Να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος των κ.κ. Γεωργίου Φρόνα του Τσαμπίκου, Ιωάννη Χατζηλαζάρου του Σταματίου, Παναγιώτη Χατζημανώλη του Κωνσταντίνου, Νικολάου Παπασταματίου του Ιωάννη, Ευάγγελου Μουζουράκη του Μικέ, Κωνσταντίνου Κωσταρίδη του Παντελή, Ιωάννη Διαμαντή του Μιχαήλ, Ιωάννη Παπαβασιλείου του Βασιλείου και Εμμανουήλ – Χρυσοβαλάντη Πόλια του Ιωάννη, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με αντικείμενο αξίας άνω των 120.000 ευρώ, που φέρονται να τέλεσαν στη Ρόδο κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2010 έως 08.12.2013 εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Στυλιανή Πουλάκη.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», οι συνήγοροι των κατηγορουμένων γνωστοποίησαν αρμοδίως ότι δεν υποβλήθηκε μήνυση εντός της προθεσμίας που τάσσει ο νόμος και ως εκ τούτου η δικογραφία που είχε ήδη κλείσει με τυπικές κλήσεις έπρεπε να αρχειοθετηθεί εκ νέου.
Θυμίζουμε ότι ο Ειδικός Ανακριτής Διαφθοράς διαβίβασε αρμοδίως στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου την δικογραφία, περαιωμένη με «τυπικές» κλήσεις καθώς δεν προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση του ως άνω αδικήματος.
Θυμίζουμε επίσης ότι η έρευνα στηρίζεται στα διαλαμβανόμενα σε διάταξη της πρώην Αντεισαγγελέως Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γεωργίας Δούρου, που έκρινε με επίκληση συγκεκριμένων εγγράφων, ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Τράπεζας, που οδήγησε στην παύση της λειτουργίας της και την θέση της υπό εκκαθάριση, οφείλεται στο ό,τι τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας, δεν προέβησαν εγκαίρως στις ενέργειες εκείνες, που ήταν αναγκαίες για τη διόρθωση των οικονομικών μεγεθών, την συγκράτηση των κεφαλαίων και την διάσωσή της.
Στο υπόμνημα του Ειδικού Ανακριτή Διαφθοράς προς την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί το έγκλημα της απιστίας περί την υπηρεσία του άρ. 256 ΠΚ, και όταν πρόκειται για ελάττωση της περιουσίας σε βάρος νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου με τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας, τα οποία λειτουργούν με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και προσθέτει πως «η αποδιδόμενη με την άσκηση της προκείμενης ποινικής δίωξης κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων για απιστία στην υπηρεσία τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αντικειμενικά για το λόγο, όπως αναφέρθηκε στην μείζονα σκέψη, ότι η περιουσία του πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία “ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ” δεν υπάγεται στην έννοια της “δημόσιας περιουσίας”, όπως παγίως νομολογείται».
Προς επιβεβαίωση της «δημοκρατικής» η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 310 παρ. 1 β’ και 311 παρ. 1 Κ.Π.Δ., πρέπει να παύσει οριστικά η ασκηθείσα ποινική δίωξη κατά των κατηγορουμένων για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, που φέρονται ότι τέλεσαν στη Ρόδο κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2010 έως 08.12.2013, ελλείψει νομοτύπου εγκλήσεως και δήλωσης συνέχισης της ποινικής διαδικασίας.
Ως συνήγοροι των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Εμμανουήλ Μπεντενιώτης, Μαρία-Χριστίνα Βρούχου, Βασιλική Δεστούνη, Στέργος Λεβέντης και Στ. Κιουρτζής.
Πηγή:www.dimokratiki.gr