Αγωνία για έξι παιδιά στα «κλουβιά της ντροπής»

Νοέμβριος 21, 2018

Αντιδράσεις αλλά και την υπουργική παρέµβαση προκάλεσε το δηµοσίευµα του «Έθνους» για το «κολαστήριο» των Λεχαινών
Έντονες συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και απορίες, αλλά και την άµεση παρέµβαση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του «Εθνους» µε αποκλειστικές φωτογραφίες για την αδιανόητη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών µε αναπηρία στα Λεχαινά.

Το γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερο σοκ είναι ότι ακόµα και σήµερα υπάρχουν στην κρατική αυτή δοµή έξι άνθρωποι, οι οποίοι διαβιούν είτε δεµένοι είτε µέσα σε κλουβιά, προκειµένου να µην αυτοτραυµατιστούν, ανάµεσα στους οποίους και ένα τυφλό κορίτσι 18 ετών σήµερα, που ζει µέσα στο κλουβί εδώ και µία δεκαετία. Μια κατάσταση που διαιωνίζεται παρά τις αποκαλύψεις ακόµα και του BBC πριν από λίγα χρόνια.

Επίσης εντύπωση αλλά και αντιπαραθέσεις µέσα στο ΚΕΠΕΠ δηµιούργησαν οι αναφορές της οµάδας παρέµβασης -που εδώ και 2,5 χρόνια έχει αναλάβει να «λύσει» τους άλλοτε καθηλωµένους ασθενείς και το έχει επιτύχει ήδη σε 30 από 36 περιπτώσεις- ότι δεν έχει γίνει ακόµα τίποτα στην πράξη από την Πολιτεία για την αντικατάσταση της προβληµατικής αυτής αντιµετώπισης από δοµές µε πιο επιστηµονική συµπεριφορά, παρότι από πέρυσι για πρώτη φορά η κυβέρνηση ενέκρινε συνολικό κονδύλι 15 εκατ. ευρώ για µεταστέγαση όλων των φιλοξενουµένων.

Από την πλευρά των µελών της οµάδας παρέµβασης, η οποία λειτουργεί στο ΚΕΠΕΠ µε χρηµατοδότηση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Lumos της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (η πασίγνωστη συγγραφέας του «Χάρι Πότερ»), υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και την καθοδήγηση του ψυχιάτρου κ. Γιώργου Νικολαΐδη, διευθυντή Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου, διευκρινίστηκε ότι η οµάδα του ολοκληρώνει την παρέµβασή της τον ερχόµενο ∆εκέµβριο.

Στόχος των αναφορών, λένε στο «Εθνος» µέλη της οµάδας παρέµβασης, ήταν αποκλειστικά να κινητοποιηθεί άµεσα η Πολιτεία ώστε να µην υπάρξει ούτε µία περίπτωση ασθενούς που θα επιστρέψει στον εγκλεισµό σε κλουβί ή στην καθήλωση µετά τη λήξη του προγράµµατος-γέφυρα που έκανε η οµάδα παρέµβασης, και σε καµία περίπτωση η παραµονή της ίδιας οµάδας στο ΚΕΠΕΠ το επόµενο έτος.

Στόχος των ανθρώπων της οµάδας που τα τελευταία δυόµισι χρόνια κατάφερε να «λύσει» 30 από τους 36 καθηλωµένους ασθενείς, είναι κανένας από αυτούς να µην επιστρέψει στα δεσµά κάτω από τα οποία ζούσε πριν από την παρέµβασή τους

Η ανακοίνωση του υπουργείου
Από την πλευρά του το υπουργείο, µε ανακοίνωσή του, υποσχέθηκε τη µετεγκατάσταση όλων των ασθενών του ΚΕΠΕΠ: «Η σηµερινή κατάσταση στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών είναι αποτέλεσµα µιας συστηµατικής επιστηµονικής προσπάθειας, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώνεται. Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2015 παρέλαβε το Παράρτηµα Προστασίας ΑµεΑ στα Λεχαινά, µια δοµή µε άτοµα µε πολλαπλές και βαριές αναπηρίες, η οποία έχει εγγραφεί στη συνείδηση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώµης, µετά τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του ΒBC, ως το “κολαστήριο των Λεχαινών”. Ξεκινήσαµε µια κοινή προσπάθεια από τις αρχές του 2016, το υπουργείο διά του ΚΚΠΠ ∆υτικής Ελλάδας που εποπτεύει το Παράρτηµα Λεχαινών, σε συνεργασία µε την παγκοσµίως αναγνωρισµένη οργάνωση Lumos και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για την υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου για τους 51 φιλοξενουµένους, εκ των οποίων οι 36 βρίσκονταν σε κατάσταση πολυετούς καθήλωσης. ∆υόµισι χρόνια µετά η επιστηµονική οµάδα έχει επιτύχει να ελευθερώσει από τις συνθήκες καθήλωσης τους 30 από τους 36 φιλοξενουµένους. Για τους υπόλοιπους έξι η επιστηµονική οµάδα πρότεινε στις 8/11/2018 τη δηµιουργία ειδικών χώρων (soft room).

Τη µετεγκατάσταση όλων των ασθενών του ΚΕΠΕΠ υποσχέθηκε µε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης

Η πρόταση υιοθετήθηκε άµεσα στις 15/11/2018 από το ∆Σ του ΚΚΠΠ ∆υτικής Ελλάδας. Επισηµαίνεται ότι, λόγω των βαρύτατων αναπηριών τους, η επίσπευση της διαδικασίας µπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Παράλληλα, το υπουργείο ολοκληρώνει την πρόσληψη, µε διαδικασίες ΑΣΕΠ, ειδικής οµάδας επιστηµόνων που θα συνεχίσει σε σταθερή βάση τη δεύτερη φάση του προγράµµατος, εγκεκριµένου προϋπολογισµού 15 εκατ. ευρώ, για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Μέσω του προγράµµατος υλοποιείται η µεταστέγαση όλων των φιλοξενουµένων σε ασφαλείς και υποστηρικτικές δοµές σε Στέγες Υποστηριζόµενης ∆ιαβίωσης (ΣΥ∆). Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουµε ανάλογες δοµές και προβλέπουµε την εκπαίδευση του προσωπικού για να συνοδεύσει τα άτοµα αυτά και να τα υποστηρίξει σε 24ωρη βάση.

Οι φωτογραφίες που δηµοσιεύονται σήµερα (σ.σ.: χθες) παρουσιάζουν µια οριακή περίπτωση, δεν αποτυπώνουν όµως τη συλλογική προσπάθεια που άλλαξε τις συνθήκες διαβίωσης για τη συντριπτική πλειονότητα των φιλοξενουµένων στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, δεν αποτυπώνουν την πραγµατικότητα» ανέφερε η ανακοίνωση.

Η απάντηση
Το «Εθνος» θα ήθελε να επισηµάνει ότι ο λόγος του ρεπορτάζ ήταν η αποκάλυψη ότι ακόµα εν έτει 2018 υπάρχουν παιδιά που ζουν σε κλουβιά και ότι ανέδειξε ακριβώς αυτό που επισηµαίνει και το υπουργείο, ότι δηλαδή τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν πράγµατι γίνει αξιέπαινες προσπάθειες αλλαγής αυτής της αδιανόητης κατάστασης, µε 30 ασθενείς να έχουν ήδη «λυθεί» και την οµάδα παρέµβασης να ελπίζει ότι θα καταφέρει να βγάλει από τα κλουβιά και τους υπόλοιπους µέχρι το τέλος του χρόνου.

Αλλά στόχος της δηµοσίευσης ήταν επίσης η εξασφάλιση της επίσηµης διαβεβαίωσης ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί πράγµατι από το ερχόµενο έτος που λήγει η παρέµβαση-γέφυρα και δεν θα γίνουµε µάρτυρες του εγκλήµατος να επιστρέψουν σε κλουβιά ασθενείς που κατάφεραν να βγουν. Αυτό δηλαδή που υπόσχεται ότι θα πράξει και το υπουργείο.

https://www.ethnos.gr/

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot