Τις 81.000 προσεγγίζουν οι επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά, σε λιγότερο από τρία χρόνια που βρίσκεται στο «τιμόνι» της χώρας η κυβέρνηση Τσίπρα.
Ο… τραγικός απολογισμός, όμως, δεν σταματάει εδώ. Η «βροχή» των λουκέτων αναμένεται να συνεχιστεί, με 1 στις 4 επιχειρήσεις να θεωρεί από αρκετά έως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσει το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα.
Τα στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) είναι αποκαλυπτικά. Από τις 25.1.2015, που ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, έως τις 5.9.2017, δηλαδή σε 31 και πλέον μήνες διακυβέρνησης, έχουν διαγραφεί από τους καταλόγους του Μητρώου 80.858 επιχειρήσεις, ενώ ιδρύθηκαν 78.714. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε αρνητικό ισοζύγιο συστάσεων-διαγραφών, αφού οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν κατά 2.144 περισσότερες από αυτές που άνοιξαν.
Η «ακτινογραφία»
Το δυσμενές οικονομικό κλίμα των τελευταίων ετών έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλη από τις ατομικές επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη νομική μορφή, όπως «μαρτυράει» και το όνομά της, αφορά σε μικρού μεγέθους, συνήθως οικογενειακές, επιχειρήσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ «στέφεται» πρωταθλήτρια με… χιλιομετρική διαφορά στα λουκέτα, αφού 53.964 επιχειρήσεις ήταν αυτές που κατέβασαν ρολά. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ο.Ε. και στην τρίτη οι Ε.Ε. με 13.115 και 4.790 λουκέτα, αντίστοιχα. Ακολουθούν οι ΕΠΕ (4.408), οι Α.Ε. (2.556), οι ΙΚΕ (1.517) κ.λπ.
Και στην περίπτωση των συστάσεων η «ατομική» υπερισχύει αριθμητικά οποιασδήποτε άλλης νομικής μορφής. Το ίδιο χρονικό διάστημα (25.1.2015-5.9.2017) άνοιξαν 52.116 ατομικές επιχειρήσεις, κατά 1.848 λιγότερες από αυτές που έκλεισαν (αρνητικό ισοζύγιο συστάσεων-διαγραφών). Επονται οι ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία) με 12.915 συστάσεις επιχειρήσεων και οι Ο.Ε. με 6.921.
Ειδικά οι ΙΚΕ, γνωστές και ως εταιρίες του ενός ευρώ, αυξάνονται με «αριθμητική πρόοδο» στα χρόνια της κρίσης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο 2016 ως τον Ιούνιο 2017 καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 35% στις ιδρύσεις τους στο μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν (Οκτώβριος 2015-Ιούνιος 2016). Τη συγκεκριμένη νομική μορφή προτιμούν ιδιαίτερα οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλιστικού συμβούλου με επαγγελματική εγκατάσταση, αλλά και παροχής επιχειρηματικών και άλλων συμβουλών, λογιστικά γραφεία, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, παντοπωλεία, καφετέριες, πρατήρια βενζίνης κ.λπ.
http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/09/0-1-659x400.jpg 659w" sizes="(max-width: 771px) 100vw, 771px">
Οι υποσχέσεις
Η βροχή των «λουκέτων» φανερώνει πως η ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που υποσχόταν ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το 2016, δεν ήρθε ποτέ. Κι αυτό, τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τη χαρακτήριζε μονόδρομο για την αντιμετώπιση του υπ’ αριθμόν ένα προβλήματος της χώρας, της ανεργίας. Αντ’ αυτής, παγιώθηκαν οι υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις (αύξηση προκαταβολής φόρου, αύξηση ΦΠΑ και ειδικών τελών, αύξηση φορολογικού συντελεστή στο 29%), σωρεύτηκαν οφειλές και έγινε σχεδόν αδύνατη η εξεύρεση αγορών για την αντιστάθμιση της ισχνής καταναλωτικής ζήτησης. Και βέβαια, λόγω της ειδικής βαρύτητας που έχει το ζήτημα των λουκέτων, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης-προβληματισμού και στην τρέχουσα ΔΕΘ (9-17/9).
Η επόμενη ημέρα
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδόθηκαν σε ένα χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων την τρέχουσα εβδομάδα για τον αριθμό των λουκέτων και το πρόσημο που θα έχει η ελληνική αγορά από εδώ και πέρα. Αφορμή στάθηκε η εξαμηνιαία έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), όπου αποτυπώνεται το οικονομικό κλίμα στις μικρές επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώνεται πως ο δείκτης ανασφάλειας και φόβου για την πορεία της επιχείρησης διατηρεί υψηλές τιμές. Το 38,1% των επιχειρήσεων θεωρεί ως αρκετά ή πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μεταποιητικές παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους (πάνω από 44%) σε σχέση με τις μεγαλύτερες.
Παράλληλα, η Συνομοσπονδία υπολογίζει πως η μείωση επιχειρήσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα είναι περίπου ίση με το προηγούμενο εξάμηνο. Ειδικότερα, αναμένεται να διακόψουν τη δραστηριότητά τους περίπου 12.500-13.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας, από τα πιθανά λουκέτα προκύπτει υψηλός κίνδυνος απώλειας για 21.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης. Παράλληλα, περίπου 7.000 βοηθούντα μέλη θα βρεθούν εκτεθειμένα σε συνθήκες ανεργίας.
Αξίζει να αναφερθεί δε, πως το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας είναι διπλάσιο εκείνων που δηλώνουν πως θα τις αυξήσουν (8,4% έναντι 4,5%). Γεγονός που αντανακλά το αίσθημα επιφυλακτικότητας και αναμονής των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας.
Τέλος, μόνο το 4,2% των επιχειρήσεων προγραμματίζει να πραγματοποιήσει κάποια επένδυση στο επόμενο εξάμηνο. Οι περιορισμένες προοπτικές για ανάληψη νέων επενδύσεων συνδέονται και με τη στάση αναμονής που διατηρούν οι επιχειρήσεις σχετικά με την εκταμίευση κεφαλαίων και την απορρόφηση κονδυλίων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματικών μονάδων (πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός, πακέτο Γιούνκερ, ΕΤΕΑΝ).