Όταν πρωτοείδες το «It Follows» ένιωθες την καρδιά σου να χτυπά δυνατά.
Το ίδιο πράγμα νιώθεις και κάθε φορά που αντικρίζεις κατσαρίδες, αράχνες και μπάμπουρες ή όταν ετοιμάζεσαι να μπεις σε μια σημαντική συνάντησης. Ποιος είναι ο κοινός παρανομαστείς εδώ; Ο φόβος. Για να καταλάβεις καλύτερα τη λειτουργία του και να τον νικήσεις (επιτέλους), σου παρουσιάζουμε τι σου συμβαίνει κάθε φορά αυτό το γνώριμο και ενοχλητικό συναίσθημα κάνει κατάληψη στον εγκέφαλό σου σου.
Μέσα σε λιγότερο από 1/10 του δευτερολέπτου, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη σου πιάνει κόκκινο. Την είδες, την Τερέζα, την είδες... ξαφνικά. Και μόνο η θέαση της αρκεί για να σταλεί συστημένο σήμα-πανικού στην αμυγδαλή σου, μια ομάδα νευρώνων που θεωρείται μέρος του «πρωτόγονου» εγκεφάλου και το οποίο σχετίζεται άμεσα με τις συναισθηματικές αντιδράσεις σου. Με τη σειρά της, λοιπόν, η αμυγδαλή πυροδοτεί την παραγωγή αδρεναλίνης, της ορμόνης που σε εξοπλίζει με έξτρα δύναμη και ταχύτητα. Την ίδια στιγμή, που η αδρεναλίνη σε προετοιμάζει για τον... πόλεμο, ο οργανισμός σου ξεκινά να παράγει κορτιζόλη με αποτέλεσμα να νιώθεις το στρες και το άγχος σου να αγγίζουν κορυφή. Το αποτέλεσμα; Αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, γεγονός που πέρα από συναισθηματική ανισορροπία, σού χαρίζει έξτρα ενέργεια.
Μέσα σε 3 δευτερόλεπτα νιώθεις την καρδιά σου να χτυπά πιο δυνατά. Για όλα αυτά μπορείς να ευχαριστείς την καλή σου φίλη, αδρεναλίνη, η οποία κάνει την αναπνοή σου ταχύτερη και την καρδιά σου να «τρέχει». Παράλληλα, η όρεξη σου πέφτει κατακόρυφα ενώ τα υψηλά επίπεδα στρες σου δημιουργούν ακατάπαυστη εφίδρωση. Κάπου εδώ, σου ανεβαίνει το αίμα –κυριολεκτικά- στο κεφάλι και μαζί του και η κορτιζόλη η οποία καταλήγει στην αμυγδαλή. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας; Αποκτάς ενισχυμένη αίσθηση του κινδύνου μιας και η ανάμνηση του αντικειμένου του φόβου σου γίνεται ολοένα και πιο ζωντανή.
Μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, αρχίζεις να νιώθεις ευφορία. Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, ο εγκέφαλός σου το κάνει για να σε προστατέψει από ένα πιθανό τραυματισμό τόσο σωματικό όσο και ψυχικό. Έτσι, αρχίζει να εκκρίνει ενδορφίνες, γνωστές επίσης και ως «ορμόνες της χαράς», και συγκεκριμένα νορεπινεφρίνη, η οποία σου δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας. Μάλιστα, αυξημένη παραγωγή νορεπινεφρίνης εμφανίζουν τα άτομα που δηλώνουν λάτρεις των ταινιών τρόμου και μυστηρίου.
Πηγή:allyou