103 νέα κρούσματα στη χώρα, 331 στο σύνολο

Μάρτιος 16, 2020
jumbo-banner

Η τελευταία ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα, λοιμωξιολόγο – 8 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία – Συστάσεις για τήρηση των μέτρων
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, το απόγευμα της Κυριακής, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 103, ενώ συνολικά στη χώρα μας εντοπίζονται 331 κρούσματα. Τα 49 από τα 103 είναι του τελευταίου 24ωρα, ενώ τα υπόλοιπα 54 επιβεβαιώθηκαν με καθυστέρηση από τις προηγούμενες ημέρες.

Αναλυτικά, τις τελευταίες 24 ώρες υπήρξαν 49 νέα κρούσματα, ενώ υπήρξαν και 54 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 51 ασθενείς, οι 8 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας – πρόκειται για άνδρες, στο σύνολό τους, με μέσο όρο ηλικίας 67 ετών και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 4.000 δείγματα. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα ότι «δεν έχουμε ξεφύγει από τη νόρμα που υπάρχει. Θεωρώ ότι οι επόμενες ημέρες και επόμενες δυο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες».

Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα μέχρι χθες Σάββατο ήταν 228, ενώ 4 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση λαμβάνει δρακόντεια μέτρα για την ανακοπή της έξαρσης του κορονοϊού, για δραστηριότητες, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εργοδότες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τους τέσσερις νεκρούς, όπως τόνισε ο κ. Τσιόρδας την Κυριακή, όλοι έπασχαν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα – το ιστορικό τους, δηλαδή, ήταν επιβαρυμένο. Στη χώρα μας, το 57% των νοσούντων από τον ιό είναι άνδρες, ηλικιωμένοι, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σοβαρά ασθενείς και ασθενείς σε ΜΕΘ

Επιπλέον, ανέφερε πως 51 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 8 διασωληνωμένοι – όλοι άνδρες- σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών και σχεδόν όλοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή πάσχουν και από άλλες σοβαρές ασθένεις.

Το ευχάριστο είναι ότι δέκα ασθενείς μέχρι στιγμής έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Περίπου 4.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα.

Θάνατοι

Ως προς τα ποσοστά θνησιμότητας, οι μέχρι στιγμής οι 4 άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας, είναι σε ποσοστό κάτω του 3%, επί των συνολικών κρουσμάτων. Με τον μέσο όρο παγκοσμίως να βρίσκεται στο 1,2 - 2%.

"Είναι μικρό το δείγμα μέχρι στιγμής, ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα", είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής παθολογίας, κ. Τσιόδρας. Επίσης, τόνισε ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ήταν κυρίως περιστατικά από το γκρουπ των ταξιδιωτών των Αγίων Τόπων και επαφές τους.

Κορωνοϊός: Τι απαντά στις φήμες για την ιβουπροφαίνη ο Σωτήρης Τσιόδρας
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε και σε διευκρινίσεις σχετικά για τα όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας της Γαλλίας Olivier Véran, ότι η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη), που λαμβάνονται συνήθως για την καταπολέμηση του πυρετού, θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης από τον κορωνοϊό: "Σε περίπτωση πυρετού, πάρτε παρακεταμόλη. Εάν λαμβάνετε ήδη αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας", δήλωσε ο υπουργός Ο.Véran.

"Δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να συνηγορούν σε κάτι τέτοιο", τόνισε ο κ. Τσιόδρας και απηύθυνε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους έλληνες ασθενείς:

Να μην παίρνουν φάρμακα όσοι δεν είναι απαραίτητο και χωρίς συνταγή γιατρού
Είναι ασφαλέστερη η παρακεταμόλη, αλλά στη σωστή δοσολογία
Σε ότι αφορά τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι θα πρέπει να μην σταματήσουν να τη λαμβάνουν, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και προστατευτικά στη νόσο.

Κορωνοϊός: Νέα έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και για επαναπατρισθέντες Έλληνες
«Τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος επανέλαβε τη σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων και αποφυγή του συγχρωτισμού.

Απηύθυνε δε, έκκληση για επιτήρηση της υγείας, όποιου πολίτη επιστρέφει από χώρα του εξωτερικού, ενώ υπενθύμισε ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του Covid-2019 παραμένει μέσω των αεροσταγονιδίων.

Η συγκεκριμένη οδηγία δόθηκε καθώς υπάρχουν πολλοί Έλληνες που επιστρέφουν στην πατρίδα το εξωτερικό -κυρίως φοιτητές - και μπορεί να μεταφέρουν τον ιό, άθελά τους.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση γι' αυτήν την ομάδα των οικειοθελώς επαναπατρισθένων Ελλήνων να παραμείνουν σπίτι τους για δύο εβδομάδες, να παρακολουθούν την υγεία τους και εφ' όσον εμφανίσουν συμπτώματα να ενημερώσουν τον γιατρό τους.

Αναφορικά με τις συναθροίσεις στις εκκλησίες, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγονται και ότι περιμένει την Ιερά Σύνοδο να λάβει αυτή την απόφαση στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ο κ. Τσιόδρας ζήτησε και πάλι ατομική ευθύνη από τους πολίτες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, ενώ τόνισε πως τα ήπια συμπτώματα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους. «Εξακολουθούμε να περνάμε το σημαντικό μήνυμα για περιορισμό του συγχρωτισμού ων ομάδων του πληθυσμού», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

 

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot