Εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αξιολογούν τους μαθητές όχι μόνο μέσω τεστ, αλλά και με εργασίες. Σύλλογοι διδασκόντων θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν μέρος του αναλυτικού τους προγράμματος. Αυτές είναι μερικές από τις καινοτόμες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ως προς την αυτονομία των σχολικών μονάδων η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση σε διεθνές επίπεδο: έχει το πιο συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Έτσι με το νομοσχέδιο δίνεται μεγαλύτερη αυτονομία στις σχολικές μονάδες. Ενδεικτικά:
Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επιλέγουν τη μορφή των δοκιμασιών αξιολόγησης κατά τη διάρκεια των τετραμήνων. Προβλέπεται μία υποχρεωτική τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης σε κάθε μάθημα, αλλά ο κάθε εκπαιδευτικός θα μπορεί να επιλέξει τη μορφή της, δηλαδή αν αυτή η αξιολόγηση θα γίνεται με ωριαίο διαγώνισμα, με κάποια συνθετική ή διαθεματική εργασία, με ομαδική εργασία.
Προβλέπεται η αξιολόγηση μέσω της δοκιμασίας της «ανεστραμμένης τάξης», όπως ορίζεται διεθνώς. Συγκεκριμένα, ο μαθητής θα καλείται να επεξεργαστεί συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό και να παρουσιάσει ένα κομμάτι του μαθήματος της ημέρας στην τάξη.
Μέσω των ρυθμίσεων αυτών θα δίνεται η ελευθερία στον εκπαιδευτικό να λαμβάνει αποφάσεις για τυχόν άλλες δοκιμασίες αξιολόγησης των μαθητών κατά τη διάρκεια του τετραμήνου, χωρίς να υπερρυθμίζονται μέσω νόμου λεπτομέρειες όπως η ακριβής διάρκεια των ολιγόλεπτων τεστ, όπως γίνεται σήμερα.https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/paideia/346426/anatropes-sta-sxoleia-allages-se-mathimata-kai-diagonismata