Οι επιχειρηματίες του κλάδου αν και χαρούμενοι για το ανέβασμα των ρολών μετά από την εξάμηνη απραξία δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις επόμενες εβδομάδες
Αισιοδοξία «σέρβιρε» η πρεμιέρα της εστίασης με τον κόσμο να κατακλύζει καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ μπαρ, ενώ σε αρκετά καταστήματα εφαρμόστηκε και χρονικός «κόφτης» προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πελάτες.
Σε Κολωνάκι, Παγκράτι, Θησείο, Πλάκα, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Πειραιά, Γλυφάδα, αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά τα τραπεζάκια έξω γέμισαν, με αποστάσεις, αντισηπτικά, μάσκες και λίστες αναμονής.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου αν και χαρούμενοι για το ανέβασμα των ρολών μετά από την εξάμηνη απραξία δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις επόμενες εβδομάδες. Οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών και στο ωράριο λειτουργίας, η έλλειψη μουσικής, τα self test για το προσωπικό και το κυριότερο, η οικονομική στήριξη που ακόμη βρίσκεται καθ’ οδόν, εξακολουθούν να αποτελούν «αγκάθια» για την πορεία του τζίρου.
Να σημειωθεί ότι η απουσία της μουσικής και η διεύρυνση του ωραρίου, απασχόλησε και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι έστειλαν επιστολή στον Νίκο Χαρδαλιά. Στην επιστολή, που υπογράφουν οι βουλευτές Χριστόφορος Μπουτσικάκης (Α’ Πειραιά), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐας), Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Νότιος Τομέας Αθηνών), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Ιωάννης Μελάς (Α’ Πειραιά), Χρήστος Δερμετζόπουλος (Έβρου) και Θεμιστοκλής Χειμάρας (Φθιώτιδας) επισημαίνουν την ανάγκη της απαρέγκλιτης τήρησης των μέτρων προστασίας κατά του κοροναϊού, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα εστίασης.
Κλειστά ένα στα πέντε καταστήματα εστίασης
Από την άλλη, για ένα στα πέντε καταστήματα εστίασης από τις 82 χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου δεν ήταν μέρα γιορτής, καθώς μη διαθέτοντας εξωτερικούς χώρους είτε παρέμεινε εντελώς κλειστό είτε συνέχισε να είναι «μισάνοιχτο», συνεχίζοντας να εξυπηρετεί με delivery και take away, όπως μέχρι τις 2 Μαΐου.
«Αναμφίβολα υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε αναστολή και ζητώ συγγνώμη, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Υπενθυμίζεται ότι με το καθεστώς των υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery) θα λειτουργούν -τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 10 Μαΐου- και τα καταστήματα εστίασης εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που παρότι μπορούσαν να ανοίξουν δεν τα κατάφεραν λόγω του άδειου ταμείου. Οι ανελαστικές δαπάνες ακόμη και για ένα μικρό κατάστημα εστίασης υπολογίζονται σε 2-3.000 ευρώ.
Τα επόμενα βήματα
Το ζήτημα του ωραρίου για την απαγόρευση κυκλοφορίας θα επανεξεταστεί τις επόμενες ημέρες και ενδεχομένως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να επεκταθεί κατά μία ώρα.
Φυσικά, όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Η σταθεροποίηση που παρατηρείται θα πρέπει να συνεχιστεί, όσο κι αν αυτό θεωρείται δύσκολο καθώς κάθε άνοιγμα πάντα φέρνει τη σχετική επιβάρυνση.
Πάντως, στις 15 Μαΐου, όπως είναι ήδη γνωστό, θα ανοίξει ο τουρισμός για τη χώρα και την ίδια ημέρα θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το πιθανότερο είναι πως την ίδια ημέρα να αρθεί και το μέτρο για την αποστολή SMS στο 13033 για κάθε κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.
Τα μέτρα
Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης είναι από τις 05.00 ως τις 22.45, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες delivery και take away, χωρίς πάντως την παραμονή των πελατών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό χώρο των επιχειρήσεων.
Επίσης στους κανόνες επαναλειτουργίας ισχύουν τα εξής:
Μη αναπαραγωγή μουσικής
Υποχρεωτικό selftest 2 φορές την εβδομάδα για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.
Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
Υποχρεωτική τοποθέτηση απολυμαντικού σε κάθε τραπέζι
Μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους εν αναμονή πελάτες, σύσταση για χρήση μάσκας στους καθήμενους στα καθίσματα ή το μπαρ
Αποστάσεις τραπεζιών (90 εκ. χωρίς στο ενδιάμεσο να παρεμβάλλονται καρέκλες, 1.20 εκ. όταν παρεμβάλλεται καρέκλα στη μια πλευρά του τραπεζιού, 1.80 εκ. εάν παρεμβάλλονται 2 καρέκλες)
Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τοποθέτηση 2 σκαμπό μαζί σε απόσταση 1,5 μ. η επόμενη δυάδα σκαμπό
Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.
Πηγή ΟΤ