Οργιάζουν οι σπείρες του Iντερνετ - Πώς στήνουν την παγίδα

Ιανουάριος 20, 2017

Ολοένα και περισσότερα άτομα περνούν την πόρτα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ) προκειμένου να καταγγείλουν ότι έπεσαν θύματα από επιτήδειους, οι οποίοι υποτίθεται θα τους πωλούσαν το νέο κινητό της Apple, το iPhone 7.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το Διαδίκτυο έχει «πλημμυρίσει» με αγγελίες ιδιωτών, οι οποίοι πωλούν μεταχειρισμένα ή/και καινούργια τα νέα smart-phones του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού. Το «τυράκι» στην παγίδα που στήνουν οι «σπείρες των iPhones» είναι η τιμή πώλησης, η οποία τις περισσότερες φορές είναι κάτω από τη μισή τιμή.
Σύμφωνα με στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι καταγγελίες που αφορούν υποθέσεις απάτης μέσω αγγελιών έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ η νέα «μόδα» σ' αυτόν τον τρόπο εξαπάτησης αφορά αγγελίες πώλησης παπουτσιών μάρκας Timberland και επώνυμων προϊόντων ρουχισμού, σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

Οι δράστες επικαλούνται διάφορες, ευφάνταστες δικαιολογίες για να αποφύγουν να γίνει η συναλλαγή «χέρι με χέρι». Σε ορισμένες περιπτώσεις ισχυρίζονται ότι βρίσκονται εκτός Αθηνών και θα αποστείλουν το κινητό με κούριερ. Σε άλλες στήνουν πιο πολύπλοκα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ένας υπάλληλος ταχυδρομικής εταιρείας που ταξιδεύει στο εξωτερικό δέχεται να τα εισάγει στην Ελλάδα και τα πουλάει σε μειωμένες τιμές γιατί δεν πληρώνει ΦΠΑ.

Ομως, επειδή μπορεί να φέρει περιορισμένο αριθμό κινητών, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προπληρώσει. Στο τέλος, οι αγοραστές-θύματα πείθονται και δέχονται να καταβάλουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή να αποστείλουν ταχυδρομικές επιταγές.

Οπως επισημαίνουν στελέχη της ΔΗΕ, προκειμένου να μη θορυβηθούν τα θύματα και προχωρήσουν σε καταγγελία, οι δράστες στέλνουν δέματα στις διευθύνσεις που έχουν υποδειχθεί, ενώ δίνουν και τον αριθμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης της αποστολής.

Μ' αυτόν τον τρόπο κερδίζουν χρόνο για να σβήσουν τα ίχνη τους, αλλά όταν φτάνει το δέμα στον αγοραστή αυτός διαπιστώνει ότι στο εσωτερικό υπάρχει αντικείμενο μηδενικής αξίας.
Το «Εθνος» επισκέφθηκε γνωστές ιστοσελίδες πώλησης προϊόντων και εντόπισε ύποπτες αγγελίες. Μία εξ αυτών, που την έχουν επισκεφθεί 748 φορές και έχει δημοσιευθεί σε γνωστή ιστοσελίδα, αναφέρει: «Πωλείται iPhone 7 Plus 128GB σφραγισμένο στο κουτί του, χρυσό χρώμα, αγορασμένο από κατάστημα στην Ελλάδα, έχει εγγύηση, είναι δώρο, τιμή 630€, περιοχή Αργυρούπολη, 10:00-22:00». Αξίζει να σημειωθεί ότι η λιανική τιμή του συγκεκριμένου μοντέλου είναι 1.000 ευρώ.

Η δράση τους
Επικοινωνήσαμε με τον τηλεφωνικό αριθμό της αγγελίας και ο άντρας που το σήκωσε επικαλέστηκε ότι είχε μαγαζί στην Αθήνα, αλλά το έκλεισε λόγω κρίσης και μετακόμισε στην επαρχία. Στην ερώτησή μας με ποιον τρόπο θα δούμε το κινητό, η απάντηση ήταν «μπορώ να το στείλω με κούριερ».

Σε διαφορετική αγγελία, ο πωλητής επικαλέστηκε το σενάριο με τον υπάλληλο ταχυμεταφορικής που «χαριστικά» θα μπορούσε να μας φέρει από το εξωτερικό ένα iPhone, αλλά θα έπρεπε να το προπληρώσουμε. Από τις πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου προέκυψε ότι τα τηλέφωνα επικοινωνίας ήταν δηλωμένα σε πακιστανικά ονόματα, άρα μη ανιχνεύσιμα.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΥΟ ΑΤΟΜΩΝ
Αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβαν την περασμένη Δευτέρα δύο άτομα ηλικίας 28 ετών (ζευγάρι), τα οποία αναρτούσαν σε ιστοσελίδα αγγελίες πώλησης κινητών σε πολύ χαμηλή τιμή. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες δύο θυμάτων σχετικά με άγνωστο δράστη που πωλούσε κινητά και τα είχε πείσει να καταβάλουν χρήματα, μέσω τηλεφωνικών επιταγών ή κατάθεσης σε τραπεζικά ιδρύματα. Από τις έρευνες εξακριβώθηκε ότι είχαν εξαπατήσει 25 άτομα.

ethnos.gr

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot