Για δεύτερη φορά η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας δεν έκανε δεκτό το αίτημα του 6ου τακτικού ανακριτή Αθηνών προκειμένου να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για κακούργημα για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 102 νεκρούς και τους 31 τραυματίες.
Ο ανακριτής ζητούσε την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για κακούργημα σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων (δώδεκα) τα οποία κατείχαν θέσεις ευθύνης την επίμαχη ημέρα στην πυροσβεστική υπηρεσία, την πολιτική υπηρεσία και άλλους κρίσιμους δημόσιους φορείς.
Ο δικαστικός λειτουργός επικαλείτο νέα στοιχεία που προέκυψαν στο πλαίσιο της ανακριτικής έρευνας αλλά και το περιεχόμενο της μήνυσης του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτριου Λιότσιου, με βαριές καταγγελίες εναντίον του πρώην αρχηγού της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σαπφώ Κατσανάκη έκρινε ότι δεν προέκυψαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία κατά των συγκεκριμένων προσώπων και κατά συνέπεια, κατέληξε πως, δε στοιχειοθετείται το αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα της θανατηφόρας έκθεσης.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική λειτουργός στο σκεπτικό της απόφασής της κάνει λόγο για ήδη γνωστά στοιχεία που είχαν προκύψει στη μέχρι πρότινος έρευνα.
Αντίθετα, ο 6ος τακτικός ανακριτής ανέφερε στο δεύτερο αίτημα του για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου ιδίως για τα υψηλόβαθμα στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας ότι προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα, ακόμα και με εκβιαστικούς τρόπους. Επίσης, σύμφωνα με τον ανακριτή, από την έρευνα που διεξήγαγε προέκυψε ότι ενώ οι ιθύνοντες γνώριζαν ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς την 23η Ιουλίου 2018, εντούτοις, οι επιτελείς της Πυροσβεστικής διοχέτευσαν όλα τα πυροσβεστικά μέσα στην πυρκαγιά της Κινέτας. Διαχώρισε ωστόσο τη θέση των πυροσβεστών, οι οποίοι έδωσαν μεγάλη μάχη με τη φωτιά για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.