Χωρίς νυχτερινές πτήσεις λόγω... service

Ιούνιος 03, 2015

Στο... κόκκινο βρίσκεται η λειτουργία αρκετών περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, τη στιγμή που έχει ήδη ξεκινήσει η θερινή περίοδος και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διακίνηση περίπου 50 εκατομμυρίων επιβατών από τα ελληνικά αεροδρόμια το 2015.

Τα ραδιοβοηθήματα απειλούν να... κλείσουν αρκετά αεροδρόμια με τη δύση του ηλίου και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εξηγούν πως δεδομένου ότι δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα για φέτος, δεν χρησιμοποιούνται και οι πτήσεις εκτελούνται εξ όψεως χωρίς τη χρήση τους (VFR)

Hδη οι πρώτες καθυστερήσεις και αλλαγές ώρας σε πτήσεις ξεκίνησαν το περασμένο τριήμερο από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, λόγω μη λειτουργίας των ραδιοβοηθημάτων, γεγονός που οδήγησε στη διακοπή των νυχτερινών πτήσεων.

Σε αντίστοιχη κίνηση διακοπής των βραδινών δρομολογίων αναμένεται να προχωρήσουν τις προσεχείς ημέρες άλλα δύο αεροδρόμια, αυτά της Σκιάθου και της Σαντορίνης, καθώς λήγει και η παράταση ενός μήνα για την επιθεώρηση και έλεγχο των ραδιοβοηθημάτων τους.

Την ίδια στιγμή, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου διαρκώς «μπαλώνουν» τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών, καθώς η άσφαλτος ξεκολλάει συνεχώς, αφού εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων δεν έχει επισκευαστεί για πάνω από δύο χρόνια.

Οσον αφορά τα ραδιοβοηθήματα που απειλούν να... κλείσουν αρκετά αεροδρόμια με τη δύση του ηλίου, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εξηγούν πως ουσιαστικά δουλεύουν, αλλά, δεδομένου ότι δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα για φέτος, δεν χρησιμοποιούνται και οι πτήσεις εκτελούνται εξ όψεως χωρίς τη χρήση τους (VFR). Αυτός είναι και ο λόγος που επιτρέπονται δρομολόγια έως και μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου και όχι αργότερα.

Αιτία για τη μη έγκαιρη πιστοποίηση των ραδιοβοηθημάτων σε αεροδρόμια μεγάλης τουριστικής σημασίας είναι το γεγονός ότι και τα δύο αεροπλάνα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που είναι ειδικά μετασκευασμένα, ώστε να υλοποιούν αυτούς τους ελέγχους, επιθεωρώντας τις ενδείξεις των ραδιοβοηθημάτων, παραμένουν καθηλωμένα εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας της Υπηρεσίας.

Οφειλή συντήρησης
Το πρώτο δεν μπορεί να πετάξει, διότι δεν έχει προμηθευτεί τα απαραίτητα εγχειρίδια πτήσης για το 2015 κόστους 35.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο βρίσκεται στη Γερμανία για την καθιερωμένη εξάμηνη συντήρησή του. Ωστόσο, αν και θα έπρεπε να είχε ήδη επισκευαστεί, παραμένει εκεί λόγω της οφειλής ύψους 70.000 ευρώ από την προηγούμενη συντήρησή του τον Οκτώβριο.

Το σχετικό κονδύλι ύστερα από πιέσεις της ΥΠΑ βγήκε την περασμένη εβδομάδα και έτσι το αεροπλάνο αναμένεται να επιστρέψει έως τις 20 Ιουνίου. Η καθυστέρηση αυτή όμως έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα σε αρκετά αεροδρόμια.

«Είναι αδιανόητο να παρατηρούνται αυτές οι ελλείψεις, όταν τα έσοδα μόνο από τις υπερπτήσεις πλησιάζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα απαρχαιωμένα είναι και τα ραντάρ μας» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Σπύρος Ρολάκης, προειδοποιώντας πως, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση το καλοκαίρι, ίσως και να μετρήσουμε πάνω από δύο εκατομμύρια λεπτά σε καθυστερήσεις, όταν γειτονικές χώρες δεν σημειώνουν καθυστερήσεις.

«Με τέτοια επίπεδα καθυστερήσεων κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλά λεφτά από τις υπερπτήσεις λόγω της επαναχάραξης διαδρομών» τονίζει. Προσθέτει μάλιστα πως χρειάστηκαν δύο χρόνια προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι προσλήψεις 32 ελεγκτών, ενώ για τις καλοκαιρινές ανάγκες ήδη μετακινήθηκαν δύο ελεγκτές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, χωρίς να παίρνουν καν την αποζημίωση των 35 ευρώ ημερησίως.

ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Αεροδρόμια... χωρίς ιμάντες αποσκευών, καύσιμα και χαρτί υγείας

Εκτός από τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία, σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται και στα κτίρια των αεροσταθμών σε μια σειρά αεροδρομίων.

Στη Ρόδο το σύστημα κλιματισμού ήδη εμφάνισε τις πρώτες βλάβες, όπως επισημαίνει ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΥΠΑ, Ρόνης Μαθιουδάκης, ενώ με δυσκολία γίνεται ο ανεφοδιασμός με καύσιμα των πυροσβεστικών οχημάτων σε μεγάλα αεροδρόμια όπως αυτό του Ηρακλείου.

Επίσης ασυντήρητοι είναι και οι ιμάντες αποσκευών σχεδόν στο σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων: «Οσο ασήμαντο κι αν ακούγεται, σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο που το καλοκαίρι μπορεί να εξυπηρετεί ακόμα και δέκα πτήσεις σε ελάχιστο χρόνο, η εμπλοκή στο συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

Αδυναμία ΥΠΑ
Ωστόσο, πολλές εταιρείες έχουν σταματήσει να μας παρέχουν ανταλλακτικά επί πιστώσει και η ΥΠΑ αδυνατεί ακόμα και να στείλει τα δικά της ειδικά συνεργεία για επισκευές» εξηγεί ο κ. Μαθιουδάκης, προσθέτοντας ότι σε πολλά αεροδρόμια μεταξύ των οποίων και τα κρητικά με εκατομμύρια διακινούμενους επιβάτες δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την προμήθεια... χαρτιού υγείας για τις τουαλέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η ΥΠΑ ήδη χρωστά 7,8 εκατομμύρια ευρώ σε υπερωρίες των εργαζομένων από τον Δεκέμβριο του 2014 και μετά, 10,5 εκατομμύρια σε εταιρείες security και 7 εκατομμύρια σε εταιρείες καθαρισμού, όταν το συνολικό ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το 2015 είναι 55 εκατομμύρια ευρώ.

ethnos.gr

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot