Κάποτε τα πράγματα είχαν ως εξής: ήθελες να μάθεις κάτι για τον άλλον; Ρωτούσες, λιγότερο ή περισσότερο διακριτικά, γνωστούς και φίλους, σύχναζες στα μέρη που σύχναζε μπας και πιάσεις καμιά κουβέντα ή τον παρακολουθούσες εάν ήσουν λίιιιγο πιο παρανοϊκός/η.
Έπειτα ήρθαν τα κινητά, οπότε η παρακολούθηση, που μεταξύ μας αγγίζει τα όρια της κατινιάς, έγινε μάλλον πιο εύκολη- με ένα απλό τηλέφωνο ήξερες που είναι ο άλλος (αν σου έλεγε βέβαια την αλήθεια).
Και να, που σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή του facebook. Και η παρακολούθηση-κατινιά, μετονομάστηκε με τον πιο φαντεζί και κυριλάτο τρόπο stalking. Τι εστί stalking; Καλή ερώτηση. Facebook stalking είναι η «αθώα» παρακολούθηση μέσα από τα social media. Με μια σύντομη έρευνα στο προφίλ του χρήστη, ένα σύντομο ψαχούλεμα θα έλεγα, ξέρεις που συχνάζει, ποια είναι η παρέα του, τι μουσική/ταινίες/βιβλία/αθλήματα τον ενδιαφέρουν, αν έχει σχέση, με τι ασχολείται και πολλά, πολλά άλλα.
Βέβαια, μπορεί να θεωρώ το stalking εκλεπτυσμένη, τεχνολογική κατινιά αλλά και πάλι μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμο ώστε να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις (π.χ ότι έχει σχέση) αλλά και να έχεις μία πρώτη εικόνα για τα κοινά σας στοιχεία και ενδιαφέροντα (π.χ. ακούτε την ίδια μουσική). Έτσι, μπορείς πιο εύκολα να βρεις ένα θέμα συζήτησης για να ανοίξεις κουβέντα αλλά και ξέρεις εάν ταιριάζετε σε κάποια θέματα που μπορεί να είναι βασικά για σένα αναφέρει το neopolis.gr. Έχε βέβαια στον νου σου ότι δεν πρέπει να βγάζεις πάντα βιαστικά συμπεράσματα για τις προτιμήσεις κάποιου μόνο από ένα διαδικτυακό προφίλ!
Το stalking επομένως, δεν είναι απαραίτητα κακό και, στο κάτω κάτω, όλοι το κάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να φτάνεις στα όρια της απόλυτης παράνοιας (υστερική φωνή: «ποια είναι αυτή που σου έκανε like στη φώτο προφίλ σου;!»). Ούτε να αφιερώνεις το χρόνο και τη ζωή σου κολλημένος/η μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, περιμένοντας να δώσει σημεία ζωής και ελέγχοντας κάθε ιντερνετική του/της κίνηση. Μην περνάς τη μέρα σου κάνοντας διαρκώς refresh στην αρχική σελίδα! Είναι απλά αξιολύπητο, μην ξεχνάς ότι έχεις και δική σου ζωή!!
Τέλος, μην κάνεις για κανένα λόγο τα εξής λάθη:
1. Να κάνεις like σε μια φωτογραφία τριών χρόνων πριν (είναι σαν να φωνάζεις: εδώ είμαι και ψαχουλεύω τα άλμπουμ σου!)
2. Να κάνεις add κάποιον άσχετο φίλο του/της (γίνεται. Κατά λάθος.)
3. Να του/της πετάξεις κάποια άσχετη πληροφορία που γνωρίζεις για κείνον/η. (πώς πέρασες σε εκείνο το πάρτυ που είχες πάει με τη Μαρία/τον Κώστα, 5 μήνες πριν;)