Στην αστοχία της κυβέρνησης και στην λανθασμένη επιλογή της να ακολουθήσει την τακτική της υπερφορολόγησης αποδίδει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου την μείωση που καταγράφηκε τον Ιούλιο στα έσοδα από τον ΦΠΑ.
Τον περσινό Ιούλιο, με τα capital controls στο φόρτε τους, τα έσοδα από ΦΠΑ σε ΔΟΥ και τελωνεία είχαν φτάσει στο 1,552 δισ. ευρώ.
Τον φετινό Ιούλιο, παρά την αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24% και το δεύτερο κύμα κατάργησης της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, εισπράχθηκαν 1,492 δισ. ευρώ, με μείωση 3,9%, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» ο κ. Γιάννης Πάππου, δεν αποτέλεσε έκπληξη η μείωση των εσόδων, διότι, όπως λέει, η συνεχής επιβολή φόρων έχει πάντα αυτό το αποτέλεσμα.
«Η υπερφορολόγηση
μειώνει τα έσοδα και
εντείνει την φοροδιαφυγή»
«Είναι παγκοσμίως γνωστό, σε όλα τα οικονομικά συστήματα, ότι με την επιβολή συνεχώς αυξανόμενης φορολογίας, τα έσοδα μειώνονται. Ταυτόχρονα εντείνονται και τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, φαινόμενα τα οποία εμείς δεν επιθυμούμε και επιδιώκουμε βεβαίως την πάταξή τους. Δυστυχώς, όταν δίνεται το δέλεαρ από το ίδιο το κράτος σε κάποιους “επιχειρηματίες” (εντός εισαγωγικών η λέξη) να φοροδιαφύγουν, λόγω των υψηλών συντελεστών άμεσης ή έμμεσης φορολόγησης, τότε τα φαινόμενα αυτά θα εντείνονται», λέει ο κ. Πάππου.
«Δυσανάλογα της τουριστικής “έκρηξης” τα έσοδα»
«Υπήρξε μία “έκρηξη” στις αφίξεις, βλέπουμε ότι οι πληρότητες είναι στο 100%, δεν υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο αυτή την περίοδο στη Ρόδο και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές της χώρας και αν συνυπολογίσουμε και την “έκρηξη” στον ΦΠΑ ο οποίος από το 13% εκτινάχθηκε στο 24%, μιλάμε για 80% αύξηση στους συντελεστές, όμως τα έσοδα δεν έχουν την αντίστοιχη εικόνα. Θα περίμενε κανείς ότι, με πληρότητες στα ξενοδοχεία 100%, με αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στο 80%, με αύξηση του συντελεστή του τουριστικού ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, που εκτινάχθηκε στο 13%, κι εδώ μιλάμε για αύξηση πάνω από 500% (!), τα έσοδα, αν μη τι άλλο, θα παρουσίαζαν αύξηση από 50% έως 60%, κάτι που βεβαίως δεν συνέβη, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί».
«Οι επιχειρηματίες
παλεύουν να
επιβιώσουν»
«Όταν λοιπόν, παρουσιάζεται υστέρηση στα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ, σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δυστυχώς δεν βλέπουν στα ταμεία τους αυξήσεις, κι αυτό το διαπιστώνουμε με μια απλή βόλτα στην αγορά. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης, παλεύουν για να κρατήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, εμείς το είχαμε επισημάνει εξαρχής ότι τα με τα φαινόμενα της υπερφορολόγησης θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Παρά τις επισημάνσεις, τις παραινέσεις, τις παρακλήσεις, τις υποδείξεις μας, δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και ερχόμαστε σήμερα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση με τα έσοδα της χώρας μειωμένα».
«Συγκυριακή η αύξηση
στον τουρισμό,
χρειαζόμαστε πλάνο»
«Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι όλα αυτά, γίνονται σε μια χρονική περίοδο που υπάρχει μεγάλη εύνοια της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες τουριστικές αγορές. Η τουριστική γειτονική μας χώρα αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα. Αν δεν υπήρχαν προβλήματα στις γειτονικές τουριστικές αγορές, φανταστείτε τι εικόνα θα παρουσίαζε η δική μας χώρα. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να θορυβήσει τους πάντες, από τον πιο χαμηλά ιστάμενο ως τον πιο υψηλά ιστάμενο. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η όποια απόδοση και επίδοση της τουριστικής μας βιομηχανίας για φέτος, για το 2016, έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνίστριες αγορές. Ενδεχομένως λοιπόν, αυτά τα προβλήματα του χρόνου να μην υπάρχουν, άρα, αντιλαμβάνεσθε ότι θα υπάρχει και πτώση στη ζήτηση του δικού μας προϊόντος, κι εκεί τα έσοδα θα είναι ακόμα χαμηλότερα. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμόδιους παράγοντες σε κεντρικό επίπεδο, πρέπει να ετοιμάσουν ένα πλάνο. Χρόνια φωνάζουμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και θα πρέπει να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται, να εδραιώνεται με επαγγελματισμό και όχι με ερασιτεχνικές κινήσεις», κατέληξε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Πηγή:www.dimokratiki.gr