Μια μικρή οδύσσεια πέρασε τις τελευταίες δύο ημέρες ένα 9χρονο κοριτσάκι από τη Σύμη, το οποίο υπέστη κάταγμα στο πόδι, καθώς χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από 24 ώρες και αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με κάθε αρμόδιο για να μπορέσει να μεταφερθεί τελικά στη Ρόδο!
Λόγω των υψηλών μποφόρ που έπνεαν στο Αιγαίο χθες και προχθές, υπήρξε αρχικά αδυναμία μεταφοράς της ασθενούς είτε με πλωτό σκάφος είτε με εναέριο μέσο, παρόλο που την Τετάρτη πέταξε ελικόπτερο για τη Σύμη, αλλά για να παραλάβει ασθενή με κορωνοϊό.
Ως εκ τούτου ο γιατρός του νησιού έκρινε ότι το μικρό κοριτσάκι δεν θα έπρεπε να επιβιβαστεί στην ίδια πτήση, με συνέπεια οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή να μην επιτρέψουν την πραγματοποίηση άλλης αεροδιακομιδής.
Η λύση που προκρίθηκε συνεπώς ήταν το πρωί της Πέμπτης να μεταφερθεί με πλωτό σκάφος του λιμενικού στη Ρόδο, αλλά εξαιτίας των μποφόρ ματαιώθηκε και η συγκεκριμένη διαδικασία.
Τη λύση χρειάστηκε τελικά να δώσει αργά χθες το μεσημέρι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς δόθηκε εντολή να απογειωθεί super puma της Πολεμικής Αεροπορίας από το αεροδρόμιο των Μαριτσών για να εκτελέσει την αεροδιακομιδή.
Είχε προηγηθεί η άρνηση του υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη να δώσει αντίστοιχη εντολή, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο Δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, καθώς δήλωσε αναρμόδιος!
Μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» ο δήμαρχος της Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας ήταν αρκετά αιχμηρός αναφορικά με τις «συμπληγάδες» που χρειάστηκε να περάσουν για να υπάρξει λύση στο ζήτημα: «Το πρωί της Πέμπτης μιλήσαμε με το γραφείο του πρωθυπουργού, έπειτα με το πολιτικό γραφείο του κ. Μητσοτάκη, ακολούθως με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ στην Ελευσίνα και στο τέλος, τη λύση την έδωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιάς. Μιλήσαμε δηλαδή με όλη την Ελλάδα για να έρθει ελικόπτερο μετά από 24 ώρες από τη Ρόδο στη Σύμη για να πάρει το παιδί με παρέμβαση του στρατού και πάλι».
Ο δήμαρχος της Σύμης ήταν ιδιαίτερα καυστικός και με την αδυναμία εκτέλεσης διακομιδής ασθενούς με πλωτά μέσα όταν υπάρχει κακοκαιρία: «Αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών να εδρεύει ένα αξιόπλοο σκάφος στη Ρόδο, το οποίο να μπορεί να ταξιδέψει με 7-8 μποφόρ.
Έχουν γεμίσει το λιμάνι της Ρόδου και της Σύμης με βάρκες!», τόνισε αρχικά και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «έπρεπε η πρωτεύουσα του νομού να έχει ένα σκάφος που εκτός από έρευνα και διάσωση να αποτελεί και το πλωτό ασθενοφόρο των νησιωτών».
Ο κ. Παπακαλοδούκας μάλιστα εξέφρασε την αγανάκτησή του για την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση που έχουν άλλες περιοχές: «Η Ρόδος έπρεπε να έχει ένα τέτοιο πλωτό και όχι τα Χανιά και η Μυτιλήνη, όπου έδωσαν τα δύο καινούργια σκάφη. Η Δωδεκάνησος το έχει περισσότερη ανάγκη».