Κρίνοντας απολύτως σωστά και με συντονισμένες κινήσεις, η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε ο Μαραθώνιος Ρόδου να μην διεξαχθεί φέτος, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μεταφέρεται λοιπόν στις 18 Απριλίου του 2021, για να είναι ακόμα καλύτερος, μακριά από τον οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία όλων όσοι είναι κοντά στη διοργάνωση κι εγγυώνται την επιτυχία της.
Θετικό είναι το γεγονός πως φέτος, όσο ήταν ανοικτή η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών συμμετοχών, υπήρξαν τριπλάσιες δηλώσεις από το εξωτερικό σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, κάτι σημαντικό για τη δυναμική της όλης διοργάνωσης. Πέραν από τη συμμετοχή του Χριστόφορου Μερούση ως πρωταθλητή Ελλάδος, είχαν ήδη δηλώσει παρουσία κι έξι δρομείς από την Κένυα, αναβαθμίζοντας και το αγωνιστικό κομμάτι, πέραν απ’ αυτό του μαζικού αθλητισμού. Από την οργανωτική επιτροπή υπήρξε ενημέρωση για την αναβολή προς όλους τους δρομείς που είχαν δηλώσει συμμετοχή, και το 90% απ’ αυτούς απάντησε με e-mail πως θα είναι στη Ρόδο και το 2021.
Εννοείται πως όσοι δήλωσαν την παρουσία τους στον φετινό αγώνα, δεν θα χρειαστεί να το πράξουν και του χρόνου, ενώ η οργανωτική επιτροπή θα αποζημιώσει όποιον δεν θα ταξιδέψει στη Ρόδο για τη διοργάνωση του 2021.
Σημειώνεται πως συνδιοργανωτές στον αγώνα είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΡΟΔΟΥ, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου-ΔΟΠΑΡ, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και υποστηρίζεται από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.
Ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου διεξάγεται με την πιστοποίηση του ΣΕΓΑΣ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων AIMS, σε μια εξαιρετική παραθαλάσσια διαδρομή που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα αξιοθέατα της Ρόδου.
Εκτός από τη διαδρομή των 42.195μ., υπάρχει κι αυτή του Ημιμαραθωνίου και των αγώνων 5 και 10χλμ., όπως επίσης των 1.000μ. μαθητών-μαθητριών δημοτικών σχολείων.
Η Μαριέττα Παπαβασιλείου είναι η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα και η γυναίκα που οραματίστηκε, πλαισιωμένη από σημαντικούς ανθρώπους του αθλητισμού, την ανάπτυξη τουριστικά και αγωνιστικά μέσα από τον Μαραθώνιο Ρόδου. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, μίλησε στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» για την απόφαση της αναβολής αλλά και την πορεία βήμα-βήμα, για να φτάσει η διοργάνωση στο κορυφαίο επίπεδο της κατηγορίας της.
Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε η Μαριέττα Παπαβασιλείου:
Για το σκεπτικό της αναβολής
«Με βάση τον χαρακτήρα του αγώνα και το πώς έχει πια εντυπωθεί στη συνείδηση των δρομέων, ήταν επιβεβλημένη η αναβολή του και η ανακοίνωση νέας ημερομηνίας για το 2021. Στο τραπέζι είχαν πέσει και προτάσεις για να πάει τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβρη, προς το τέλος της τουριστικής περιόδου, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν εξαιτίας του ότι είναι ήδη στο καλεντάρι προγραμματισμένοι για τότε αγώνες, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που έχουν μεταφερθεί για τότε.»
Η επιλογή της νέας ημερομηνίας το 2021
«Στόχος κάθε χρόνο είναι ο Μαραθώνιος Ρόδου ν’ ανοίγει την τουριστική περίοδο και η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν ήταν τυχαία, γιατί βρίσκεται ανάμεσα σ’ εκείνες του Πάσχα των καθολικών και των ορθοδόξων. Έτσι, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν λόγω της σύνδεσης εκείνο το διάστημα της Ρόδου με το εξωτερικό αεροπορικώς».
Πώς κυμάνθηκαν οι συμμετοχές φέτος, πριν την ανακοίνωση γι’ αναβολή
«Φέτος είχαμε τριπλάσιες συμμετοχές από το εξωτερικό σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίπου περίοδο και πήραμε παράλληλα ενημέρωση πως, παρά την εξέλιξη αυτή, το 90% των δρομέων θα είναι στη Ρόδο και την επόμενη περίοδο. Ελπίζουμε μόνο να ξεπεραστεί αυτό το φαινόμενο και να μην έχουμε προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με τον κορωνοϊό».
Η ενημέρωση των δρομέων και η παρουσία τους τη νέα χρονιά
«Υπήρξε ενημέρωση για την αναβολή προς όλους τους δρομείς με e-mail προσωπικά στον καθένα, αλλά οι περισσότεροι απάντησαν πως θα δώσουν το «παρών» στη Ρόδο και το 2021. Βεβαίως από την πλευρά μας έχουμε εναλλακτικό σχέδιο και για την αποζημίωση με διαφόρους τρόπους όλων όσοι δεν θα θελήσουν να συμμετάσχουν του χρόνου».
Τι νέο θα δούμε στον Μαραθώνιο Ρόδου
«Φέτος αποφασίσαμε κι ανακοινώθηκε άλλωστε κι επισήμως πως θα είχαμε στη διοργάνωση τη φλόγα του Μαραθωνίου, κάτι που θα επιδιώξουμε να γίνει στον αγώνα μας μέσα στο 2021. Το διαφορετικό είναι πια ότι ο αγώνας εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο. Εκτός από τους απλούς ασκούμενους, ο Μαραθώνιος Ρόδου έχει αποκτήσει φίλους απ’ όλο τον κόσμο και αθλητές με σημαντικούς χρόνους. Είναι μια διοργάνωση, όχι μόνο μαζικού αθλητισμού, αλλά με μεγάλη απήχηση και αγωνιστικά. Φέτος είχε δηλώσει συμμετοχή ο πρωταθλητής Ελλάδος, Χριστόφορος Μερούσης, όπως κι έξι σημαντικοί δρομείς από την Κένυα. Αυτό σημαίνει πως ο αγώνας βήμα-βήμα γίνεται όλο και καλύτερος.»
Το τρίπτυχο: δρομείς- χορηγοί- εθελοντές
«Φυσικά και στο κομμάτι των χορηγιών βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Ένας αγώνας Μαραθωνίου δεν γίνεται να διεξαχθεί μόνο από τους δρομείς. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι χορηγοί που τον στηρίζουν και είναι από πολυεθνικές εταιρείες μέχρι ξενοδοχειακοί όμιλοι και τοπικές επιχειρήσεις. Οι δρομείς λοιπόν μαζί με τους χορηγούς και τους εθελοντές που είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι μπορούν να φέρουν την επιτυχία».