Τα ηφαίστεια της Ελλάδας μέσα από ένα μαγευτικό video από τον φακό της ομάδας Up Drones!
Ένα μοναδικό ταξίδι μας χαρίζει η ομάδα Up Drones στα ηφαίστεια της Ελλάδας. Σαντορίνη, Μήλος, Νίσυρος, Κω, Αίγινα και Σουσάκι…Υπέροχες λήψεις με drone πάνω από τα ηφαίστεια και μια μοναδική αφήγηση.
Τι μπορούν να κάνουν επτά χειριστές drone και ένας γεωλόγος όταν συνεργάζονται; Να μας χαρίσουν εντυπωσιακά πλάνα από τα ηφαίστεια της Ελλάδας.
«Το λέμε, το φωνάζουμε, το πιστεύουμε βαθιά. Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου και νιώθουμε υπερήφανοι για αυτό», αναφέρει η ομάδα κι εμείς ταυτιζόμαστε απόλυτα!
Δες τις μοναδικές λήψεις από τα ηφαίστεια της Ελλάδας:
Νίσυρος
Η Νίσυρος είναι ένα ηφαίστειο που αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου της νότιας Ελλάδας. Βρίσκεται στην άκρη του τόξου του Αιγαίου, μαζί με τη Καλδέρα της Κω και τη νήσο Γυαλί. Οι πρώτες υποθαλάσσιες εκρήξεις έλαβαν χώρα πριν 150.000 χρόνια, ενώ η κύρια δραστηριότητα συνέβη 40 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα λαμβάνουν χώρα υδροθερμικές εκρήξεις.
Μέσα στη καλδέρα βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο, ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα, ενώ συνολικά η Νίσυρος έχει 5 κρατήρες. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1888 και σήμερα στο νησί υπάρχουν ενεργές φουμαρόλες. Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Νίσυρο υπάρχουν θερμές πηγές με θερμοκρασία από 30 μέχρι 60 °C, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι στα Λουτρά και τους Πάλους. Ένας ηφαιστειακός δόμος υψώνεται στα 700 περίπου μέτρα, δίνοντας και το μεγαλύτερο υψόμετρο της νήσου.
Σαντορίνη– Νέα Καμένη
Η Νέα Καμένη ή παλιότερα και Νέα Καϋμένη, “το ηφαίστειο” για τους ντόπιους, είναι ηφαιστειογενές νησί στο κέντρο της καλδέρας της Σαντορίνης, το οποίο άρχισε να δημιουργείται το 1570 (ή 1573), με την δημιουργία αρχικά της Μικρής Καμένης και αποτελεί το πιο πρόσφατα δημιουργημένο τμήμα ξηράς στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η έκταση του σήμερα είναι 340 εκτάρια και το ψηλότερο σημείο του είναι 127 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Υπάρχουν δύο αγκυροβόλια στο νησί, ο όρμος Ταξιάρχης, στα νοτιοανατολικά του νησιού, και ο όρμος Ερινιά στα βόρεια.
Ηφαίστειο Σουσάκι
Το Σουσάκι είναι ανενεργό ηφαίστειο και ιλυοδεξαμενή (mudpool) στα βορειοανατολικά του νομού Κορινθίας, στη βορειοδυτική ακτή του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου.
Το ηφαίστειο ήταν ενεργό στην Τεταρτογενή περίοδο, και πιο συγκεκριμένα, στο πλειστόκαινο (4 με 2,3 εκατομ. χρόνια πριν) και σήμερα έχει σημαντική σολφαταρική δραστηριότητα.
Η τελευταία έκρηξη του συγκεκριμένου ηφαιστείου ήταν μια πλάγια έκρηξη η οποία δημιούργησε νέα ξηρά στον κόλπο των Μεγάρων, όπου υπάρχει μεγάλο λιμάνι και δραστηριότητες διυλιστηρίων.
Το Σουσάκι είναι παραλιακός οικισμός, ο οποίος βρίσκεται στο Νομό Κρινθίας και αποτελεί τμήμα του Ισθμού. Το όνομά του το πήρε απ’ το ηφαίστειο Σουσάκι γύρω απ’ το οποίο αναπτύχθηκε. Διαθέτει εργοστάσια, κάμπινγκ κι ένα φάρο.
Κως
Πριν από 161.000 χρόνια έγινε μια τεράστια έκρηξη στον υποθαλάσσιο χώρο της Κω που ξεκίνησε από ένα μεγάλο ηφαίστειο το οποίο βρισκόταν μεταξύ Γυαλί-Κω και Νισύρου.
Από αυτό το ηφαίστειο τινάχτηκαν στον αέρα 240 δισεκατομμύρια τόνους λιωμένο πέτρωμα και κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, με στρώματα ελαφρόπετρας και ηφαιστειακής στάχτης πάχους δεκάδων μέτρων. Την εποχή εκείνη το Γυαλί και η Στρογγυλή δεν υπήρχαν, ενώ η Νίσυρος ήταν ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που μόνο η κορυφή του βρισκόταν πάνω από τη θάλασσα.
Το ηφαίστειο της Μήλου βρίσκεται στο ομώνυμο νησί των Κυκλάδων. Δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο παρελθόν και αποτελεί ένα στρωματοηφαίστειο χωρίς εκρήξεις τους ιστορικούς χρόνους. Οι ηφαιστειακοί βράχοι καλύπτουν τη μεγαλύτερη έκταση του νησιού.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ξεκίνησε πριν 2-3 εκατομμύρια χρόνια και σταμάτησε πριν 90.000 χρόνια. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνέβη σε στεριά και θάλασσα, με αποτέλεσμα στο νησί να βρίσκονται μέσα στα πετρώματα απολιθωμένα όστρακα.
Στο νησί επίσης υπάρχουν δύο σβηστά ηφαίστεια, το ηφαίστειο της Φυριπλάκας, το οποίο βρίσκεται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού, το ηφαίστειο του Tράχηλα, στο Bορειοδυτικό τμήμα.