Ναυάγιο: “Νεκροταφείο” η Μεσόγειος – Μαρτυρίες ότι εκατοντάδες παιδιά και γυναίκες εγκλωβίστηκαν στο αμπάρι

Ιούνιος 15, 2023

Σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών – Τι περιλαμβάνει

Η ασύλληπτη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου με τη βύθιση αλιευτικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες παρέλυσε σήμερα και τον πιο ψύχραιμο πολίτη, ενώ η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου με τα δεθνή μέσα ενημέρωσης να παρακολουθούν την εξέλιξη των ερευνών.

Τουλάχιστον 79 είναι οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί έως τώρα από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό και άλλων αγνοουμένων συνεχίζονται.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού επτά παραπλέοντα πλοία ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών. Έως τώρα έχουν περισυλλεγεί 104 άτομα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ οι διασωθέντες αναφέρουν ότι στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα ενώ φέρεται να λένε ότι στα αμπάρια ήταν γυναίκες και παιδιά.

Εγκλωβισμένους στο αμπάρι του πλοίου επιβεβαιώνει τουλάχιστον μία μαρτυρία διασωθέντα, ο οποίος έχει πει στα στελέχη του λιμενικού πως “άγνωστο πώς, το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά. Υπήρχαν άτομα στο αμπάρι του πλοίου”.

Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», είπε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να εξηγήσει πώς έγινε το ναυάγιο.

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί και τη νύχτα
«Συνεχίζουμε να επιχειρούμε ανοιχτά της Πύλου και θα το κάνουμε και τη νύχτα, με τη συνδρομή του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νικόλαος Αλεξίου, Πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

«Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο», τόνισε ο κ. Αλεξίου.


Οι διασωθέντες, με μαρτυρίες που συγκλονίζουν, αναφέρουν ότι γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια του πλοίου.

Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», είπε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να εξηγήσει πώς έγινε το ναυάγιο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών και των προσφύγων είναι από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο.

Είκοσι έξι άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή υποθερμία, είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες. Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και αύριο (15/6) θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

Σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών – Τι περιλαμβάνει

Οπως έγινε γνωστό στην Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών, μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος.

Το σχέδιο προβλέπει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.

Τελευταία φορά είχε τεθεί σε ισχύ το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και στο Μάτι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθ’ οδόν βρίσκεται για την Καλαμάτα η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας.

Σκοπός τους σύμφωνα με την ΕΡΤ να ληφθούν δείγματα DNA από τις σορούς που ανασύρθηκαν αλλά και από τους διασωθέντες ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίηση των θυμάτων. Επί τόπου αναμένεται να φθάσουν και οι ιατροδικαστές.

Εκτάκτως στην Καλαμάτα ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

“Έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες”.

Παράλληλα, τόνισε ότι “έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα”. Επίσης, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι “έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για την μετακίνηση των μεταναστών”.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε ότι “ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζεται”. Επίσης, ανέφερε ότι “έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ υπάρχει ήδη κινητοποίηση για την παρασκευή και την διανομή φαγητού στους μετανάστες”.



kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot