Πανευρωπαϊκές διαστάσεις παίρνει το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, με ενέργειες της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Ευθέως μάλιστα η ΕΣΕΕ προέβη σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εικαζόμενη παράβαση του κοινοτικού δικαίου από κράτος μέλος, με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, γεγονός που θεωρείται αρκετά σημαντικό.
Όπως συγκεκριμένα έγινε γνωστό η ΕΣΕΕ στηρίζει και συμμετέχει στην πρωτοβουλία "Burden Tracker Initiative" που αρχικά προτάθηκε από τα Ευρωεπιμελητήρια, για να προσδιορίσει την προβληματική νομοθεσία της ΕΕ σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και τον περιορισμό των εμποδίων στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία άρσης των εμποδίων στην ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, στην οποία το ΔΣ της UEAPME στις 14/10 στις Βρυξέλλες αποφάσισε να ενταχθεί ως κοινωνικός εταίρος και θεσμικός εκπρόσωπος των ΜμΕ.
Η ΕΣΕΕ έχει ήδη καταθέσει με υπόμνημά της σε όλες τις ευρωπαϊκές οργανώσεις που συνεργάζεται, καθώς και την ΕΟΚΕ, την διαμαρτυρία της για τη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και έντυπη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εικαζόμενη παράβαση του κοινοτικού δικαίου από κράτος μέλος.
Στο υπόμνημα και της καταγγελίας της ΕΣΕΕ, αναλύεται ότι, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής και παραμεθόριας θέσης των νησιών του Αιγαίου, η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει το δικαίωμα ορισμού μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως και 30% για τους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά Θάσο, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρο.
Γίνεται αναφορά και στα σχετικά νομοθετικά κείμενα που είναι οι Οδηγίες 92/77/ΕΟΚ και 2006/112/ΕΚ. Με το 3ο μνημόνιο, αυτό το καθεστώς καταργείται και η κατάργηση αυτή αντιβαίνει στις γενικές αρχές της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, που προβλέπει γενικότερο ειδικό καθεστώς για τις λιγότερο προνομιούχες περιοχές.
Για την στοιχειοθέτηση της διαπίστωσής μας, γίνεται αναφορά σε νομοθετήματα (άρθρο 158 της Συνθήκης της ΕΕ, Συνθήκη του Άμστερνταμ, Συνθήκη της Λισσαβόνας και τοποθετήσεις της Επιτροπής). Θεωρούμε ότι οι «συνταγματικές» συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επάνω από τα μνημόνια και τον ελληνικό νόμο και πρέπει να τηρούνται από όλα τα κράτη μέλη.
Επίσης η ΕΣΕΕ ανέφερε στην Ε.Ε. και ζητά να εξεταστεί η περίπτωση "προκαταβολής ΦΠΑ" όταν τον Αύγουστο, εκδόθηκε από τη ΓΓΔΕ η απόφαση ΠΟΛ.1191/11.8.2015, με την οποία καθιερώνεται η δέσμευση και η προκαταβολή του συνόλου του ΦΠΑ στις τραπεζικές συναλλαγές.
Το άρθρο 250 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ προβλέπει ότι κάθε υποκείμενος στον φόρο οφείλει να υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ που να περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου που έχει καταστεί απαιτητός. Επιπλέον, το άρθρο 206 διευκρινίζει ότι το εν λόγω πρόσωπο υποχρεούται να καταβάλει το καθαρό ποσό του ΦΠΑ κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ που προβλέπεται στο άρθρο 250.
Τόσο ο ελληνικός νόμος όσο και η ΠΟΛ της ΓΓΔΕ, προβλέπουν ότι το σύνολο του ΦΠΑ εισπράττεται μέσω των τραπεζών πριν από την υποβολή της δήλωσης και εφόσον η δέσμευση του συνόλου του οφειλόμενου ποσού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως «προκαταβολή», είμαστε της άποψης ότι οι διατάξεις αυτές είναι ασυμβίβαστες με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Καθυστέρηση στα συμβόλαια
Στην υπογραφή συμβολαίων με λίγα μόνο ξενοδοχεία στην Ελλάδα έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής ο γερμανός τουρ οπερέιτορ FTI, μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, η οποία «καθιστά πιο περίπλοκη τη διαδικασία υπογραφής».
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του προγράμματος οργανωμένων πακέτων του τουρ οπερέιτορ, Sven Schikarsky, για την Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει καταρτιστεί μια προσωρινή μπροσούρα λόγω των αλλαγών στον ΦΠΑ.
Μέχρι στιγμής, λέει ο Schikarsky, έχουμε υπογράψει συμβόλαια με λίγα μόνο ξενοδοχεία για την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το fvw, τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τα 50 από νησί σε νησί. Ωστόσο, ο Schikarsky εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο συνολικός αριθμός των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων στην Ελλάδα για τη νέα σεζόν θα ανέλθει σε 638 μονάδες, μέχρι την επίσημη κυκλοφορία της μπροσούρας το Δεκέμβριο.
Οι τιμές για το ερχόμενο καλοκαίρι στο σύνολο των προγραμμάτων θα είναι κυρίως σταθερές, σύμφωνα με την εταιρία. Όμως θα υπάρχουν προσφορές για όσους κάνουν κράτηση νωρίς, όπως έκπτωση έως 50% στις κρατήσεις έως 31 Ιανουαρίου του 2016, 40% στις κρατήσεις έως τις 31 Μαρτίου και 30% στις κρατήσεις έως 31 Ιουλίου για το 80% του ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου.
+9% τα έσοδα της σεζόν 2014/2015
Ο γερμανός τουρ οπερέιτορ για άλλη μια φορά ξεπέρασε το μέσο όρο ανάπτυξης στην αγορά, καταγράφοντας φέτος 9% αύξηση εσόδων, ενώ παράλληλα το 2016 διευρύνει το θερινό πρόγραμμα του Μαρόκο.
Ο όμιλος με βάση το Μόναχο, θα κλείσει το οικονομικό έτος 2014/2015, το οποίο λήγει στις 30 Οκτωβρίου, με αύξηση 9% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει τις δραστηριότητές του σε Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο, την υπηρεσία προορισμού Meeting Point International και άλλες επιχειρήσεις.
Στη Γερμανία φέτος, ο FTI αναμένεται να καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, με ιδιαίτερα καλή ζήτηση για Τουρκία, Αίγυπτο, Ισπανία και Πορτογαλία.
Η Τυνησία είχε μεγάλες απώλειες εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης, όμως ο FTI είναι αισιόδοξος ότι θα ανακάμψει. Φέτος εκτιμάται ότι θα καταγραφεί το 40% της περυσινής κίνησης στην Τυνησία, ενώ δεν καταγράφεται αντίκτυπος της τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα στις κρατήσεις για Τουρκία.