Στην Ελλάδα επέστρεψαν, τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που είχαν πάει για βοήθεια στην Τουρκία μετά το φονικό σεισμό.
Τα 27 μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τετάρτης (15/2) μαζί με την Σπίντι, το σκύλο που βοήθησε στο δύσκολο έργο τους στα χαλάσματα της Τουρκίας.
Ο κόσμος στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκε με χειροκροτήματα. Φωτογραφήθηκαν με τις σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ τους καλωσόρισε η εκπρόσωπος του τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, Gokce Over.
Με συγκίνηση, οι άνθρωποι που έζησαν από κοντά το δράμα της Τουρκίας, περιέγραψαν αυτά που χάραξαν την ψυχή τους.
«Οι συνθήκες είναι δύσκολες για αυτούς που είναι εκεί, εγώ είμαι σπίτι μου πάλι και στα παιδάκια μου. Αυτοί δεν έχουν σπίτι, έχουν χάσει παιδιά και μάνες. Για αυτούς είναι το δύσκολο, όχι για εμάς» περιέγραψε στο newsit.gr μία γυναίκα, μέλος της ομάδας.
«Από την ώρα που φτάσαμε, μέχρι που φύγαμε, βλέπαμε μια τραγική κατάσταση. Χιλιάδες θύματα, όλες οι οικογένειες στον δρόμο, είναι πολύ βαρύ όλο αυτό. Αυτό που σκεφτήκαμε ήταν να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε και όσο πιο γρήγορα γιατί ξέραμε ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο. Ο κόσμος μας αγκάλιασε πάρα πολύ, ερχόντουσαν τα παιδάκια να μας φέρουν τσάι, ερχόντουσαν φτωχοί άνθρωποι να μας κάνουν μια αγκαλιά. Μας έλεγα στα ελληνικά “ευχαριστούμε, ευχαριστούμε».
Όπως είπε ο επικεφαλής της αποστολής, Ιωάννης Παπαστάθης: «Ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη στιγμή. Τα συναισθήματα είναι πολλά, σύνθετα, ανάμεικτα και μπερδεμένα. Την ώρα που πήγαμε στην Τουρκία οδικώς μας συνόδευσε αυτοκίνητο της αστυνομίας μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Στο αεροδρόμιο από όπου περνάγαμε μας αναγνωρίζανε για το έργο μας και μας χειροκροτούσαν όλοι».
Και συμπλήρωσε με νόημα για την κατάσταση στην Τουρκία: «Πόλεμος έχει γίνει, μεγάλη καταστροφή. Αυτοί είναι οι ήρωες, δεν είμαστε εμείς. Εμείς το αντιμετωπισαμε αυτό για 6-7 μέρες σε θερμοκρασίες -7, αυτοί όμως θα συνεχίσουν έτσι, αυτοί είναι οι ήρωες. Εκεί αφήσαμε φίλους, κάναμε φίλους και μας συμπεριφερθηκαν πάρα πολύ καλά».
Η ελληνική αποστολή επιχείρησε σε 13 κτίρια όπως είπε ο κύριος Παπαστάθης. Σε κάθε ένα από αυτά τα κτίρια, υπήρχαν συναισθήματα.
«Όλοι θεωρούν ότι οι δικοί τους άνθρωποι είναι ζωντανοί και δουλεύεις με ασφάλεια πάνω από όλα και προσπαθείς να έχεις αποτέλεσμα. Βρήκαμε, σε συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές, βοηθήσαμε, βγήκαν κάποιοι ζωντανοί, βρήκαμε και νεκρούς. Οι δικοί τους άνθρωποι θέλουν ακόμα και τον πεθαμένο να τον βγάλουν. Λένε “σε παρακαλώ βγάλτε τον” γνωρίζοντας ότι είναι πεθαμένος. Είναι δύσκολα τα πράγματα».
«Οι συνάδελφοί μας δεν λύγισαν. Είναι εκπαιδευμένοι, υπάρχουν όμως στιγμές που απορείς με αυτά που βλέπεις γιατί δεν πιστεύεις την εικόνα που αντικρίζεις, όταν η έκταση της καταστροφής είναι τεράστια. Η πιο κρίσιμη και δυνατή στιγμή της αποστολής, όπως μας την μετέφεραν οι συνάδελφοί, ήταν η στιγμή που έφτασαν στην περιοχή που είχε πληγεί και αντίκρισαν τόσο μεγάλη καταστροφή. Ήταν κάτι το συγκλονιστικό».
Αυτά δήλωσε νωρίτερα, ο διευθυντής επιχείρησης της ΕΟΔ Αλεξανδρος Λιάμος, που πήγε στο αεροδρόμιο να υποδεχθεί τους συναδέλφους του, μαζί με άλλα μέλη της ομάδας.
Για τους Τούρκους και τον τρόπο που τους αντιμετώπιζαν, είπε: «Η συμπαράσταση και η υποστήριξη που είχαμε από τις τουρκικές Αρχές και από του τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, ήταν κάτι το εξωοραγματικο. Βοήθησαν πάρα πολύ να φέρουμε εις πέρας αυτήν την αποστολή και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό».
Και κατέληξε: «Ήταν σίγουρα από τις πιο δύσκολες αποστολές που έχει αναλάβει η Ελληνική ομάδα Διάσωσης. Είναι συγκλονιστική η υποδοχή του απλού κόσμου. Όπου κι αν βρέθηκαν οι εθελοντές μας έτυχαν μιας εξαιρετικά Θέρμης υποδοχής και στο Αντιγιαμαν, την πληγείσα περιοχή και καθ’ ολη τη διάρκεια της επιστροφής τους, στην Κωνσταντινούπολη».
Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης