Λίγα πράγματα έχουν στοιχειώσει τον μοντέρνο μας κόσμο όσο η αποφράδα Παρασκευή και 13, λες και όλα τα κακά προγραμματίζουν τον ερχομό τους αυτή ακριβώς την ημερομηνία.
Αν και λαογράφοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για την δεισιδαιμονία πριν από το 19ο αιώνα, η ημερομηνία εδώ και καιρό συνδέεται με γεγονότα τόσο ιστορικά, όσο και θρησκευτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent.
Σύμφωνα με τα καθολικά πιστεύω, ο Ιησούς σταυρώθηκε Παρασκευή και 13. Ο πατέρας της αγγλικής λογοτεχνίας, Geoffrey Chaucer, επίσης κάνει αναφορές στα έργα του για την ατυχία που έχει αυτή η ημέρα. Όπως αναφέρει στο «Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ», είναι μια κακή μέρα για να ξεκινήσεις ένα ταξίδι.
Ωστόσο άλλοι μελετητές εκτιμούν πως η ιδρυτική πράξη του μύθου για την Παρασκευή και 13 βρίσκεται στη μεσαιωνική Ευρώπη και συγκεκριμένα την ημερομηνία που ο Πάπας σε συνεννόηση με τον βασιλιά Φίλιππο Δ’ της Γαλλίας αποφασίζει να εκδόσει διάταγμα σύλληψης των Ναϊτών Ιπποτών, του μυστικού θρησκευτικού τάγματος που είχε τεράστια οικονομική και πνευματική ακτινοβολία την εποχή των Σταυροφοριών. Το διάταγμα εκδόθηκε Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307.
Αυτός ο μύθος τράβηξε την προσοχή του κοινού καθώς πολλοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, έγραψαν για θεωρίες συνομωσίας που πλανούνται μέχρι και σήμερα γύρω από τη σύνδεση των Ναϊτών Ιπποτών με τον μασονισμό και το Άγιο Δισκοπότηρο.
Ο φόβος του 13
Όπως ακριβώς είναι κακότυχο να διασταυρωθεί ο δρόμος σου με μια μαύρη γάτα ή να σπάσεις έναν καθρέφτη, το ίδιο προληπτικός εμφανίζεται ιστορικά και ο αριθμός 13. Ένας αριθμός που πάμπολλοι πολιτισμοί και θρησκευτικές παραδόσεις έχουν χαρακτηρίσει με τα μελανότερα χρώματα.
Εκεί που το 12 είναι δηλαδή ένας από τους μαγικούς αριθμούς που συνδέεται με το πλήρες, την ολότητα (12 μήνες του χρόνου, 12 ζώδια στον ζωδιακό κύκλο, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 θεοί του Ολύμπου, 12 φυλές του Ισραήλ κ.λπ.), ο επόμενος αριθμός έχει συνδεθεί ιστορικά με τη γρουσουζιά. Ακόμα και ο πανάρχαιος Κώδικας του Χαμουραμπί, για παράδειγμα, παραλείπει τον 13ο νόμο από τον ποινικό του κώδικα!
Την ίδια ώρα, ο 13ος προσκεκλημένος σε δυο αρχαία γεγονότα έχει ρίξει τη σκιά του στον αριθμό. Στη Βίβλο, ο Ιούδας ήταν ο 13ος που κατέφτασε στον Μυστικό Δείπνο, την ίδια ώρα που στη μυθολογία των λαών του ευρωπαϊκού Βορρά (Νορβηγία) ο πανούργος θεός Loki εμφανίζεται απρόσκλητος ως 13ος καλεσμένος στο δείπνο του θεού Odin, όταν και απελευθερώθηκε στον κόσμο το κακό.
Ο φόβος του αριθμού 13 είναι σήμερα επιστημονικά επικυρωμένος και οι ψυχολόγοι τον κατατάσσουν στις φοβίες ως «triskaidekaphobia»…
Τι κακό έχει συμβεί Παρασκευή και 13
Μια Παρασκευή και 13 του Οκτωβρίου του 1307, ο βασιλιάς Φίλιππος Δ’ της Γαλλίας έβαλε τους στρατιώτες του να συλλάβουν εκατοντάδες Ναΐτες Ιππότες και να τους στείλουν στην πυρά. Ο μύθος της καταραμένης μέρας γενικεύτηκε από τους μοναχούς που επιβίωσαν των διωγμών και των σφαγών.
Αλλά και στα πρόσφατα χρόνια μια σειρά τραυματικών γεγονότων συνέβαλαν στη διάδοση του θρύλου. Όπως ο γερμανικός βομβαρδισμός στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ εκείνη την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 1940, ο φόνος της Κίτι Τζενοβέζε στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 1964, που είχε τον δική του αιματοβαμμένο αντίκτυπο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και ένας κυκλώνας που σκότωσε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους στο Μπαγκλαντές τον Νοέμβριο του 1970.
Μια Παρασκευή και 13 του Οκτωβρίου του 1972 χάθηκε ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής στις Άνδεις, Παρασκευή και 13 έφυγε από τον κόσμο ο ράπερ Tupac Shakur (Σεπτέμβριος του 1996), ακόμα και το κρουαζιερόπλοιο «Costa Concordia» μια τέτοια μέρα του Ιανουαρίου του 2012 εξόκειλε στις ακτές της Ιταλίας, σκοτώνοντας 30 ανθρώπους.
Ποια μέρα του 1907 εκδόθηκε το «Παρασκευή και 13» του Thomas William Lawson δεν είναι ακριβώς γνωστό, ξέρουμε πάντως ότι το μυθιστόρημά του καθιέρωσε τον μύθο της γρουσούζικης μέρας στα νεότερα χρόνια μας…
www.eleftherostypos.gr/