Οι φίλοι μας είναι... τέταρτα ξαδέρφια μας!

Ιούλιος 22, 2014
jumbo-banner
Τι υποστηρίζει ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας Νικόλας Χρηστάκης - Οι άνθρωποι τείνουν να διαλέγουν συζύγους με παρόμοιο DNA - Το 1% των γονιδίων μας είναι κοινό με αυτό των φίλων μας.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, με τους φίλους μας έχουμε κοινά γονίδια. Περίπου το 1% του γενετικού μας υλικού είναι κοινό, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό καθηγητή Κοινωνιολογίας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Νικόλα Χρηστάκη και το συνεργάτη του, Τζέιμς Φόλερ, καθηγητή ιατρικής γενετικής και πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα 1.932 ατόμων και συνέκριναν ζεύγη φίλων με ζεύγη ξένων για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι, οι άνθρωποι έχουν κοινό DNA με τους φίλους τους. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με άγνωστους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, το συμπέρασμα αυτό δεν οφείλεται στην τάση των ανθρώπων να κάνουν φίλους με παρόμοιο φυλετικό -και κατά συνέπεια γενετικό- υπόβαθρο, αν και, προς το παρόν, δεν γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο.

 Σύμφωνα,πάνως με την έρευνα,μ΄έναν φίλο μας έχουμε γενετική συγγένεια ανάλογη με αυτή που έχουμε μ΄έναν τέταρτο ξάδερφό μας γεγονός που σημαίνει ότι, με τους φίλους μας έχουμε κοινό περίπου το 1% των γονιδίων μας.

«Το 1% δεν ακούγεται μεγάλος αριθμός σε έναν μέσο άνθρωπο, όμως για τους γενετιστές είναι σημαντικός», αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.
Βάζοντας στο μικροσκόπιο επιμέρους γονίδια, η έρευνα δείχνει ότι οι φίλοι μοιάζουν περισσότερο στα γονίδια που σχετίζονται με την αίσθηση της όσφρησης. Η όσφρηση ίσως υποσυνείδητα αποτελεί τον τρόπο που κρίνουμε αν ένας ξένος μάς... μοιάζει γενετικά και άρα ταιριάζει περισσότερο να γίνει φίλος μας. Με παρόμοιο τρόπο οι γυναίκες «μυρίζουν» τους άνδρες για να εντοπίσουν κατάλληλο γενετικά σύντροφο.

Πηγή: protothema.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot