Πριν από 15 χρόνια μπήκε στον ΟΑΕΔ θέτοντας ως προσωπικό του στοίχημα «να μην αλλοτριωθεί». Τον τελευταίο χρόνο αναβάθμισε τον τρόπο σύνδεσης των υπηρεσιών του Οργανισμού, εξοικονομώντας πάνω από 900.000 ευρώ ετησίως.
Και χθες ο πρωθυπουργός τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία του μέσω ενός... tweet. «Δεν το γνώριζα και δεν το περίμενα. Ηταν πολύ ενθαρρυντικό, μου έδωσε δύναμη. Από το πρωί έχουν σπάσει τα τηλέφωνα», σχολιάζει στο «Εθνος».
Ο λόγος για τον Αγγελο Βώρο, που εργάζεται ως υπάλληλος της Περιφερειακής Διεύθυνσης στον ΟΑΕΔ Πελοποννήσου, στην Πάτρα. Εχοντας πτυχίο Μηχανικού Υπολογιστών και Πληροφορικής, μεταπτυχιακό αλλά και εξειδίκευση στα δίκτυα, τα τελευταία χρόνια ο κ. Βώρος υποστήριζε το δίκτυο του ΟΑΕΔ, βλέποντας τα προβλήματα και τις ελλείψεις που είχαν παρατηρηθεί ήδη από το 2011.
«Πραγματοποιούσαμε συνεχείς μετρήσεις και βλέπαμε τις ανάγκες της υπηρεσίας. Οι συνδέσεις δικτύου είχαν φθάσει στα όριά τους. Ξοδεύαμε πολλά χρήματα για παλαιά τεχνολογία», σημειώνει. Τα προβλήματα αποτελούσαν εμπόδιο στην παροχή υπηρεσιών, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χρειάζεται χρόνο για την έκδοση μίας απλής βεβαίωσης.
Ο κ. Βώρος κατέθεσε μία πρόταση που συνδύαζε την αναβάθμιση των δικτύων με το μικρότερο δυνατό κόστος. «Μόλις έκανα την προεργασία και ολοκλήρωσα το τεχνικό κομμάτι της μελέτης, διαπίστωσα ότι ήταν εφικτή. Τον Μάρτιο του 2016 υπέβαλα την πρότασή μου στη διοίκηση και στη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης. Εναν μήνα μετά δόθηκε η έγκριση και τον Ιούνιο ξεκίνησε η υλοποίηση», αναφέρει.
Δύο έργα
Η πρότασή του αφορούσε δύο έργα. Το πρώτο, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, προέβλεπε την αναβάθμιση του δικτύου σύνδεσης των 7 Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΟΑΕΔ και των 8 συστεγαζόμενων υπηρεσιών. «Αποφασίσαμε να καταργήσουμε τα παλαιά κυκλώματα. Χρησιμοποιήσαμε το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ως βάση για το δίκτυο. Το δεύτερο έργο, που ολοκληρώθηκε στις 27.4.2017, αφορά τη διασύνδεση 161 υπηρεσιών, δηλαδή των Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης και των εκπαιδευτικών μονάδων του ΟΑΕΔ. Αξιολογήσαμε και μετρήσαμε τις νέες τεχνολογίες και καταλήξαμε σε αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας», εξηγεί.
Στην υλοποίηση του έργου μετείχαν 15 άτομα, συνάδελφοι του κ. Βώρου στα περιφερειακά γραφεία και στη διοίκηση. «Πετύχαμε με ίδια μέσα και με υπαλλήλους του ΟΑΕΔ μηδενισμό του κόστους κατασκευής και φθηνότερες, καλύτερες και πιο αξιόπιστες υπηρεσίες. Μάλιστα, σε 44 υπηρεσίες, δηλαδή στο 27% των περιπτώσεων, το έργο έγινε με μηδενικό κόστος. Σε ένα υψηλό ποσοστό, η εγκατάσταση έγινε σε απομακρυσμένες περιοχές. Σε νησιά του Αιγαίου, ζητούσαμε από τους υπαλλήλους να συνδέσουν το καλώδιο», επισημαίνει. Το αποτέλεσμα ικανοποίησε τον κ. Βώρο. «Οι ταχύτητες έχουν εκτοξευθεί, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες. Παράλληλα, έγινε εξοικονόμηση 903.913 ευρώ ετησίως», αναφέρει.
Πόσο εύκολο είναι όμως για έναν υπάλληλο που εργάζεται στον δημόσιο τομέα να καινοτομεί; «Ξεκίνησα να εργάζομαι στο Δημόσιο πριν από 15 χρόνια. Πολλοί μου είχαν ήδη πει ότι έμπαιναν με όνειρα και τα έχαναν στην πορεία. Το προσωπικό μου στοίχημα ήταν να μην αλλοτριωθώ. Αν και οι συνθήκες δεν διευκολύνουν πάντα, προσωπικά προσπαθούσα να προσφέρω. Κάθε φορά που μου δινόταν η ευκαιρία, το έκανα. Δεν περιοριζόμουν στα καθήκοντά μου», τονίζει. Η αναβάθμιση των δικτύων εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. «Το έργο δεν ήταν αυστηρά υπηρεσιακό», σημειώνει.
Η πρωτοβουλία του προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, που, με δήλωσή του, έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Βώρο. «Το έργο βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και την καθημερινότητα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι στο Δημόσιο «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με εξαιρετικές ικανότητες και διάθεση προσφοράς».
Μετά τη δήλωση, ο κ. Βώρος δέχθηκε πολλά συγχαρητήρια τηλεφωνήματα και e-mails. «Το βρίσκω αισιόδοξο», αναφέρει. «Οι υποδομές δεν ευνοούν. Πολλές φορές στον δημόσιο τομέα υπάρχει αδράνεια. «Ωστόσο η Πολιτεία θα πρέπει να εισάγει την καινοτομία. Αν δεν μπορεί να προκαλέσει τις πρωτοβουλίες, θα πρέπει να τις διευκολύνει ώστε να μη συναντούν εμπόδια. Υπάρχουν άνθρωποι με γνώση και ικανότητες να προσφέρουν», καταλήγει.
ethnos.gr