«Θύελλα» πολιτικών αντιδράσεων για το deal Σαββίδη-Mega

Μάιος 23, 2017

Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί το «deal» του ομίλου Μπόμπολα με τον Ιβάν Σαββίδη, με το οποίο ο ομογενής επιχειρηματίας απέκτησε περίπου το 20% του Τηλέτυπου μέσω της εταιρίας Πήγασος.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση προς το Χρηματιστήριο, την Παρασκευή μεταβιβάστηκε το 19,3% της Τηλέτυπος Α.Ε. (Mega Channel) από το συνολικά 32,73% που κατείχε η Πήγασος Εκδοτική, συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πώληση σε εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη πραγματοποιήθηκε με ιδιωτικό συμφωνητικό και το τίμημα ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% θα απορροφηθεί από τις πιστώτριες τράπεζες και το 25% για να καλυφθούν κεφαλαιακές ανάγκες και υποχρεώσεις της Τηλέτυπος.

Η Νέα Δημοκρατία με αιχμηρή ανακοίνωσή της αφού σημείωσε ότι «η παλαιά και η νέα διαπλοκή πηγαίνουν χέρι χέρι με τις ευλογίες της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου και την ανοχή των ανακεφαλαιοποιημένων από το Δημόσιο τραπεζών» ανέφερε και τα εξής: «Η συμφωνία Μπόμπολα-Σαββίδη, για την εξαγορά του 20% του MEGA, αποτελεί μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών, αλλά και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής να ελέγξουν την ενημέρωση εις βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των Ελλήνων πολιτών. Καθόλου τυχαία η συμφωνία των δύο επιχειρηματιών. Από τη μια πλευρά, ο κ. Φώτης Μπόμπολας, ο οποίος -για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους- δεν έχει ελεγχθεί για το δυσθεώρητο δανεισμό του και από την άλλη ο κ. Ιβάν Σαββίδης, στον οποίο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επιχειρούν να του χαρίσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Η Ν.Δ. θέτει τρία ερωτήματα για τη συγκεκριμένη πώληση:

1) Πώς είναι δυνατόν μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150.000.000 ευρώ να είναι σε θέση να μεταβιβάζει περιουσιακά της στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών της;

2) Είναι νόμιμος ο μη ενεχυριασμός του συνόλου των μετοχών που κατείχε ο κ. Μπόμπολας;

3) Είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένων του καναλιού, αλλά να μην έχουν ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών υπερδανεισμένων μετόχων;

Η κυβέρνηση από την πλευρά της με διαρροές επιχείρησε να αποτινάξει κάθε ρόλο της στο συγκεκριμένο deal αναφέροντας ότι «η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης έχουν πολύ άγχος και επιμένουν να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ευθύνες για επιχειρηματικές συναλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ. Σε λίγο θα μας πουν ότι υπάρχει και ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τις Ανεξάρτητες Αρχές για να ρίξουμε τον κ. Μητσοτάκη».

Η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στο χώρο των media ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιη, καθώς μετά το τέλος του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είχε εκφράσει την επιθυμία του να μην εγκαταλείψει τα όπλα και να επιστρέψει πάλι στην αγορά με μια νέα πρόταση. Τελικά, λίγους μήνες αργότερα βρήκε πρόσφορο έδαφος στο κανάλι της Μεσογείων, που εδώ και πολλούς μήνες αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Το «φλερτ» του, άλλωστε, με το μετοχικό κεφάλαιο της Τηλέτυπος αποτελούσε αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των βασικών μετόχων της εταιρίας και ιδίως με τον όμιλο Μπόμπολα.

Στον αντίποδα, οι τράπεζες φέρεται να αιφνιδιάστηκαν με την εξαγορά αυτή, καθώς ουδείς γνώριζε για τη συγκεκριμένη πώληση. Η πλευρά του Σαββίδη, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρει ότι το deal αυτό αφορά τις προσωπικές μετοχές του Φώτη Μπόμπολα και όχι αυτές της ΠΗΓΑΣΟΣ.

Επιπλέον, ο όμιλος Βαρδινογιάννη μέσω κύκλων του καθιστούσε σαφές ότι οποιαδήποτε λύση για το Mega περνά μέσα από τη δική του συμμετοχή, η οποία ανέρχεται στο 40%, ενώ διατηρεί δικαίωμα «minority blocking» σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις έχει ιδιαίτερη σημασία τι θα γίνει με τις δημοπρασίες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 31 Μαΐου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης προσφορών από τους ενδιαφερομένους για την απόκτηση του συνόλου του ενεργητικού και των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού.

Την ίδια ώρα που ο Ιβάν Σαββίδης μπαίνει κανονικά στο «παιχνίδι» των ελληνικών καναλιών, το ΕΣΡ άφησε να εννοηθεί ότι οι άδειες για τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι 4 έως 6, καθώς τόσες «χωρούν» στο τηλεοπτικό τοπίο. Συγκεκριμένα, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της ΕΕΤΤ, της ΕΡΤ, της Digea και του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Χρήστου Καψάλη προέκυψε ο συγκεκριμένος αριθμός. Οι συμμετέχοντες, πλην της Digea, διευκρίνισαν ότι με την τρέχουσα τεχνολογία δεν υπάρχει δυνατότητα διάθεσης άνω των 6 αδειών στα ιδιωτικά κανάλια, για ταυτόχρονη μετάδοση σε HD και SD, με δεδομένες και τις ανάγκες διάθεσης μέρους του φάσματος στις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 2020-2022.

eleftherostypos.com 

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot