Ολοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς ιστορίες για τους «αρουραίους» που σουλατσάρουν στον Ελληνικό Στρατό και λυμαίνονται κάτω από τη μύτη του συστήματος τις προμήθειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που γίνονται κάθε χρόνο σε ρούχα, άρβυλα, στολές και άλλα είδη ένδυσης.
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» το δάκτυλο στο μέλι βάζουν και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πρώην και εν ενεργεία. Τα στοιχεία δείχνουν εμπλοκή τουλάχιστον 15 προσώπων, αλλά και 10 εταιρειών, κάποιες από τις οποίες στήθηκαν μόνο και μόνο για να εξυπηρετούν το κύκλωμα που λυμαίνεται τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μέσα από υπερκοστολογήσεις προϊόντων, έλεγχο των προδιαγραφών και διαγωνισμούς, το κύκλωμα αυτό φέρεται να απομυζά ετησίως πάνω από 15-20 εκατ. ευρώ από ένα σύνολο αξίας προμηθειών 45 εκατ. ευρώ για τον Ελληνικό Στρατό. Μόνο την τελευταία δεκαετία τα «κέρδη» εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», το κύκλωμα αυτό απαρτίζεται από υψηλόβαθμους εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού και από συγκεκριμένες επιχειρήσεις που συμμετέχουν σταθερά στους διαγωνισμούς.
Στο εν λόγω κύκλωμα φέρονται να έχουν εμπλοκή περισσότερα από 15 φυσικά πρόσωπα και τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις-προμηθευτές που δεν έχουν ουσιαστική παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά πραγματοποιούν τους ενδιάμεσους κάνοντας εισαγωγές από εργοστάσια της Κίνας, της Ταϊλάνδης, του Μπανγκλαντές κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι ενώ το κόστος για την ένδυση και την υπόδηση του προσωπικού δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 20 με 25 εκατομμύρια, κάθε χρόνο οι δαπάνες ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Το επιπλέον κόστος πάει στις τσέπες του κυκλώματος που φαίνεται να ελέγχει ολόκληρη τη διαδικασία σε κρίσιμες μάλιστα υπηρεσίες του στρατεύματος.
Επιμένουν στις αρβύλες του ’60 που είναι και ακριβότερες
Υπάρχουν μάλιστα παραδείγματα που κυριολεκτικά… βγάζουν μάτι. Τα άρβυλα που χρησιμοποιεί σήμερα ο Στρατός αν και θεωρούνται ξεπερασμένα καθώς έχουν σχεδιαστεί τη δεκαετία του ’60 και κοστίζουν περίπου 50 ευρώ το ζευγάρι κατά έναν περίεργο τρόπο δεν αντικαθίστανται.
Υπάρχουν προτάσεις οι οποίες μειώνουν το κόστος για τις Ένοπλες Δυνάμεις κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, όμως αντί να προχωρήσουν πάγωσαν και μάλιστα έγινε προμήθεια υλικού για τα παλαιού τύπου αξίας άνω των πέντε εκατομμυρίων με προοπτική κατασκευής ως το 2020!
Σκάνδαλο με τις ζακέτες fleece
Άλλο ένα παράδειγμα είναι το περιβόητο πουλόβερ του Στρατού το οποίο (επιτέλους) πάρθηκε η απόφαση να αντικατασταθεί από ζακέτα τύπου fleece. Παρά την απόφαση όμως δόθηκε έγκριση να κατασκευαστούν μερικές χιλιάδες ακόμη πουλόβερ αξίας πάνω από 850.000 ευρώ, ενώ για τη ζακέτα τύπου fleece άρχισαν να προστίθενται προδιαγραφές που οδηγούν σε συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευής.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών ότι αν και υπάρχουν προτάσεις που θα εξοικονομούσαν πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κάποιοι φροντίζουν να κρατούν τις προτάσεις αυτές “παγωμένες”.
thetoc.gr
Πηγή:www.dimokratiki.gr