Διακόσιοι ακόμα πρόσφυγες μετανάστες αποβιβάστηκαν χθες στην παραλία Ζέφυρος στη Ρόδο, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.
Το πλήθος είχε ξεκινήσει -υπό άθλιες συνθήκες και σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πλοιάριο- από την πόλη Φετιγιέ και έφτασε στη Ρόδο νωρίς χθες το πρωί. Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα λιμενικοί, αστυνομικοί αλλά και δεκάδες πολίτες για να τους υποδεχτούν, σε μία επιχείρηση που ξεκίνησε από τις 9.00 π.μ. και διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες.
Στους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ένα νεογέννητο, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ φιλοξενήθηκαν προσωρινά στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί κοντά στο λιμάνι από τον δήμο της Ρόδου.
Την ίδια ώρα «έμφραγμα» στο νεκροτομείο και στα κοιμητήρια της Λέσβου φέρνουν οι δεκάδες νεκροί μετανάστες και πρόσφυγες των τελευταίων ναυαγίων, στην πιο μακάβρια πτυχή της ανθρωπιστικής τραγωδίας που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο.
Την τελευταία στιγμή μια Αγγλίδα δικαστής έβγαλε από το αδιέξοδο το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης με τη δωρεά ενός ψυγείου-κοντέινερ, χωρίς το οποίο θα ήταν αδύνατη η διαχείριση των θυμάτων των πρόσφατων ναυαγίων. Την ίδια ώρα, ένα βήμα πριν από τον πλήρη κορεσμό βρίσκονται τα κοιμητήρια του νησιού και ο δήμος διεκδικεί εναγωνίως μια γειτονική έκταση για την επέκτασή τους.
Σε ειδικό χώρο του κοιμητηρίου έχουν ταφεί μέχρι σήμερα 85 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί από τους οποίους χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν εκταφές από συγγενείς τους που ήρθαν για να τους παραλάβουν και να τους επαναπατρίσουν.
Στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Μυτιλήνης βρίσκονταν χθες 56 σοροί, στη συντριπτική τους πλειονότητα θύματα των τελευταίων ναυαγίων, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και διεθνώς.
Δουλεύουν νύχτα-μέρα
Ο μοναδικός ιατροδικαστής, Θόδωρος Νούσιας, έχει θέση επικουρικού και η θητεία του λήγει τον ερχόμενο μήνα. Μαζί με τους δύο νεκροτόμους δίνουν μάχες δουλεύοντας νυχθημερόν το τελευταίο διάστημα για να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντά τους, ενώ ζουν σκηνές ανθρώπινου δράματος.
«Δίνουμε το 150% του εαυτού μας και την ψυχή μας. Μας έρχονται μικρά παιδιά, μωρά και έγκυες γυναίκες. Δεν μπορείς να μη λυγίσεις. Ερχονται μάνες για αναγνώριση και πέφτουν στο πάτωμα» λέει στο «Εθνος» ο κ. Νούσιας, ο οποίος ζητά την ίδρυση ιατροδικαστικής υπηρεσίας, που θα φέρει οργάνωση και θα προσθέσει την απαραίτητη γραμματειακή υποστήριξη. Εννέα από τις σορούς βρίσκονται εκεί επί πολλές μέρες, από προηγούμενα συμβάντα, και περιμένουν τη σειρά τους στη μακάβρια λίστα για την ταφή τους.
«Αν δεν ερχόταν το μεγάλο ψυγείο πριν από λίγες μέρες, δεν θα χωρούσαν» λέει ο νεκροτόμος Βασίλης Αξαρλής, που δεν έχει ζήσει ανάλογες καταστάσεις στα 29 χρόνια που βρίσκεται στο συγκεκριμένο πόστο.
Το ψυγείο-κοντέινερ αποτελεί δωρεά μιας Αγγλίδας δικαστού ευαισθητοποιημένης σε θέματα δικαιωμάτων των προσφύγων και έφτασε στο νησί το προπερασμένο Σάββατο, με τη συνδρομή εθελοντικών οργανώσεων. Μια μέρα μετά συνέβη το μεγάλο ναυάγιο ανοιχτά της Εφταλούς.
Σε αναζήτηση χώρων
Στα κοιμητήρια του Αγίου Παντελεήμονα, ο ειδικός χώρος που προορίζεται για τις ταφές των απόρων έχει κορεστεί από τις τους 85 τάφους μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι βρήκαν τον θάνατο στο νησί κατά το πέρασμά τους από τις εμπόλεμες πατρίδες τους προς την Ευρώπη.
Πολλοί από τους θαμμένους δεν έχουν αναγνωριστεί. Η ταυτότητά τους είναι ένας αριθμός γραμμένος με μαρκαδόρο σε ένα κομμάτι μαρμάρου, μαζί με την ημερομηνία ταφής. Ο αριθμός αυτός είναι συνδεδεμένος με το δείγμα DNA που έχει κρατηθεί κατά τη διαδικασία της νεκροτομής, προκειμένου να μπορεί να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων. Η ταφή γίνεται από μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, που διαβάζουν κάποια λόγια από το Κοράνι σε μικρές αποχαιρετιστήριες τελετές.
«Εχουν γίνει και αρκετές εκταφές από συγγενείς που ήρθαν εκ των υστέρων προκειμένου να τους επαναπατρίσουν. Πρέπει να δίνεται χρόνος ώστε να βρίσκονται οι συγγενείς πριν γίνει η ταφή» ανέφερε στο «Εθνος» η εθελόντρια Εφη Λατσούδη, με πολυετή δράση στο νησί.
Αριθμός-ρεκόρ στις προσφυγικές ροές τον Οκτώβριο
ΕΘΝΟΣ