Δημιουργούν 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας σε 20 μέρες

Μάρτιος 25, 2016

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, έθεσε ως προτεραιότητα τη μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα - Ετοιμάζουν ειρηνική επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Την αποτυχία της εφαρμογής, στην πράξη, της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου «ομολογεί», ουσιαστικά, η κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζει τις δομές για τη φιλοξενία άλλων 30.000 προσφύγων και μεταναστών μέσα στις επόμενες 20 μέρες.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, έπειτα από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, ανακοίνωσε τα παραπάνω στοιχεία, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην Ειδομένη, τονίζοντας ότι θα καταβληθεί νέα προσπάθεια ενημέρωσης των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί, προκειμένου να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας ανά την -ηπειρωτική- Ελλάδα.

Ο κ. Κυρίτσης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα μεταφοράς, άμεσα, 2.000 ατόμων από την Ειδομένη, σε θέσεις που υφίστανται ήδη σε κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι από τη Δευτέρα, 28 του μηνός, ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί, καθώς, όπως είπε, θα ενταθούν οι προσπάθειες.

Από αύριο, κατά πληροφορίες, θα υπάρχουν πούλμαν στην Ειδομένη, με τα οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι, έπειτα και από την καλύτερη ενημέρωση των προσφύγων (σ.σ. και με τη συνδρομή μεταφραστών), πολλοί θα πάρουν την απόφαση να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ήταν, εξάλλου, ξεκάθαρος ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κυρίτσης είπε ακόμη ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου, ενώ αναγνώρισε ότι, αν και η συμφωνία προβλέπει την άφιξή τους στην Ελλάδα μέχρι τις 28 Μαρτίου, εντούτοις κανένας από τους Ευρωπαίους παρατηρητές, που αναμένεται να επιφορτιστούν και να συνδράμουν στο έργο της επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας.

Ο ίδιος, δε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «κέντρα κράτησης», επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει τη διατύπωση «κλειστά κέντρα φιλοξενίας». Παράλληλα, είπε ότι σήμερα οι ροές από την Τουρκία ήταν μικρές (μόλις 50 άτομα) και η κυβέρνηση περιμένει να δει εάν αυτό είναι συγκυριακό φαινόμενο -π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών- ή όχι.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος, συζητήθηκαν «όλα όσα αφορούν στα ζητήματα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Κινητοποιηθήκαμε ήδη και έχουμε καλύψει σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα που απορρέουν από τη συμφωνία».

Παραλληλα, ανακοίνωσε πως την Τετάρτη θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη διευθέτηση νομικών ζητημάτων που απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και προανήγγειλε τη δημιουργία εποπτικού οργάνου, που θα συντονίζει όλες τις υφιστάμενες δομές για το προσφυγικό. Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Ταφύλλης.

Ταυτόχρονα, ενισχύεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε πρώτη φάση, είπε ο κ. Κυρίτσης, αναβαθμίζεται η υπηρεσία πρώτης υποδοχής σε γενική γραμματεία. «Συζητήσαμε την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τη στελέχωση της γραμματείας» ανέφερε σχετικά.

Κατά πληροφορίες, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Τετάρτη θα περιλαμβάνει ακριβώς αυτή τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσίας Ασύλου, θα περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας της και θα προβλέπονται οι διαδικασίες πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων (500, σε πρώτη φάση).

Παράλληλα, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη συντόμευση της διαδικασίας εξέτασης/χορήγησης ασύλου, που αναμένεται να διαρκούν περί τις δέκα μέρες, όπως τουλάχιστον είναι ο στόχος, με βάση τις διεθνείς διαδικασίες.

protothema.gr

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot