε κατ’ οίκον καραντίνα.
Εάν κάνετε μια ενδιάμεση στάση στην πρωτεύουσα Αθήνα και αναχωρήσετε από το αεροδρόμιο, θα πρέπει να έχετε PCR και καραντίνα.
Μετά από μια διαμονή στην ηπειρωτική Ελλάδα ή την Κρήτη, πρέπει να υποβληθείτε πριν από την αναχώρηση προς την Ολλανδία και να έχετε ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής NAAT (PCR) και θα πρέπει να μπείτε σε καραντίνα για 10 ημέρες, όταν επιστρέψετε στο σπίτι.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα (ταξίδια) μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα και τις Κάτω Χώρες μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Coronavirus»”.
Τι είχε συμβεί, τι θα κάνουν οι tour operators
Στις 27 Μαϊου, η ολλανδική κυβέρνηση έβαλε τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στην υποχρέωση καραντίνας και PCR εξαιτίας του γεγονότος ότι “ο αριθμός των μολύνσεων κορονοϊού, έχει αυξηθεί στο αρχιπέλαγος” και πληροφορίες ανέφεραν ότι η αναφορά αυτή οφειλόταν στα πολλά κρούσματα της Καλύμνου και στην άρνηση μεγάλου μέρους των κατοίκων να εμβολιαστούν.
Υπογραμμίζεται δε ότι οι Ολλανδοί έχουν “ειδικό βάρος” για μεγάλες τουριστικές αγορές της περιοχής, όπως την Κω που υποδέχεται περί τους 120.000 Ολλανδούς σε ετήσια βάση.
Οι μεγάλοι ολλανδικοί tour operators, μεταξύ των οποίων Corendon, Sunweb και TUI, είχαν ανακοινώσει αναστολή των προγραμμάτων τους, κάποιοι για 2 εβδομάδες και κάποιοι έως τις 3 Ιουνίου και αναμένεται άμεσα να υπάρξουν ανακοινώσεις για επανέναρξη των πτήσεων.
Η επίσκεψη Θεοχάρη
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισκέφθηκε την Ολλανδία και ανακοίνωσε ότι πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να δέχεται κατά την είσοδο στην χώρα ταξιδιώτες είτε με PCR test 72 ωρών, είτε με rapid test 24 ωρών.
Σημειώνεται ότι σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χρήση rapid test, αντί PCR. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελλάδα, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ενέκρινε την σχετική ρύθμιση και δημοσιεύτηκε ήδη και στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.