Έκτακτα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. σε τουριστικές περιοχές για τζιχαντιστές

Μάιος 01, 2017

Την ώρα που το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζεται να καταγράψει νέο ρεκόρ θερινών αφίξεων στην Ελλάδα, οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. καταστρώνουν τα δικά τους σχέδια για την αποφυγή τυχόν ακραίων φαινομένων στα επιβαρυμένα από το προσφυγικό νησιά του Αιγαίου που θα μπορούσαν να πλήξουν τη διεθνή εικόνα και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στη «βαριά» βιομηχανία της χώρας.

Τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών μοιάζουν με καζάνι που βράζει, καθώς χιλιάδες μετανάστες βλέπουν το όνειρό τους να φτάσουν στην Ευρώπη να σβήνει, την εξέταση του αιτήματος ασύλου να καθυστερεί και τις αντοχές τους να βαίνουν μειούμενες.

Αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας έχουν απλώσει πληροφοριακό δίχτυ ασφαλείας πάνω από τα κέντρα φιλοξενίας σε Λέσβο, Χίο, Λέρο και Κω, προκειμένου να προλάβουν τυχόν ακραία ενέργεια από κάποιον απεγνωσμένο μετανάστη. Τα εξειδικευμένα κλιμάκια των Αρχών που βρίσκονται στα νησιά ενημερώνουν τα αρμόδια στελέχη στην Αθήνα. Η εικόνα που υπάρχει σήμερα είναι ότι το κλίμα στα κέντρα φιλοξενίας επιδεινώνεται λόγω της παρατεταμένης διαμονής μεταναστών σε αυτά. Τα κλιμάκια όχι μόνο δουλεύουν για να «παρατηρήσουν» κάποιον μετανάστη που μπορεί να έχει ξεπεράσει το όριο αλλά και για να αποτρέψουν τυχόν δημιουργία εξτρεμιστικών πυρήνων.

Καλά πληροφορημένη πηγή τονίζει: «Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. είναι η πιο ασφαλής χώρα. Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι σε όλες τις χώρες μπορεί να σημειωθεί τρομοκρατικό χτύπημα. Και η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει εμπειρία διαχείρισης μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων, ανάλογων με αυτών που βλέπουμε σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Στη χώρα μας ένα βασικό πρόβλημα είναι το βαρύ κλίμα στα κέντρα φιλοξενίας, που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ριζοσπαστικοποίηση. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να μην δούμε ποτέ κάποιον μετανάστη εκτός εαυτού να πραγματοποιεί επίθεση».

Στο ίδιο πλαίσιο υπενθυμίζεται το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε στις 30 Μαρτίου 2017 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου, όπου ένας 29χρονος Σύρος πρόσφυγας αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στα μάτια αστυνομικών και ομοεθνών του διαμαρτυρόμενος για την παρατεταμένη καθυστέρηση της εξέτασης του αιτήματος ασύλου που είχε υποβάλει. Κατά κοινή ομολογία η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν στήριξε την Ελλάδα στο θέμα της ενίσχυσης του προσωπικού των υπηρεσιών ασύλου, παρά τις περί του αντίθετου δεσμεύσεις και υποσχέσεις.

Σε μία προσπάθεια ελάφρυνσης των «κόκκινων» νησιών του βορείου Αιγαίου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αρχίσει να μεταφέρει μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά στην ενδοχώρα. Παράλληλα, αναπτύσσεται πληροφοριακό δίκτυο γύρω και από τις υπηρεσίες που εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου, που λόγω των αρμοδιοτήτων τους μπορούν να αποτελέσουν στόχο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις απορριπτικών αποφάσεων. Στην ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχουν πυρήνες φανατικών ισλαμιστών στα νησιά που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το τεταμένο κλίμα, αρμόδιοι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, πάντως, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, σε λιμάνια που δέχονται μεγάλα κρουαζιερόπλοια και ιδιαίτερα σε σημεία όπου υπάρχει έντονη παρουσία Ισραηλινών τουριστών.

Ο φόβος για τζιχαντιστές και το αγκάθι των χρυσαυγιτών
«Η Ελλάδα έχει αποτελέσει στο παρελθόν μεταβατικό σταθμό τζιχαντιστών. Μέχρις εκεί όμως. Ποτέ δεν είχαμε σε ελληνικό έδαφος οργανωμένη ομάδα εξτρεμιστών γιατί ποτέ δεν υπήρξαμε στόχος τους. Το μόνο που έχουμε να φοβόμαστε, όπως όλες οι χώρες, είναι οι μοναχικοί λύκοι. Οι έλεγχοι στα σύνορα είναι εξονυχιστικοί αλλά δεν μπορούμε να τσεκάρουμε κάποιον που δεν υπάρχει στις βάσεις δεδομένων μας. Το θετικό είναι ότι οι ροές έχουν μειωθεί. Εχει περάσει σε έναν βαθμό το μήνυμα ότι όποιος έρχεται στη χώρα μας εγκλωβίζεται», λέει αρμόδια πηγή.

Σε κάποια από τα επιβαρυμένα νησιά η τοπική κοινωνία βάζει «πλάτη», ενώ σε άλλα έχει παρατηρηθεί οργάνωση ακροδεξιών ομάδων με αποτέλεσμα να οξύνεται ακόμα περισσότερο το κλίμα από αντιδράσεις κατά της παρουσίας μεταναστών και των χώρων φιλοξενίας. Στη Χίο μόλις πριν από μία εβδομάδα η Αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο για επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και προσφύγων στον περιβάλλοντα χώρο του καταυλισμού στη Σούδα. Το συγκεκριμένο νησί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, είχε προκαλέσει προ μηνών το ενδιαφέρον κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ. από την Αθήνα, που κινητοποιήθηκε για να ερευνήσει κάτω από άκρα μυστικότητα τυχόν σχέσεις αστυνομικών με μέλη του ακροδεξιού χώρου στο νησί. Στο πλαίσιο της άτυπης αυτής έρευνας δεν προέκυψαν απτά στοιχεία για να αποδοθούν ευθύνες αλλά απομακρύνθηκαν «προληπτικά» και «αθόρυβα» δύο ένστολοι από τη θέση τους. Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν επεισόδια που είχαν γίνει τον περασμένο Νοέμβριο στο νησί, για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι προσχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν από πυρήνα ακροδεξιών.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot