Γιατί το να βρίζεις κάνει καλό

Δεκέμβριος 17, 2015

Το να ξεστομίζεις «βρώμικες» λέξεις κατεβάζει την στάθμη του άγχους και απαλύνει τον πόνο, λένε οι ειδικοί.

Αγαπήσαμε περισσότερο την Έλεν Μίρεν από τότε που ήταν καλεσμένη στην εκπομπή "Good Morning Britain". H 70χρονή ηθοποιός, αναφερόμενη σε ένα γεγονός που περιείχε τις λέξεις «κάμπινγκ», "Liam Neeson", «τέντα», «ντε-σε-βο», είπε -μεταξύ άλλων, πως « (ο καιρός) κατουρούσε βροχή ασταμάτητα για τρεις μέρες» σύμφωνα με το marrieclaire.gr. Οι παρουσιαστές Ben Shephard και Kate Garraway φανερά σοκαρισμένοι προσπάθησαν να την νουθετήσουν, ωστόσο η Έλεν Μίρεν δεν πτοήθηκε από τις παρατηρήσεις.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η βραβευμένη με Όσκαρ Βρετανή ηθοποιός καταφεύγει στα…γαλλικά, προκειμένου να επικοινωνήσει τα μηνύματα που θέλει: το 2013 και κατά την διάρκεια της παράστασης "The Audience" μια ομάδα από τυμπανιστές βρέθηκαν έξω από το θέατρο την ώρα που έπαιζε η ηθοποιός, δημιουργώντας μια απίστευτη φασαρία. Η ηθοποιός, εξαιρετικά θυμωμένη, διέκοψε την παράσταση, βγήκε έξω και περιέλαβε με λεκτικά ραπίσματα τους πλανόδιους μουσικούς.

Φυσικά η Έλεν Μίρεν είναι ένα μικρό (φωτεινό) παράδειγμα των διασημοτήτων που κάποιες φορές αφήνουν στην άκρη τους καλούς τους τρόπους, μιας που υπάρχουν και άλλοι πολλοί που ξεδίνουν με αυτό τον τρόπο και δεν το κρύβουν (βλέπε τους Christian Bale, Gerard Butler, Lilly Allen, Samuel L. Jackson, Gordon Ramsay, Mel Gibson, Jack Nicholson, Kelly Osbourne, θες κι άλλους;).

Τι λένε όμως οι ειδικοί για το κεφάλαιο «βρισιές»; Οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Keele υποστηρίζουν πως στο τέλος της μέρας το να βρίζει κάποιος και να χρησιμοποιεί «βρωμόλογα» δεν αποτελεί πρόβλημα, εφόσον δεν γίνεται με υπερβολικό και εξευτελιστικό τρόπο. Ειδικότερα αναφέρεται πως το βρίσιμο επιφέρει την εκτόνωση του άγχους και των άσχημων συναισθημάτων που έχουν αποκτηθεί από στρεσογόνες καταστάσεις. Το να λες κακές λέξεις αποτελεί έναν τέλειο μηχανισμό για να συνυπάρξεις με τον θυμό σου, αναφέρουν οι ειδικοί.

Μάλιστα ένα πείραμα έδειξε πως οι άνθρωποι που βρίζουν στο τέλος παραμένουν πιο ψύχραιμοι: δύο ομάδες από ανθρώπους σε κατάσταση θυμού κρατούσαν από ένα ποτήρι έκαστος. Στην μία ομάδα επέτρεψαν να βρίσει, στην άλλη όχι. Στην ομάδα της οποίας τα μέλη έβρισαν, κατάφεραν να κρατήσουν για όση ώρα χρειάστηκε το ποτήρι πιο σταθερό, σε σχέση με αυτούς που δεν εκτόνωσαν τον θυμό τους. Το πόρισμα από το πείραμα λέει πως όσοι καταφέρνουν να εκτονωθούν, αντιμετωπίζουν τις μετέπειτα καταστάσεις πιο ψύχραιμα.

Εν τω μεταξύ η Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ Monika Bednarek ισχυρίζεται πως οι βωμολοχίες είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παγιωθούν ορισμένες σχέσεις και να ενσωματωθούν μέσα στα κοινωνικά μοτίβα. «Το βρίσιμο είναι σημαντικό για την δημιουργία στενών σχέσεων, τις φιλίες και την οικειότητα μεταξύ των ατόμων», εξηγεί.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot