Τον δικό της διαγωνισμό αξιολόγησης των μαθητών, στα πρότυπα του αντίστοιχου διεθνούς προγράμματος PISA του ΟΟΣΑ, αποκτά η Ελλάδα
Η Ελλάδα αποκτά τον δικό της διαγωνισμό… PISA. Πρόκειται για έναν ελληνικό διαγωνισμό κατ’ αναλογία εκείνου του διεθνούς προγράμματος για την αξιολόγηση των μαθητών (Programme for International Student Assessment – PISA) του ΟΟΣΑ. Κύριος στόχος του προγράμματος PISA είναι η αξιολόγηση του εύρους των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών που βρίσκονται στο τέλος της υποχρεωτικής τους εκπαίδευσης. Ανάλογη είναι η στόχευση του ελληνικού υπουργείου Παιδείας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά το τρέχον σχολικό έτος θα οργανωθούν διαγνωστικά τεστ σε μαθητές της Στ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου, δηλαδή στο τέλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και λίγο πριν από την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής διαδρομής των μαθητών στην εκπαίδευση. Οι 12χρονοι και οι 15χρονοι μαθητές θα εξετασθούν στη γλώσσα και στα μαθηματικά. Τα τεστ θα είναι ανώνυμα και προφανώς το αποτέλεσμά τους δεν μπορεί να προσμετρηθεί στη βαθμολογία κάθε μαθητή για το απολυτήριό του.
Ανεξάρτητο εργαλείο
Ο ελληνικός PISA θα οργανωθεί με βάση τη φιλοσοφία του διαγωνισμού PISA του ΟΟΣΑ, που γίνεται κάθε τρία χρόνια και αξιολογεί τις ικανότητες των 15χρονων μαθητών κάθε χώρας –η συμμετοχή γίνεται δειγματοληπτικά– στην κατανόηση κειμένου, στα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες. Τα θέματα που θα δοθούν στους Ελληνες μαθητές θα αξιολογούν τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει μέσα από την κατανόηση της γλώσσας και των μαθηματικών. «Δημιουργούμε ένα νέο, ανεξάρτητο εργαλείο για την αποτύπωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και τη διαρκή του αναβάθμιση», αναφέρει για το θέμα το υπουργείο Παιδείας.
Παράλληλα, το υπουργείο δίνει βάρος στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση στα σχολεία. Ετσι, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει στείλει στις σχολικές μονάδες οδηγό αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. Ουσιαστικά, οι σύλλογοι διδασκόντων καλούνται να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν συνταχθεί με άξονα το εκπαιδευτικό έργο κατά την πανδημία.
Ωστόσο πέρυσι, όταν ξεκίνησε η διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης των σχολείων, η πλειονότητα των συλλόγων διδασκόντων –περίπου το 87%– αρνήθηκε να την εφαρμόσει, καλυμμένη και από τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Ανάλογες αποφάσεις έχουν εκδώσει και τώρα οι δύο ομοσπονδίες για την εσωτερική αξιολόγηση. Ομως, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Γιάννης Κουμέντος, εκπαιδευτικός με μακρά θητεία σε θέσεις στελεχών εκπαίδευσης, με τον νέο νόμο 4823/21 για την άρνηση-αποχή από τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης επιβάλλονται οι ποινές του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (άρθρο 109): πρόστιμο ενός μήνα, πάγωμα μισθολογικής εξέλιξης, καθαίρεση στελεχών και αποκλεισμός για 8 χρόνια. Οταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περί τα 600 στελέχη του δημόσιου τομέα ακολούθησαν ανάλογη στάση με βάση τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ, βρέθηκαν εκτός και έχουν προσφύγει στη διοικητική δικαιοσύνη.
Πηγή kathimerini.gr
Απόστολος Λακασάς