Σε ξενοδοχεία και εστιατόρια τα περισσότερα χρήματα από το μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων. Βαμβακοκαλλιεργητές και εκτροφείς αιγοπροβάτων περιλαμβάνονται στους μεγάλους κερδισμένους. Η κατανομή των χρημάτων ανά νομό.
Τα λεφτά είναι πολλά. Ξεπέρασαν μέσα από τέσσερις κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής τα 5,1 δισ. ευρώ και ενισχύθηκαν 446.271 φορολογούμενοι. Τα στατιστικά των τεσσάρων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής αποκαλύπτουν τους μεγάλους «κερδισμένους» με τους κλάδους εστίασης και τουρισμού να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, αποσπώντας το μεγαλύτερο κομμάτι επιστρεπτέων και μη ενισχύσεων.
Στην κατηγοριοποίηση των πολυπληθέστερων ομάδων που ενισχύθηκαν στις πρώτες θέσεις εμφανίζονται οι βαμβακοκαλλιεργητές (8.879 μοιράστηκαν 8,9 εκατ. ευρώ), οι εκτροφείς αιγοπροβάτων (8.354 δικαιούχοι με ενισχύσεις 8,6 εκατ. ευρώ) και οι εκμεταλλευτές ταξί με οδηγό τον ιδιοκτήτη (8.244 δικαιούχοι 18,6 εκατ. ευρώ).
Αν αθροιστούν βέβαια, οι διαφορετικοί ΚΑΔ παροχής καταλυμάτων (ενοικίαση επιπλωμένων, ξενοδοχεία κ.λπ.) και εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, αναψυκτήρια κ.λπ.) οι οποίοι πήραν βαθιά ανάσα ρευστότητας, είναι σαφές ότι αφήνουν πίσω αριθμητικά τους δικαιούχους του πρωτογενούς τομέα.
Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα οποία ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει υποβάλλει στη Βουλή προκύπτει ότι τα πιο πολλά κεφάλαια έπεσαν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ-μπαρ- εστιατόρια- ταβέρνες, βενζινάδικα και περίπτερα με την κατάταξη να είναι ενδεικτική και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που πρωταγωνιστούν στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Αναλυτικά τα στοιχεία δείχνουν ενισχύσεις:
290 εκατ. ευρώ σε διαφορετικούς τύπους ξενοδοχείων και επιπλέον 60 εκατ. σε ενοικιαζόμενα δωμάτια
112 εκατ. ευρώ σε εστιατόρια , ποσό το οποίο προσαυξάνεται με επιπλέον 82 εκατ. ευρώ σε ταβέρνες, 56,7 εκατ. ευρώ σε καφέ μπαρ και 36,4 εκατ. ευρώ σε αναψυκτήρια.
50, 2 εκατ. ευρώ σε βενζινάδικα
44,6 εκατ. ευρώ σε εκμεταλλευτές περιπτέρων
39,5 εκατ. ευρώ σε καταστήματα ειδών ένδυσης
33,6 εκατ. ευρώ σε κατασκευαστές ακινήτων
Σε επίπεδο νομών η μερίδα του λέοντος προφανώς απορροφήθηκε στην Αττική όπου παράγεται άλλωστε και το μισό ΑΕΠ της χώρας. Από τα 5,178 δις ευρώ των τεσσάρων πρώτων κύκλων επιστρεπτέας (με εξαίρεση την τελευταία πληρωμή της περασμένης Παρασκευής) τα 1,983 δις ευρώ μοιράστηκαν 128.939 φορολογούμενοι στην Αττική και ακολουθούν :
Ο νομός Θεσσαλονίκης με 420 εκατ. ευρώ σε 36.530 δικαιούχους
Κυκλάδες με 312 εκατ. ευρώ σε 12.399 δικαιούχους
Δωδεκάνησα με 285 εκατ. ευρώ σε 13.332 δικαιούχους και
Χανιά με 149,3 εκατ. ευρώ σε 9.982 δικαιούχους
Πηγή: euro2day.gr