Σε απαξίωση οδηγούνται τα κέντρα κράτησης μεταναστών όλης της χώρας με την κυβέρνηση να μην αξιοποιεί ούτε το κέντρο-πρότυπο της Ξάνθης που παρέχει στους μετανάστες τάμπλετ και μπιλιάρδο.
Τα κέντρα που προεκλογικά «χαρακτηρίζονταν» από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κολαστήρια», όχι μόνο δεν έκλεισαν, αλλά αναζητούνται χώροι σε όλες τις περιφέρειες για να ανοίξουν νέα. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι την ίδια ώρα τα υπάρχοντα παραμένουν άδεια, καθώς, ενώ έχουν χωρητικότητα 5.000 ατόμων, φιλοξενούν μόλις 1.300 ανθρώπους.
Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου μετά την ορκωμοσία της είναι και επισήμως αρμόδια για τη χάραξη πολιτικής δημιουργώντας κομφούζιο με δηλώσεις του τύπου «οι μετανάστες λιάζονται στην Ομόνοια» και «εξαφανίζονται πηγαίνοντας στην Ευρώπη».
Τα μέχρι πρότινος αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. καυτηριάζουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναζητά να ανοίξει νέα «κολαστήρια» και διατυπώνουν έξι «καυτά» ζητήματα που δείχνουν με τον πιο ευκρινή τρόπο τις παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα του μεταναστευτικού.
1 Ξεκάθαρο έχει γίνει πια ότι οι εξαγγελίες περί δημιουργίας ανοιχτών δομών φιλοξενίας μεταναστών που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα κέντρα κράτησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Και αυτό γιατί τα κονδύλια της Ευρώπης που έχει λάβει και θα λάβει η Ελλάδα προβλέπουν ρητά δομές κλειστού τύπου, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα αυτά με ιδίους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν ούτε οι υπάρχοντες χώροι συγκέντρωσης να μετατραπούν σε ανοιχτές δομές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχε γίνει από την Ελλάδα αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για δημιουργία ανοιχτής δομής στη Μυτιλήνη, χωρίς ποτέ να δοθεί απάντηση στη χώρα μας.
2 Απαξιώνονται οι προσπάθειες που είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία ανθρώπινων χώρων κράτησης. Ακόμα και το κέντρο-πρότυπο της Ξάνθης φιλοξενεί σήμερα περίπου 100 άτομα ενώ η χωρητικότητά του είναι για 500. «Οποιος έχει επισκεφτεί το κέντρο της Ξάνθης θα διαπιστώσει ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικές.
Οι “Γιατροί του Κόσμου” το έχουν πει δημόσια. Δυστυχώς, κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει πάει στην Ξάνθη για να το δει με τα μάτια του. Ενδεικτικό είναι ότι οι μετανάστες κατά την είσοδό τους παίρνουν ένα παζλ, το οποίο όταν το φτιάξουν γίνεται κάδρο που κοσμεί το χώρο. Υπάρχει ακόμα και βιντεολέσχη. Παρ’ όλα αυτά, διώχνουν από το κέντρο κόσμο, ενώ μειώθηκε ο αριθμός του προσωπικού κατά το ένα τρίτο», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας. Ανάλογη είναι η εικόνα στο κέντρο στο Παρανέστι Δράμας, όπου κρατούνται σήμερα περίπου 190 μετανάστες σε ένα χώρο με προδιαγραφές για 1.000.