Το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα διαθέτει η Κομισιόν, βάσει του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για ιατρική στήριξη σε εγκαταστάσεις υποδοχής για μετανάστες που ζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή η χρηματοδότηση θα ενισχύσει τόσο την ιατρική υποδομή στα κέντρα υποδοχής όσο και τη στήριξη δημόσιων νοσοκομείων σε κοινότητες υποδοχής στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού.
Η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης, στην ενίσχυση του ιατρικού εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία, στην υποστήριξη των αρχών στη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων και στην παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής βοήθειας, και τέλος στην παροχή μονάδων αποτέφρωσης, απομόνωσης και καραντίνας βιο-ιατρικώνο αποβλήτων.
Με αφορμή την απόφαση επιχορήγησης, ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά: «το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει προστασία των πιο ευάλωτων. Με τη σημερινή χρηματοδότηση βοηθάμε τις κοινότητες μεταναστών και φιλοξενούμενων στην Ελλάδα να βελτιώσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για όλους κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, προσέθεσε: «ο ιός είναι ο κοινός εχθρός μας. Γνωρίζουμε ότι επηρεάζει δυσανάλογα τις ευάλωτες κοινότητες. Αυτή η πρόσθετη υποστήριξη θα βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν καλύτερα τα άτομα που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής καθώς και να ανακουφίσουν την πίεση στις υπάρχουσες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης».
Η υποστήριξη έρχεται πλέον των 8 εκατ. ευρώ που παρέχονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για την άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά του Αιγαίου όπου βρίσκονται τα κέντρα υποδοχής και αναγνώρισης.
Υποστήριξη παρέχεται επίσης στο τρέχον έργο PHILOS II χρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (συνεισφορά 37,5 εκατομμυρίων ευρώ) το οποίο, μεταξύ άλλων, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ιατρικού προσωπικού και στην αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη δεξίωση κέντρα.
Πηγή: ethnos.gr