«Τελευταία ήταν λίγο κακοδιάθετος αλλά πίστευα πως θα τον βοηθούσα με κάποιον τρόπο»
«Δεν το περίμενα, νόμιζα πως τα πηγαίναμε μια χαρά και προχωρούσαμε μαζί»
«Θεωρούσα πως η σχέση μας θα τον βοηθούσε και δεν θα του ήταν βάρος»
«Μήπως φταίω εγώ που χωρίσαμε; Τι έκανα λάθος;»
Αναλογίζεσαι κάθε πιθανή αιτία που μπορεί να τον έκανε να φύγει «ξαφνικά». Μερικές φορές τα σημάδια υπάρχουν αλλά θέλοντας να τα απομακρύνεις από το σύννεφο της σχέσης, τα αγνοείς αλλά εν γνώσει σου. Στην αρχή της σχέσης έτσι κι αλλιώς και οι δύο σύντροφοι προβάλλουν και βλέπουν και την παραμικρή γοητευτική λεπτομέρεια στον εαυτό τους και στον άλλον.
Οι βασικές αιτίες:
Είναι γεγονός πως στο ζευγάρι η γυναίκα είναι εκείνη που έχει συχνότερες και πιο εμφανείςσυναισθηματικές ανάγκες που καλύπτονται με χάδια και συζητήσεις. Από την άλλη, οι ανάγκες του άντρα μέσα στη σχέση μερικές φορές θεωρούνται πιο πρακτικές και δεδομένες για την γυναικεία πραγματικότητα. Έτσι, μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο και εκείνος από μόνος του μη επικοινωνώντας συχνά προβληματισμούς που μπορεί να έχει για τη σχέση σας ή για κάποιο άλλο επίπεδο της καθημερινότητάς τους, όπως για παράδειγμα η δουλειά του. Τις περισσότερες φορές θεωρεί πως η σκέψη του είναι ασήμαντη ή παροδική και πως αν το συζητήσετε θα σου προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα όπως στεναχώρια, ανησυχία, καχυποψία, ανασφάλεια ή θυμό. Επιλέγει λοιπόν να το «θάψει» τόσο από εσένα όσο και από εκείνον και να επικεντρωθεί σε όλα τα όμορφα που έχετε μαζί. Όμως, δεν είναι απίθανο να νιώθει την ανάγκη να τα μοιραστεί με κοντινούς του φίλους για να δει αν όντως είναι ασήμαντα και παροδικά τα σύννεφα που βλέπει σε εσάς. Εξαιτίας αυτού λοιπόν, δεν είναι σπάνιο να μάθεις ότι εκείνος δεν περνάει και τόσο καλά στη σχέση σας αφού πρώτα το έχει επιβεβαιώσει εκείνος με τον εαυτό του και ίσως και με τους φίλους του. Η ανασφάλεια για την απόφασή του, η ανάγκη του να μην σε ταράξει καθώς και ο φόβος πως ενδέχεται να μην έχει απόλυτα δίκιο αλλά να μην θέλει να σκεφτεί εναλλακτικά, είναι οι κύριες αιτίες που συνήθως εσύ το μαθαίνεις «ξαφνικά».
Τι λένε οι άντρες:
Στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε μία λίστα με τους λόγους που θα κάνουν εκείνον να φύγει τελικά, εκτός τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, θεώρησα χρήσιμη και τη γνήσια άποψη των αντρών από το περιβάλλον μου. Καταλήγουμε λοιπόν στους ακόλουθους λόγους:
· «Άλλαξε η στάση της απέναντί μου»
· «Σταμάτησε να φροντίζει τον εαυτό της γιατί ‘έδεσε τον γάιδαρό της’»
· «Οι φίλες της μπλέκονται πολύ ανάμεσά μας»
· «Χρειάζομαι μία ανανέωση στη ζωή μου και δεν νομίζω πως εκείνη μπορεί να με ακολουθήσει»
· «Με γοήτευσε μία άλλη»
· «Υπάρχει πίεση στην καθημερινότητά μου, στην οποία συμβάλλει αντί να με ηρεμεί»
· «Προτιμώ να είμαι ανεξάρτητος και ‘κυνηγός’»
· «Από την αρχή δεν ήθελα κάτι πολύ σοβαρό»
· «Η σχέση μας χαρακτηρίζεται από ρουτίνα»
· «Στην αρχή είχε ενδιαφέρον και προσπαθούσα να μην δίνω σημασία στις ατέλειες της»
Ως κοινό χαρακτηριστικό σε κάθε έναν από τους λόγους αυτούς θα μπορούσαμε να δούμε την εξέλιξη. Την εξέλιξη που είτε δεν βιώνουμε είτε δεν επιθυμούμε. Εξάλλου, σημαντικότερο όλων είναι και οι δύο να θέλουν να προχωρήσουν προς την ίδια πλευρά και με παρόμοια ταχύτητα.
Τι μένει όμως όταν εκείνος φεύγει;
Το βασικό αίσθημα της ανασφάλειας για την επόμενη μέρα και η θλίψη για την προηγούμενηείναι χαρακτηριστικά. Όμως δεν είναι σίγουρη η διαρκειά τους. Η ανασφάλεια εύκολα θα ενισχύσει τον θυμό που θα αντικαταστήσει τη θλίψη της απώλειας. Ενώ στην αρχή προσπαθείς να απαντήσεις την ερώτηση «Τι δεν έκανα; Τι πήγε στραβά;», όσο η απάντηση είναι απλώς μία υπόθεση, μία πιθανότητα, είναι εξαιρετικά εύκολο να σε οδηγήσει στον θυμό.
Στον απολογισμό που κάνεις για να δεις τι θα μπορείς να κάνεις καλύτερα στην επόμενη σχέση και τι να αποφύγεις, σίγουρα θα υπάρχει ο φόβος να εμπιστευτείς όπως έκανες την τελευταία φορά. Κάθε βήμα όμως μας δίνει εμπειρία και η εμπειρία είναι απαραίτητη για να γίνεται κάθε επόμενο βήμα πιο σταθερό και ασφαλές για να σε οδηγήσει τόσο στην προσωπική σου εξέλιξη όσο και στην εξέλιξη της επόμενης σχέση σου.
socialista.com.cy