Λιμενικό: Το 2016 επτά στους δέκα πρόσφυγες είναι γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι

Μάρτιος 10, 2016

Την ίδια στιγμή που ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή αναμένουν από μέρα σε μέρα να ξεκινήσουν οι κρίσεις στο Αιγαίο τα στελέχη του Σώματος συνεχίζουν να διασώζουν πρόσφυγες ενώ, όπως λένε, οι ροές παραμένουν σταθερές παρά την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη. 

Επίσης υπενθυμίζουν το πάγιο αίτημα για ενίσχυση των υπηρεσιών με επιπλέον προσωπικό αλλά και με πλωτά μέσα καλά συντηρημένα καθώς επιχειρούν πολλές ώρες και συχνά υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα την καταπόνηση και των πλωτών και των πληρωμάτων τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης, σημειώνουν, είναι ότι έχουν δεχθεί από τις τουρκικές αρχές 1.047 σήματα για ομαδικούς εντοπισμούς σκαφών που έρχονται από την Τουρκία ενώ 103.000 πρόσφυγες διεσώθησαν μέσα από το νερό.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος κ. Δημήτρης Σαϊτάκης αναφερόμενος στη συντήρηση των πλωτών σκαφών «εάν δεν υπάρχει συνεχής χρηματοδότηση για την συντήρηση των σκαφών μας ώστε να είναι επιχειρησιακά ξέρετε τι θα γίνει; Οι Νατοϊκές δυνάμεις θα καλούν τους τούρκους για έρευνα και διάσωση».

Αναφορικά με το δυναμικό οι συνδικαλιστές του Λιμενικού αναφέρουν ότι στη Μυτιλήνη υπηρετούν 132 στελέχη και έχουν στη διάθεση τους πέντε περιπολικά σκάφη ενώ το 2015 διαχειρίστηκαν πάνω από 500.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Τον Ιούλιο του 2014 το σκάφος είχε 510 ώρες λειτουργίας μηχανής δηλαδή οι μηχανές του λειτουργούσαν 17 ώρες το 24ωρο.

Στο Καστελόριζο υπηρετούν 10 άτομα έχοντας στη διάθεση τους ένα σκάφος και ουσιαστικά χωρίς καμία υποδομή διαχειρίστηκαν πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη Λέρο βρίσκονται 30 στελέχη του Λ.Σ. με ένα πλωτό και διαχειρίστηκαν 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών, το Λιμεναρχείο Λέρου τις τελευταίες ημέρες δεν έχει διαθέσιμο πλωτό μέσο και συνδράμουν δυο σκάφη του Frontex και δυο κανονιοφόροι του Π.Ν.
Τονίζουν ακόμη ότι στο Αιγαίο από το 2013 έχει υπάρξει ολοκληρωμένο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετική τη συνεργασία μεταξύ ΛΣ με Ένοπλες Δυνάμεις καθώς το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει 10 πλοία που επιχειρούν με συνδέσμους λιμενικούς.

Σημειώνουν ακόμη ότι από τους πρόσφυγες που έχουν έρθει από τις αρχές του 2016 το 70% είναι γυναικόπεδα και ηλικιωμένοι, ενώ οι αφίξεις καταγράφονται από το βορειοανατολικό Αιγαίο ως το Καστελόριζο, δηλαδή σε ένα σύνολο 20 νησιών περίπου αλλά η στόχευση γίνεται μόνο σε πέντε από αυτά δηλαδή σε Λέρο, Σάμο, Χίο, Κω και Μυτιλήνη.

Και προσθέτουν ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια προορίζονται μόνο για πέντε συγκεκριμένα νησιά ενώ τα υπόλοιπα είναι εκτός χρηματοδότησης φέρνοντας για παράδειγμα το Καστελόριζο όπου αφίχθησαν πάνω από 10.000 μετανάστες ενώ παράλληλα δεν έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση. Αντίθετα, όπως λένε, στην Ισπανία έφτασαν 4.700 μετανάστες και πήρε 6.000.000 ευρώ.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Τουρκία εκτιμούν ότι πέρα από το ενδεχόμενο στροφής των προσφύγων προς τη «βόρεια οδό» από την άνοιξη που μπορεί να προκαλέσει ανάσχεση των ροών εκτιμούν ότι μπορεί να επηρεάσει και το γεγονός ότι φέτος η Τουρκία άρχισε να δίνει άδειες εργασίας σε Σύρους.

To BHMA

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot